Központ
2020. május 28. csütörtök, Emil, Csanád

500.000 euró büntetést fizethet Románia emiatt

Központ február 21, 2017 Társadalom

A háztartási hulladék 97%-a a szeméttelepekre kerül, 2020-tól Romániát napi 500.000 euróra is büntethetik, ha nem csökkenti ezt az arányt 50 százalék alá – nyilatkozta egy konferencián Ilias Papageorgiadis, a Román Biomassza és Biogáz Egyesület (ARBIO) elnöke.

“Európában az újrahasznosított energia 63%-a biomasszából és biogázból származik. Mintegy félmillió ember dolgozik ebben az ágazatban. Romániában komoly problémát jelent ez, mert sajnos még sokan nem látták be, mennyire súlyos ez a helyzet, és milyen sürgős megoldást igényel. Ha 2020-ig nem teszünk valamit, jelentős összegű büntetéseket fogunk fizetni” – magyarázta Papageorgiadis.

Az egyesület elnöke szerint több ötlet is napvilágot látott a probléma orvoslására, ezek azonban nem jelentenek valós megoldásokat.

“A mi javaslatunk az egyetlen, amely végérvényesen megoldaná a hulladék problémáját Romániában. A bioenergia-törvényről van szó. Egy olyan keret létrehozását javasoljuk, amelynek a lényege, hogy abból a pénzből, amit három év múlva fizetnénk büntetésként, hozzunk létre egy zárt rendszert. Ennek az összegnek körülbelül 40%-át szigorúan a hulladékfeldolgozási projektekre használnák” – mondta az ARBIO elnöke.

A szakember elmondta, hogy 25 megye termeli az ország háztartási hulladékának 80%-át.

“Amikor háztartási hulladékról beszélünk, nem hulladékról beszélünk mint olyan. Kiválogatott hulladékról tárgyalunk, a lebomló szemetet nem jó hőkezelésnek alávetni. Mindenhol ez történt Európában, nem mi fedezzük fel a spanyol viaszt. Az eredmény pedig nemcsak a büntetések elkerülése lesz, hanem végleg megszabadulnánk a hulladékoktól” – magyarázta Papageorgiadis.

forrás: AGERPRES

Share Button
Ennyien olvasták: 560

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.