Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

A gernyeszegi Teleki–kastély udvarmesterei

Központ július 18, 2012 Társadalom

A gernyeszegi Teleki–kastély udvarmesterei

tk_1

A közelmúltban egy fiatal értelmiségiekből álló csapat szövetkezett, azért, hogy felhívja a figyelmet arra az épületre, amely Erdély legszebb barokk kastélya. Az impozáns épület napjainkban megkopottan és üresen áll. A csapat tagjai azt szeretnék, és azon dolgoznak, hogy a gernyeszegi Teleki–kastély új szerepet kapjon, illetve külsőleg és belsőleg egyaránt egykori szépségében legyen látható. Kálmán Attilát, a csoportosulás egyik alapító tagját a csapat eddigi tevékenységéről és a jövőbeni terveikről kérdeztük.

 

– Először is beszéljen, kérem magáról: mikor, hol született? Hol végezte tanulmányait? Hol tevékenykedett eddig?  

– 1982 október 8-án születtem Marosvásárhelyen. Tanulmányaimat a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem történelem-angol szakán végeztem.  Jelenleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceum történelem tanára vagyok. Főnemesség kutatással is foglalkozom. Az elmúlt években a gróf Haller család történetére koncentráltam. 2010-ben egy könyvem jelent meg a család szentpáli ágáról, és jelenleg doktori dolgozatomat írom, amely ugyancsak a Hallerekkel foglalkozik.

– Tudom, hogy szívén viseli a gernyeszegi Teleki–kastély sorsát. Vázolja röviden a kastély történetét. Mikor épült? Kik építették? Kik voltak a tulajdonosai? Milyen stílusjegyeket visel magán az épület?

– A jelenlegi kastély helyén egy középkori vár állt. A gernyeszegi várat és birtokot Teleki Mihály kancellár szerezte meg 1674-ben, és leszármazottai birtokolták egészen 1949-ig. Ezt a várat 1772-ben gróf Teleki László lebontatta és elkezdték a jelenlegi kastély építését. A kastély több szakaszban épült fel. A végleges formáját csak 1802 körül nyerte el. A kastély barokk stílusban épült, pontosabban az ún. Grassalkovich – vagy gödöllői – stílusban, amely több Budapest környéki kastélyra jellemző. Az épületet körülvevő angolpark a 19. század elején alakult ki és gróf Teleki Józsefnek köszönhető. Birtokosai, illetve lakói közül érdemes megemlíteni Teleki Józsefet, aki európai utazásai során magával Voltaire-el és Rousseau-val is találkozott, Domokost a történetírót, Gézát a „festők grófját” és még lehetne sorolni.

– A kommunista rendszer megszilárdulása után mi lett a kastély sorsa?

– Az 1949-es államosítás után a kastélyban TBC-preventórium működött egészen 2010-ig. Ettől az évtől kezdve szabad a kastély.

tk2

– A közelmúltban egy fiatal értelmiségiekből álló csapat verbuválódott Udvarmesterek néven, melynek ön is tagja. Milyen céllal jött létre ez a csoportosulás? Kik a tagjai?

– A csapat egy vetélkedőn való részvétel céljából jött létre, felkarolva a gernyeszegi Teleki–kastélyt. Később ez a tevékenység túlnőtte a verseny kereteit.  A csapattagok: Lukács Katalin rádiós újságíró; Oniga Erika művészettörténész; Antal Mónika orvos; Albert Emőke-Katalin magyartanár; Bányai Eszter egyetemista; Berekméri Árpád Róbert levéltáros; Kósa István környezetvédelmi tanácsadó; Matusinka Beáta fordító; Weisz Szidónia könyvtáros és Kálmán Attila történelem tanár.

A sikeres verseny után úgy gondoltuk, hogy ezt a tevékenységet folytatni kell. A kastéllyal való foglalkozás, törődés nem szűnt meg a verseny lejártával.

– 2011-ben részt vettek az ún. webkastély vetélkedőn, amelyen első helyezést érték el. Hogyan zajlott ez? Milyen próbákat, feladatokat kellett teljesíteniük? Hány regisztrált csapat vett részt a vetélkedőn? Lesz-e a közeljövőben ilyen vagy ehhez hasonló vetélkedő?

– Több civil szervezet – Pont, Transindex, Élő Erdély, Transylvania Trust – által meghirdetett verseny volt ez. A 23 regisztrált csapatnak négyheti próbát és egy állandó próbát kellett teljesítenie. A feladatok pedig a következő témákat ölelték fel: kastélymúlt–régi fotók, régi történetek, kastélyjelen, hogyan vélekednek a helyiek a kastélyról?, kastélylátogató–barangolás az épület környékén, kastélyjövő–kastélyod 2020-ban. Illetve ott volt a kastélynap szervezése. Úgy értesültünk, hogy valamikor idén ősszel is lesz egy újabb vetélkedő, de hogy részt veszünk-e vagy sem, az még a jövő titka.

– Milyen ma a kastély állapota? Tudomása szerint mi lesz a jövőbeni sorsa? Mi a szándéka a tulajdonosoknak, hogyan akarják kihasználni? Mi az Udvarmesterek jövőbeni tervei ezen a téren?

– Mivel intézmény működött benne, a kastély állapota viszonylag jó. A sorsáról vannak elképzelések, de úgy gondolom a tulajdonosok hatásköre erről beszélni. Az Udvarmesterek mindenben a Teleki család mellett állnak és próbálnak segíteni, hogy a kastély újra elnyerje régi szépségét és a közösség része legyen, mint ahogyan volt 1949-ig. Ugyanakkor fontos a több évtizedig elzárt műemlék és lakóinak történetét megismertetni a nagyközönséggel.

tk3

– Mikor lesznek a „kastélynapok” és milyen programra, látnivalóra számíthatnak a Gernyeszegre látogatók?

– 2012 július 21-én, szombaton kerül sor a gernyeszegi kastélynapra.  Az ide látogatókat kiállítások (birtok, családtörténet, eredeti bútordarabok), múzeumpedagógiai tevékenység, médiasarok várja. A kiállítási helységeket illetve a parkot szabadon lehet látogatni. Minden félórában azonban vezetett sétákhoz is lehet csatlakozni a kastélyban és a parkban. Úgy gondoljuk, hogy kicsiknek és nagyoknak is érdekes és élményekkel teli nap lesz.

– Köszönöm a beszélgetést, további sikereket kívánok a csapat minden tagjának.

.

Share Button
Ennyien olvasták: 918

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.