Központ
2017. szeptember 21. csütörtök, Máté, Mirella
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Borús
Szombat
Borús

500.000 euró büntetést fizethet Románia emiatt

Központ február 21, 2017 Társadalom

A háztartási hulladék 97%-a a szeméttelepekre kerül, 2020-tól Romániát napi 500.000 euróra is büntethetik, ha nem csökkenti ezt az arányt 50 százalék alá – nyilatkozta egy konferencián Ilias Papageorgiadis, a Román Biomassza és Biogáz Egyesület (ARBIO) elnöke.

“Európában az újrahasznosított energia 63%-a biomasszából és biogázból származik. Mintegy félmillió ember dolgozik ebben az ágazatban. Romániában komoly problémát jelent ez, mert sajnos még sokan nem látták be, mennyire súlyos ez a helyzet, és milyen sürgős megoldást igényel. Ha 2020-ig nem teszünk valamit, jelentős összegű büntetéseket fogunk fizetni” – magyarázta Papageorgiadis.

Az egyesület elnöke szerint több ötlet is napvilágot látott a probléma orvoslására, ezek azonban nem jelentenek valós megoldásokat.

“A mi javaslatunk az egyetlen, amely végérvényesen megoldaná a hulladék problémáját Romániában. A bioenergia-törvényről van szó. Egy olyan keret létrehozását javasoljuk, amelynek a lényege, hogy abból a pénzből, amit három év múlva fizetnénk büntetésként, hozzunk létre egy zárt rendszert. Ennek az összegnek körülbelül 40%-át szigorúan a hulladékfeldolgozási projektekre használnák” – mondta az ARBIO elnöke.

A szakember elmondta, hogy 25 megye termeli az ország háztartási hulladékának 80%-át.

“Amikor háztartási hulladékról beszélünk, nem hulladékról beszélünk mint olyan. Kiválogatott hulladékról tárgyalunk, a lebomló szemetet nem jó hőkezelésnek alávetni. Mindenhol ez történt Európában, nem mi fedezzük fel a spanyol viaszt. Az eredmény pedig nemcsak a büntetések elkerülése lesz, hanem végleg megszabadulnánk a hulladékoktól” – magyarázta Papageorgiadis.

forrás: AGERPRES

Share Button
Ennyien olvasták: 208

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.