Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

A hő (el)marad(t). Kinél van az igazság?

Központ július 18, 2012 Társadalom

melegvizA hő (el)marad(t)

Kinél van az igazság?

Immár több mint öt hete borzolja a kedélyeket Marosvásárhelyen a melegvíz-ügy. Amit konkrétan tudunk: hozzávetőlegesen 6000 család hidegzuhanyt vesz naponta, de a tartozások pontos összegéről, a felelősségre vonható személy(ek)ről, de főleg arról, hogy mikor lesz meleg víz, semmi biztosat nem lehet tudni. Megkérdeztük a város illetékes személyeit, mi is az állás az E-Star vs. Polgármesteri Hivatal háborúban.

 

Balogh Katalin, az E-Star sajtófelelőse elmondta, hogy a vásárhelyi önkormányzat 3,5-4 millió lejjel tartozik a távhőszolgáltatónak. Ez az összeg magába foglalja a lakosságnak ígért gázártámogatást, de a Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó intézmények fogyasztásának ellenértékét is. Ugyanakkor Balogh azt is hozzátette, hogy a lakosságnak is van hátraléka a távhőszolgáltatóval szemben, és így az adósságok összege körül-belül megegyezik az E-Star E-On felé felhalmozott tartozásának értékével.

Ezzel teljes ellentmondásban van Claudiu Maior, Dorin Florea személyes tanácsadójának nyilatkozata, amely szerint „jelen pillanatban a Polgármesteri Hivatalnak egy lej adóssága sincs az E-Starral szemben. A melegvíz-szolgáltatást 24 órán belül újra lehetne indítani, ha elfogadnák a végrehajtó testület által javasolt változatot, azaz, megtennék a szükséges lépéseket, hogy sürgősségileg beszerezzék a véleményezéseket az Országos Energiaszabályozó Hatóságtól (ANRE) a Locativ Rt. keretében egy energetikai osztály létrehozására, hőszolgáltatási szakemberekkel” – fogalmazott Maior.

Kérdésünkre Balogh elmondta, hogy Maior nyilatkozata, amely szerint semmivel sem tartoznak a távhőszolgáltatónak, annak tudható be, hogy a volt alpolgármester az önkormányzat tartozásait kizárólag a Polgármesteri Hivatal épülete fogyasztásának tudja be, az annak alárendelt intézmények adósságait és a lakosok gázártámogatását egyszerűen nem veszi számításba, holott a hivatalnak kötelessége lenne ezeket a kiadásokat is fizetni, illetve törleszteni.

„Az önkormányzat és az E-Star adatai merőben eltérnek egymástól”

Peti András, az RMDSZ helyettes frakcióvezetője elmondta, hogy a Polgármesteri Hivatal nyilatkozatai, illetve adatai valóban merőben eltérnek az E-Star adataitól.  „Mai napig vita tárgyát képezi az adósság összege, ezért a még most sem látunk teljesen tisztán” – fogalmazott Peti. Hozzátette: „Mindkét fél álláspontja ismert, de mi eddig a pillanatig nem kaptunk olyan írásos bizonyítékot, amely alátámasztaná, hogy az önkormányzat nem tartozik semmivel, ahogyan azt az illetékes személyek állítják” – nyilatkozta.

Peti azt is elmondta, hogy a távhőszolgáltató június 20-i kimutatásai szerint a Polgármesteri Hivatal 2.804.000 lejjel tartozott, amelyből 71 ezer lej a késedelmi kamat és

2.733.000 lej a gázártámogatás a január-márciusi időszakra, és ezek esedékessége lejárt. A januári árkompenzáció egy részét a hivatal június 6-án fizette ki.

„A két hete tartott rendkívüli tanácsülésen született egy határozat, amelyet elküldtünk a Főispáni Hivatalhoz, és az sikeresen átment a törvényességi ellenőrzésen. Sőt, maga a főispán nyilatkozta, hogy semmiféle jogi, törvényes probléma nincs a tanácsi határozattal” – mesélte. Mint ismeretes, a határozatban az áll, hogy a Polgármesteri Hivatal már létező energetikai szakosztálya vegye át a melegvíz-szolgáltatás működtetését. Emellett a városi képviselő-testület felhatalmazza a Polgármesteri Hivatalt, és hogy kezdje el az eljárást a szolgáltatás működtetéséhez szükséges engedélyek beszerzéséhez. „Az RMDSZ frakció múlt hét péntekén hivatalos átiratban fordult a hivatalhoz, amelyben kéri, hogy részletesen számoljon be arról, hogy mit tett a tanácsi határozat végrehajtása érdekében. Sajnos eddig nem kaptunk még erre választ” – összegzett Peti.


A két alpolgármester tehetetlen

Mint tudjuk, néhány napja Dorin Florea kivonta Ionela Ciotlăuş alpolgármester illetékességi köréből a város melegvíz-problémáját, mivel a polgármester szerint az utóbbi időben nyilatkozatai által többször is rossz fényben tüntette fel a Polgármesteri Hivatalt.

Megkeresésünkre Józsa Tibor, RMDSZ-es alpolgármester azt nyilatkozta, hogy neki sem biztosít a polgármester hozzáférést a dokumentációkhoz, így még a tartozás összegét sem tudta megmondani. Arra a kérdésünkre, miszerint – az elmúlt négy évben a Polgármesteri Hivatalban dolgozva, és Dorin Florea alárendeltségében munkálkodva – tudott-e a felgyülemlett adósságokról, nemleges választ adott. Ezt azzal indokolta, hogy ő Közterületek Igazgatóságának volt a vezetője, és a távhőszolgáltatás iratai közvetlenül a gazdasági szakosztályra kerültek, így nem volt hozzáférése az ezt érintő információkhoz.


Kétkedő lakosok

A fogyasztók zöme nem csak azért aggódik, hogy mikor lesz meleg vizük, hanem azért is, hogy mi lesz, ha egy más cég veszi át az E-Star által működtetett szolgáltatást, és a távhőszolgáltató által finanszírozott szerelési költségeket behajtják rajtuk, vagy esetleg olyan árat szabnak ki a szolgáltatásra, amelyet nem fognak tudni kifizetni.

Az érintett lakosok egy részének már a felháborodottsága is alábbhagyott, és rezignáltan veszik tudomásul, hogy vagy hozzászoknak a hideg vizes zuhanyhoz, vagy kénytelenek lesznek kiskazánt szereltetni. „Ebből az esetből, saját bőrömön tanultam meg, hogy milyen következményei lehetnek a . És sajnos egyelőre az egyetlen megoldást abban látom, hogy saját költségemen szereltetek kiskazánt, egyébként még télen is meleg víz és fűtés nélkül maradok. Az E-Star és a Polgármesteri Hivatal egyaránt kihasználta hiszékenységünket, és csúfot űzött belőlünk” – panaszolta Nagy Irma, Tudor negyedbeli lakos.


Share Button
Ennyien olvasták: 467

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.