Központ
2020. augusztus 09. vasárnap, Emőd

A civilek és a betegek is kiállnak az orvos-politikus mellett!

Központ február 28, 2013 Társadalom

menesztesA civilek és a betegek is kiállnak az orvos-politikus mellett!

Dr. Benedek István menesztése a Maros Megyei Sürgősségi Kórház csontvelő-átültetési programjának éléről felháborodást váltott ki a volt páciensei, de vásárhelyi, erdélyi civilek részéről is. Így február 22-én a Deus Providebit Házban az orvosprofesszor 20-25 volt betege jelent meg, hogy támogatásukról biztosítsák a professzort. Emellett vásárhelyi civilek petíciót kezdeményeztek, amelyben tiltakoznak a hematológus félreállítása ellen, és arra kérik az egészségügyi minisztert, hogy gondolja újra és értékelje át dr. Benedek István menesztéséről hozott döntését. Lapzártánkig a petíciót közel félezren írták alá.

„Egy ilyen orvost motiválni kellene, nem leváltani!”

Kerepeczi Krisztina: „2009 óta vagyok a doktor úr betege a mai napig, hisz háromhavonta ellenőrzésre járok. Csak pozitív dolgokat tudok elmondani a professzorról, egy nagyon korrekt ember, az ország egyik legjobb orvosa. Az ismerősöm ajánlására kerestem fel, mert az ő életét már megmentette. Maximálisan mindent megtett értem, ezért hálás leszek neki egész életemben. Hozzátenném, hogy akkor nem voltak problémák a gyógyszerekkel, minden, a gyógyulásomhoz szükséges orvosság megvolt” – mondta el.

Krisztina hozzátette, hogy reméli, Benedek funkciójából való menesztése nem lesz negatív befolyással a betegekre, hisz úgy véli, olyan orvos, aki ezután is küzdeni fog a betegeiért. „Azt viszont elmondhatom, hogy ilyen eredményeket produkáló orvost motiválni kellene, és nem politikai csatározások áldozatává tenni. Azért is jöttem el, hogy támogatásomról biztosítsam, a doktor úr mellett vagyunk mi, volt páciensei” – zárta az egyetemista lány.

Keresztes Máriának 2007-ben kezdték el a kezelését, akkor minden gyógyszer adott volt. „Benedek professzor helyrehozott, olyan orvos, hogy különb nincs nála. Kis híján múlt, hogy legyűrjön a betegség, ám ő megmentette az életem” – vallotta Mária néni, aki elmondta, hogy a professzor és csapata rendszeresen követték minden beteg gyógyulásának menetét.

Tóth Mária elmondta, hogy tavaly májustól kezeli Benedek doktor, és javulás is kimutatható, csak sajnos a jelenlegi gyógyszerhiány megnehezíti a gyógyulását. „Én jelenleg az ellenőrzési folyamatban vagyok, de amíg nincsenek meg az alapvető orvosságok, teljes felépülést sem várhatok” – panaszolta.

„2009-ben kezelt Benedek István professzor, a leukémia nagyon súlyos fázisában voltam. Akkor rendelkezésünkre álltak a gyógyszerek is, és a professzor, illetve a csapata és rezidensei figyelemmel kísérték a javulásunkat, és megtettek minden értünk, betegekért. Vissza­emlékszem, hogy gyakran, amikor éjszaka nem volt ügyeletes orvos, akkor maga Benedek professzor vagy Lázár Erzsébet doktornő ellenőrizett minket személyesen. Emberközeli bánásmódban részesültünk, nem csak én, hanem minden beteg, akit ő kezelt. Ünnepnaptól, hétvégétől függetlenül megkaptuk a megfelelő ellátást Benedek professzortól” – mondta el a betegségéből felépült személy. Kifejtette, hogy bár nem az ő tiszte megítélni, hogy miért is menesztették Benedek Istvánt a program koordinátori tisztségéből, igen súlyosnak tartja a citosztatikum-hiánnyal járó problémákat, és jogosnak tartja a hematológus felháborodását.

450 civil tiltakozik Benedek menesztése ellen

Nemcsak a professzor betegei, hanem az erdélyi civilek is felháborítónak tartják Benedek menesztését. Az egy hete, vásárhelyi civilek által indított internetes petíciót csaknem 450-en írták alá. „Alulírott marosvásárhelyi lakosok, illetve Románia, de más ország polgárai nemzetiségtől függetlenül felháborítónak tartjuk azt az önkényes és teljességgel erkölcstelen a módot, ahogyan Dr. Benedek István professzort leváltották a Maros Megyei Sürgősségi Kórház csontvelő-átültetési programjának éléről” – áll a tiltakozásban. A petícióban továbbá leszögezik, hogy tagadhatatlan: a kizárólag politikai okok miatt elmarasztalt professzor hiánya igen nagy veszteséget jelent az ország lakosai számára. „Célunk, hogy Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter újragondolja és átértékelje dr. Benedek István – a csontvelő-átültetési program koordinátori tisztségéből való – menesztéséről hozott döntését” – zárul a petíció.

Share Button
Ennyien olvasták: 551

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.