Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

A kisebbségi vallásoktatáson spórol a minisztérium

Bodnár Erika február 19, 2016 Társadalom

Heti egy órában limitálja a tanügyi törvény a vallásórák számát osztályonként egy 2011-ben megalkotott cikkely alapján. Az iskolai oktatás működését szabályozó direktíva minden évben változik valamennyit, ez azonban ötödik éve ugyanazt a problémát okozza.
colegiulunirea_800

Önellentmondásba keveredett a Maros Megyei Tanfelügyelőség Tamási Zsolt, a Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója szerint. – Egy osztályba több felekezethez tartozó gyermek jár, többségében reformátusok, katolikusok és kisebb számban unitáriusok, ám a tanfelügyelet egyetlen vallásórát engedélyez – magyarázta Tamási. – Az Oktatási Minisztérium költségcsökkentést írt elő, és ennek legkényelmesebb formája, ha a vallásórák számát redukálják, így akár egy tanári katedra is megspórolható iskolánként. A jogszabály ugyan lehetővé teszi, hogy bontsuk az osztályokat, amelyek nemcsak csoportként, hanem osztályként is értelmezhetőek. Viszont a szimultán oktatás, amikor különböző életkorú és fejlettségi szintű gyerekek kerülnek egy osztályba, az oktatási törvény szellemével ellentétes. Ezek a tanulócsoportok kevésbé hatékonyak, és mivel logisztikailag is jóval bonyolultabb különböző korú és tantervű osztályokat összehangolni, magának a tanfelügyeletnek kellene a megoldást segíteni, szükség esetén például utaztatással. Ezért alakult ki az a gyakorlat, hogy ehhez az iskola tantestületének először ki kell kérnie a tanfelügyelet engedélyét. Most viszont maga a tanfelügyelet kényszerít minket arra, hogy ilyen rendszerben tartsuk a vallásórákat, pedig a különböző versenyekre, vagy teológiai felvételikre való felkészítésre az összevont órák teljesen alkalmatlanok. Az oktatási módszertan kimondja, hogy a tanulmányi csoportok csak azonos korosztályban működőképesek, ám még akkor is kétséges, hogy harminc-negyven fővel lehet-e eredményesen dolgozni – nyilatkozta Tamási Zsolt, aki arra is kitért, hogy a gazdasági érdek sem szól feltétlen a kisebbségi diákok vallásórái ellen, ugyanis a fejkvóta 1.2-es összeg egy kisebbségi diák esetében, mint egy román tanulóéban. Ennek az egyik oka többek közt a különböző felekezetek szerinti oktatás költségeinek a fedezése. A tanügyi törvény szerint tehát a tanfelügyelet jogszerűen jár el, azonban a cikkely jóindulatú értelmezése lehetővé tenne olyan megoldást, amely a kulturális sokszínűséget és a magyarságot összetartó egyik fontos közösségi tevékenységet, a vallásgyakorlást támogatja.

Tamási számít a történelmi egyházak együttes segítségére, mert mint elmondta, ő egymaga nem tudja a tanfelügyelettel szemben képviselni a szakmaiságot, ellenben a probléma általános, nem csak Római Katolikus Teológiai Líceumot érinti.

Felkerestük a Maros Megyei Tanfelügyelőséget is, ahol Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes reagált Tamási Zsolt felvetéseire –  Több mint ötszáz szimultán osztály működik a megyében. Mi annál többet nem tehetünk, minthogy a törvényt betartjuk, az pedig heti egy vallásórával megvalósul – nyilatkozta Illés Ildikó.

Share Button
Ennyien olvasták: 916

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.