Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

A Bernády akciócsoport az RMDSZ-t, Peti András a főjegyzőt okolja

Központ április 18, 2013 Társadalom

Újabb halasztás az iskolanévadásban:

A Bernády akciócsoport az RMDSZ-t,
Peti András a főjegyzőt okolja

bernady

Tovább gyűrűzik a 2-es Számú Általános Iskola keresztelőjének ügye. A városi RMDSZ a polgármesteri hivatal jegyzőjét, Maria Ciobant és a Megyei Névadó Bizottságot okolja a névadás halasztásáért, a Bernády akciócsoport viszont következetesen az RMDSZ-en kéri számon az újabb kudarcot. Bár a politikusok és a civilek ezen ügybeni csatározásai másfél éve folynak, a Dózsa György utcai tanintézmény homlokzatára még mindig nem függesztették ki a Dr. Bernády György Iskola nevet.

 

Az RMDSZ kirakatpolitizál

Az RMDSZ nehezményezi, hogy a szülői akciócsoport kizárólag őket teszi felelőssé a marosvásárhelyi 2-es Általános Iskola átnevezésének kudarcáért, de a Bernády akciócsoport továbbra is a politikusokat okolja a magyar iskolanevek hiánya miatt.

„Csoportunk által felelősségre vont személyek kizárólag az önök érdekvédelmi szervezetének tagjai voltak, jelenleg is azok, és azok is maradnak. Hiszen önöknek számos elmulasztott politikai és erkölcsi kötelezettsége fűződik ahhoz, hogy a városban nincs egyetlenegy magyar nevű általános iskola sem. A marosvásárhelyi iskolaneveket nem a gonosz bukaresti román hatalom döntötte el, hanem ezek a városi, megyei RMDSZ által kinevezett hivatalnokok és helyi tanácsosok közreműködésével történtek” – áll a dokumentumban.

Ugyanakkor az akciócsoport kirakat-politizálásért teszi felelőssé az RMDSZ-t, és hiányolja a célravezető politikai tevékenységet, amely helyett a Szövetség politikai kommunikációt folytat elterelő hadműveletként. „Kérjük, fogadják el, hogy nem lehet minden egyes marosvásárhelyi lakos az önök feltétlen híve, mindig lesznek olyanok, akik számon kérik majd a politikai eredményeket. Szerencsés lenne, ha minél többen tennék ezt, akkor lehet, hogy önök között is akadnának olyanok, akik politikai kommunikáció helyett, politikai tevékenységet is végeznének. Végső soron ezt ígérték nekünk. Emlékeznek még?” – vonják kérdőre a civilek a politikusokat.

A szülőcsoport azt is kifogásolja, hogy az RMDSZ azt a dr. Benedek Istvánt állította félre a városi szervezet vezetői tisztségéből, aki ténylegesen tett is valamit az iskola névadásának előrehaladásáért. „Az iskola vezetőségi tanácsának összetételét egy olyan tagjuk vitte sikerre, akit önök kipenderítettek a marosvásárhelyi RMDSZ elnöki székéből. Sajnálatos, hogy a helyi és megyei RMDSZ belharcai és bársonyszékek iránti véres küzdelmei számos esetben károsan hatottak az iskolanévadás ügyére. Lehet, hogy már létezne magyar iskolanév, ha érdekvédelmi szervezetük nem egyéni, hanem közösségi érdekvédelemmel is foglalkozna” – szól az éles kritika.

Végül az akciócsoport felteszi a kérdést: mikor is lesz az RMDSZ által „hamarosan”-nak nevezett időpont, amikor a hajdani városépítő polgármester nevét fogja viselni a tanintézmény? „Türelmetlenül várjuk válaszukat. Tisztázzunk valamit: nem politikai kommunikációt várunk el önöktől, azzal már tele a padlás, politikai tevékenységet és valós eredményeket szeretnénk már végre látni” – zárul a szülők állásfoglalása.

Peti András Maria Ciobant okolja

Lapunk birtokába került a Maros Megyei Prefektúra azon válaszlevele, amit Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának címez, és amelyben közli a kormányhivatal, hogy a Megyei Névadó Bizottság elhalasztotta a 2-es Számú Általános Iskola névadását, mert az átiratban két név szerepel: a Dr. Bernády György Általános Iskola és a Központi Gimnázium név egyaránt. A prefektúra illetékesei arra kérik a polgármesteri hivatalt, hogy pontosítsák a kérésüket, és csupán egy iskolanevet jelöljenek meg.

Az ügyben Peti Andrást, a marosvásárhelyi RMDSZ elnökét kerestük meg, aki – bár külföldön tartózkodik –, foglalkozik az iskolanévadás ügyével.

Megkérdeztük, miért jelöltek meg két nevet az átiratban, holott tanácsi határozat született arra vonatkozóan, hogy a Bernády nevet vegye fel a tanintézmény. „Mint ismeretes, a városi tanács határozatait a polgármesteri hivatal hajtja végre, így az átiratot a hivatal főjegyzője, Maria Cioban fogalmazta. Az átiratba – sajnálatos módon – Cioban téves megjegyzést iktatott, miszerint a Központi Gimnázium elnevezés is érvényes javaslat lenne. Ez pedig komolytalan, helytelen, jogtalan, etikátlan és morálisan megkérdőjelezhető lépés volt. Gyakorlatilag a főjegyző tehető felelőssé azért, hogy a prefektúra elhalasztotta a névadást. Szerencsére „orvosolható” az ügy, ha a polgármesteri hivatal újabb átiratban helyesbít” – mondta el Peti András.

Hozzátette, hogy a Megyei Névadó Bizottság is okolható a halasztásért, hisz – tévesen és rosszhiszeműen – nem az iskolaszék határozatát elemezte, hanem a fent említett hibásan fogalmazott kísérő átiratot.

Bár az RMDSZ-es önkormányzati képviselő Soós Zoltán, illetve Csortán Ferenc is tagja a névadó bizottságnak, Peti elmondása szerint az öt főből álló testületben a magyar nemzetiségű tagok kisebbségben voltak, és figyelmen kívül hagyták a véleményüket. A birtokunkba jutott átirat szövege szerint a halasztást négy igen és egy tartózkodás mellett szavazták meg.


Share Button
Ennyien olvasták: 525

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.