Központ
2020. november 24. kedd, Emma

A katolikus iskola kálváriája ütőképes civil közösséget kovácsolt össze

Pál Piroska augusztus 16, 2018 Társadalom

Öröm az ürömben

Múlt hét végén került nyilvánosságra a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium alapjait letevő miniszteri rendelet, amely az intézmény újbóli megalapításáról és az ideiglenes akkreditálásról szól. A Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Csíky Csengele optimista, úgy véli, pont kerül egy három éve zajló kálvária végére. De nem csak ez a jó hír, hanem, hogy az elmúlt évek viszontagságai egy jól összekovácsolódott, ütőképes civil szülői közösséget hoztak létre, amelynek a küldetése ezzel az üggyel nem áll le.

Elhárultak az akadályok az iskolaalapítás elől

A Valentin Popa oktatási miniszter által aláírt dokumentum szerint az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal, a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt. Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel, a végleges akkreditáció megszerzésének határideje pedig az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le. A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba.

Bár Ioan Macarie, a Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetője aggódott azért, hogy nem lesz elégséges diáklétszám ahhoz, hogy az iskola önálló jogi személyiséggel rendelkezzen, Csíky Csengele elmondta, hogy egyelőre biztos ugyan, hogy nem 750 diákkal fog elindulni a tanintézmény, de 2-3 éven belül ez megtörténhet. „A módszertanban alsó küszöbként 300-as létszám volt meghatározva, ám ezt eltörölték. Jelenleg a katolikus gimnázium 250 diákkal számol, mivel a végzős osztályok elballagtak, cikluskezdő osztályok pedig nem indulhattak, így két tanév alatt 150 diákot veszítettünk” – magyarázta Csíky. A napokban a főtanfelügyelő is azt nyilatkozta már, hogy elhárultak az akadályok az iskolaalapítás elől, és a tanfelügyelőség rövid idő alatt megtesz minden szükséges lépést, ami a hatáskörébe tartozik.

Vannak ellenzők is…

Ugyanakkor a Népi Mozgalom Pártjának ügyvezetője, Marius Pascan Facebook-oldalán jelentette be, hogy megtámadja a közigazgatási bíróságon a miniszteri rendeletet, mert úgy véli, a szaktárca alkotmányellenes módon és a helyi önkormányzat hatáskörének elbitorlásával alapította újra a katolikus iskolát, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a parlament által elfogadott hasonló tartalmú törvényt korábban alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság.

Csíky elmondása szerint az alkotmánybíróságon nem lehet miniszteri rendeletet megtámadni, illetve mivel a módszertant már módosították, és ennek alapján született meg a fent említett rendelet, így a közigazgatási bíróságon sem lehet megtámadni azt. „Gyakorlatilag nem létezik olyan fórum, ahol ezt érdemben tárgyalják. Ha a képviselő meg is támadja a rendeletet, visszautasításba fog ütközni.  Legfennebb időhúzás végett tehetné meg, de ez óriási politikai öngól lenne számára” – véli Csíky, aki arra utalt, hogy a katolikus gimnázium létrehozásáról szóló rendelet előtt néhány nappal ugyanilyen jogrenddel hoztak létre egy ortodox tanintézményt Temesváron.

Túljelentkezés lesz az iskolába

Arra a kérdésünkre, hogy az iskola körül zajló történések nem bátortalanították el a szülőket, gyerekeket a felekezeti iskolába való beiratkozástól, Csíky éppen ellenkező hatást tapasztal. „Nemhogy nem riasztotta el ez a szülőket, illetve a gyerekeket, hanem még inkább akarnak ehhez az iskolához tartozni, a körülötte zajló herce-hurca népszerűbbé tette az intézményt, mint indulásakor volt. Biztos vagyok benne, hogy a ciklusindító osztályokban túljelentkezés lesz” – részletezi.

Öntudatra ébredt szülők

Csíky azt is hozzátette, hogy bár fáradságos három éven vannak túl, a katolikus iskola kálváriájának hozományaként született meg a Magyar Szülők Szövetsége, hiszen rádöbbentek arra a szülők, hogy tisztában kell lenniük azzal, miként működnek a tanintézmények. „A szülők feladata jóval túlmutat azon, hogy reggel elengedem az iskolába a gyerekem, délben pedig hazahozom, és elmegyek tanévnyitóra. Széles látókörű, körültekintő szülői közösség alakult, és ez a kálvária arra volt jó, hogy öntudatra ébredjenek a marosvásárhelyi szülők. Meggyőződésem, hogy ez hosszútávon is működni fog, és a gyerekek által a következő generációnak átadják ezt a fajta gondolkodásmódot. Az elmúlt három év nagyon fontos hozodéka az is, hogy végre egymásra talált és elkezdett kiépülni az intenzív együttműködés a szülő, a pedagógus és a gyerek között, megszületett az a bizonyos háromlábú szék, amely elengedhetetlen a kisebbségi magyar oktatás fennmaradása, sőt, fejlődése érdekében, amelyre nagyon nagy szükség van” – vélekedik Csíky.

Újra Tamási Zsolt lehet az igazgató

A miniszteri rendelet kibocsátása után a következő időszakban igazgatót, ideiglenes vezetőtanácsot kell kinevezni, akik majd jóváhagyják a diákok átiratkozását, és a tanév zökkenőmentes előkészítését koordinálják. Sajtóinformációk szerint a katolikus egyház a korábbi igazgatót, Tamási Zsoltot látná szívesen az iskola vezetőjeként.

Share Button
Ennyien olvasták: 1316

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.