Központ
2020. február 20. csütörtök, Aladár, Álmos

A Facebook akkor is felismer a fényképeken, ha nem látszik az arcunk

Központ június 24, 2015 Társadalom

A Facebook mesterséges intelligenciával foglalkozó laborja rakott össze egy kísérleti alkalmazást, ami akkor is azonosítja a képen látható embereket, ha takarásban van az arcuk. Helyette olyan egyedi jellegzetességeket vesz figyelembe, mint a frizura, a ruházkodás, a testalkat vagy a testtartásunk, pozíciónk.

facebook

A Facebook AI-csapatának vezetője, Yann LeCun szerint mindenkinek van bőven olyan személyes jellegzetessége, ami alapján akár hátulról is fel lehet ismerni.

A kutatócsapat közel 40 ezer publikusan elérhető fotót töltött le a Flickr-ről, olyanokat is, melyeken az emberek arca tisztán látszott, és olyat is, amin elfordították a fejüket. Majd ezeket táplálták be a rendszerbe. Az algoritmus minden finomítás után végül 83 százalékos pontossággal tudta beazonosítani az embereket.

A Facebook kutatója abban bízik, hogy az eszköz alkalmas lehet majd például arra, hogy a most megjelenő Facebook Moments végigfusson a fényképeinken, és azonosítson rajta mindenkit különböző eseményeinkről. De például arra is jó lehet, hogy egy program figyelmeztessen minket, ha fényképünk felbukkan valahol az interneten a tudtunkon kívül. Van persze sötét oldala is a dolognak, mindez ugyanis súlyos privacy-kérdéseket vet fel. Mármint az, hogy olyan emberek is bejelölődhetnek egy fotón, akik nem is tudják, hogy épp fotózták őket.

Forrás: 444.hu, New Scientist

Share Button
Ennyien olvasták: 439

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.