Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

A kormány sorsukra hagyta a frankhiteleseket

Központ január 19, 2015 Társadalom

A kormány megegyezésre bátorítja a bankokat és ügyfeleiket, és nem szeretne kötelező megoldást bevezetni a bajbajutott frankhitelesek védelmében – jelentette ki Darius Vâlcov pénzügyminiszter, miután pénteken késő este a jegybank vezetőivel konzultált a svájci frank váratlan megerősödése nyomán kialakult helyzetről.

frank

Vâlcov szerint a tanácskozáson két megoldás körvonalazódott: az egyik a hitelek lejre – esetleg euróra – váltása, a másik pedig a törlesztések átütemezése a futamidő meghosszabbításával. Hozzátette: egyik megoldást sem szeretnék kötelezővé tenni, mert „Románia szabad piacgazdaság és a kormánynak tartózkodnia kell a magántulajdonú bankokat károsító beavatkozástól”.

Arra a kérdésre, hogy felmerült-e a frankárfolyam befagyasztása, Vâlcov azt mondta: erről csak a bankok hozhatnak döntést, ilyesmit nem lehet rájuk kényszeríteni.

A pénzügyminiszter rámutatott, nincs 150-200 ezer frankhiteles Romániában, ahogyan az a szaksajtóban megjelent: a bajba jutott lakossági hitelesek száma alig haladja meg a 75 ezret. A bankszektor érintettsége is alacsony: a 40 szereplős helyi piacon összesen hat banknál összpontosul a frankhitelek több mint 95 százaléka – magyarázta.

Az általa vázolt két megoldásról Vâlcov kifejtette: van már olyan bank, amelyik lehetővé teszi a frankhitelek lejre váltását, átvállalva a konverzióval keletkező többletterhek jelentős részét.

A másik megoldásra – a hitelek átütemezésére – állami támogatás is létezik: a kormány ugyanis egy tavalyi rendeletében adókedvezménnyel bátorította a kisjövedelmű hiteleseket, hogy a futamidő meghosszabbításáról állapodjanak meg a bankokkal. Vâlcov szerint a jogszabály a frankhitelesek megsegítését is szolgálhatná, csak azt részt kell kivenni a jogszabályból, amely jövedelemkorlátot szab alkalmazására.

A Ponta-kormány a fogyasztást akarta bátorítani azzal a rendelettel, amely adókedvezményt biztosított a hiteleseknek, ha megállapodtak a bankokkal, hogy két évig – a kamatterhek 35 százalékig terjedő csökkentésével – kisebb törlesztőrészletet fizetnek. A futamidő meghosszabbítása miatt később keletkező kamattöbbletre az állam a hiteles jövedelemadójának részleges elengedésével biztosít fedezetet. A rendelet „előnyeit”  eddig sem a bankok, sem a hitelesek nem akarták kihasználni.

Romániában a frankhitelek értéke 4,5 százalékát teszi ki a teljes hitelállománynak.

A svájci jegybank csütörtökön eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, aminek hatására a svájci frank árfolyama az előző napi 3,74-ről 4,32 lejre ugrott. Pénteken a nemzeti bank ennél is magasabb, 4,42 lejes frankárfolyamot közölt.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 430

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.