Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

A Bányay-ház

Központ november 7, 2013 Társadalom

A Bányay-ház

b3

Az épület hű képet nyújt a kor pillanatnyi anyagi jólétéről…

A Bányay-palota a 12. szám alatt áll Vásárhely főterének nyugati házsorán. A gyönyörű francia-barokk stílusú Toldalagi-ház szomszédságában kirívóan túlnövi annak magasságát. A kétemeletes épület homlokzata feltűnően díszeleg a szomszédos barokk és klasszicizáló épületek között. Bányay Béla mészárosmester építette 1904 és 1907 között. Tervezője Nagy Győző mérnök, kivitelezője Soós Pál építőmester volt. Nagy, kupola formájú tetőzete van, homlokzata pedig nagyon díszes, többféle, főleg eklektikus stílust képvisel. Az udvaron volt a híres Édeslyuk vendéglő, mely flekkenről és heránytokányról volt híres. Ez a vendéglő az államosítás napjáig működött.

b1

Ebben a házban lakott Bernády György is

Keresztes Gyula műépítész elmondta, hogy az épület homlokzatát stílus szempontjából nagyon nehéz meghatározni. Az eklektika hatásaként a homlokzatra barokk építészeti elemek is kerültek. A főpárkány fölötti padlás-bevilágító ablakok, valamint szintenként az ablakok keretezésénél, a kiugró íves loggia díszítésénél már látható a szecesszió hatása.

A műépítész még arra is rávilágít, hogy a palota teljes homlokzata tetszetős képet ad. Ezt különben mindenki láthatja. A szecesszió korabeli nagy bérházak között hasonló megoldásokat a budapesti, szegedi, kecskeméti, nagyváradi épületeknél sokat találni.

A Bányay-palota hű képet nyújt a szecesszió díszes építészetéről, a kor pillanatnyi anyagi jólétéről.

Azonban mindenképpen meg kell említsük azt is, hogy 1936 és 1937 között ebben a házban – az első emeleten – lakott dr. Bernády György.


Az épület sorsa rövid időn belül megpecsételődhet

b2

A már többször is említett műemlékről még rengeteget lehetne írni. Azonban most fontosabb, ha visszalépünk a jelenbe.

Kíváncsiak voltunk Keresztes Géza műépítész véleményére is, mely szintén nem hiányozhat a most leírtakból.

A műemlékvédelmi szakmérnök egyértelművé teszi a mai szomorú valóságot…

Az épületet B kategóriás műemlékként tartják számon. Az elmondottak szerint a tetőszerkezetet minél hamarabb újra kell építeni. Amennyiben ez a munkálat nem történik meg, az épület sorsa hónapok alatt megpecsételődik.

Keresztes Géza azt is elmondta, hogy a földszinti részt úgy kellene rendezni, hogy az ne üssön el a műemlék karakterétől. Természetesen itt elsősorban a kirakatokra utal, de ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy ez az elrendezés nem csak erre az épületre vonatkozik.

A főtéri kirakatok formáját úgy kell megépíteni, kialakítani, hogy azok egybeolvadjanak az épületek stílusával.

Nem javallott a műanyag használata

A szakmérnök ezúttal is külön kiemelte azt, hogy a felújításokkor semmiképp sem szabad műanyag ajtókat, ablakokat, bejáratokat használni. Nem számít az, hogy ki az épület jelenlegi tulajdonosa vagy a bérlője. Műemlékvédelmi szempontból rengeteg követelmény van, de ha már ezt sem tartják be, bizony éveken belül még ennyire sem fogunk ráismerni Vásárhely főterére.

Keresztes Gázának a díszes bejáratokról, és a hatalmas kapukról is volt mondanivalója. Nagyon sok helyen a bejárati gangok üresen tátongnak. Ezt sem szabad megengedni, azonban itt még egy rendkívül ízléstelen forma is felüti a fejét… Sok helyen olyan kapukat látni, amelyet semmilyen stílusba nem lehet besorolni.

Az eredeti formákat tiszteletben kell tartani!

Egykor Vásárhely főtere fa kapuiról és bejáratairól is híres volt. Évszázadokkal ezelőtt sehol sem lehetett kovácsoltvas kapukat látni. Ma azonban szinte mindenhol fellelhető. Nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy rendelkezésünkre állnak az egykori analógiák, a régi fényképek, a régi rajzok és sok-sok épület építészeti terve.

Keresztes Géza szerint az említettek alapján kell a kapukat is visszatenni, visszaformálni a régi stílusukba.

Share Button
Ennyien olvasták: 566

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.