Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

A legjobb törvény is annyit ér, amennyit belőle betartunk

Pál Piroska április 20, 2017 Társadalom

Közzétették a kormánypártok az egységes bértörvény tervezetét, amely jogszabály július elsejétől lépne hatályba, és a közalkalmazotti fizetések többlépcsős megemelését írja elő 2022-ig. A törvény alapelve az, hogy a közalkalmazotti szférában a legnagyobb alapfizetés a legkisebb tizenkétszerese lesz. Emellett jövő évtől az adózási rendszer is gyökeresen megváltozik. A tervezett jogszabályokról, következményeiről Szabó Árpád gazdasági szakembert kérdeztük.

– Mennyire lehet komolyan venni a közalkalmazotti fizetésemelés ígéretét?

– Egy tapasztalt közgazdász erre azt válaszolja, hogy: attól függ. Ígéretként nagyon jól hangzik azok számára, akik nem tudják kezelni a pénzügyeiket, és azt hiszik, hogy magasabb fizetésből jobban meg tudnának élni. Szükség esetén szavazatokat lehet vásárolni ilyen törvénytervezetekkel, hiszen 2020-ban választások lesznek. Ismeretes, hogy a közalkalmazottak közé tartoznak a közoktatásban alkalmazott tanároktól és adminisztratív személyzettől az állami korházakban dolgozó személyzeten át a polgármesteri hivataloknál papírtologatónak felvett rokonokig mindenki. Amíg például a pályakezdő orvosok bérei messze elmaradnak a tőlünk nyugatabbra dolgozók keresetétől, addig nagyon sokan fognak az egyetem elvégzése után kivándorolni az országból és ott szerencsét próbálni, mi pedig itthon tisztességes egészségügyi ellátás nélkül maradunk. Tehát valamelyes szabályozásra mindenképpen szükség van. Ám ne feledjük: az egységes bértábláról szóló törvényt is – mint bármelyiket – a parlament bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja. Sőt, béremelés helyett akár csökkenthetik azokat, ahogyan a 2008-as válság után tették.

– Megbírja a romániai gazdaság az ígéret beváltását?

– Ha mindenki tisztességesen adót fizetne, és nem létezne korrupció meg sikkasztás, akkor az ország gazdasága akár meg is bírhatná, hiszen ne felejtsük el, hogy az állami szférában minden alkalmazott az általunk befizetett adóból kapja a bérét.

– Milyen következményekkel jár ennek gyakorlatba ültetése a versenyszférára nézve?

– A magánszférában alkalmazottak úgy érezhetik, hogy valamiből kimaradtak. Valószínűleg sokan fel fognak háborodni, és munkaadóiktól fizetésemelést fognak követelni, hogy lépést tarthassanak az állami hivatalnokok béreivel.

– Inflációnövekedésére számíthatunk?

– Ez attól függ, hogy mi történik a bérnövekményekkel. Ha a többlet megtakarítási számlákra vándorol, akkor nem lesz inflációs hatás. Ha sikeres vállalkozások indításába, működtetésébe fektetik a pénzt, akár jó hatása is lehet a gazdaságra. Ha ingatlanokat vagy tartós fogyasztási cikkeket vásárolnak belőle, az is lehet gazdaságélénkítő hatású, és csak bizonyos piacokon okoz áremelkedést. Ha viszont fogyasztási és bevásárlási láz indul be – kacatokra, elektronikus kütyükre költik a pénzt –, akkor nő az infláció. Vegyük azt is figyelembe, hogy a cikluselméletben hívő közgazdászok szerint 2017-ben vagy 2018-ban újabb gazdasági válság következhet be, ami minden politikai döntést a feje tetejére állíthat.

– A Román Nemzeti Bank képes-e szinten tartani a mérleget egy esetleges infláció bekövetkeztekor?

– A központi bank monetáris politikája részben vagy teljesen ellensúlyozhat vagy felerősíthet bármilyen fiskális politikai intézkedést, amelyet a kormány hoz. Kérdés, hogy mennyire őrzi meg az RNB a politikai függetlenségét és kérdés, hogy mit szólnak az egészhez az országunk pénzügyeit figyelő nemzetközi hitelezők és egyéb intézmények. Az is megtörténhet, hogy a Nemzetközi Valutaalap megvétózza a törvény életbe léptetését, és akkor majd lehet a hivatalos sajtóban a nemzetközi románellenes összefogást kiáltani, rájuk hárítva a felelősséget a saját kormányzatunk ügyetlensége miatt.

– Milyen lehetséges események követhetik a tervezet gyakorlatba ültetését?

-Az első forgatókönyv az, hogy a Nemzetközi Valutaalap lefújatja az egészet, és lehet majd sorosozni és románellenes világösszeesküvésről beszélni. A második szerint azoknak a szektoroknak a szakszervezetei, amelyek keveslik a béremelést, fellázadnak és utcára vonulnak. Megint egymásra lehet uszítani a társadalom különböző rétegeit, és amíg folyik a cirkusz, a háttérben csendben lehet lopni. A harmadik szerint az állami szférában dolgozók a magánszféra alkalmazottaival fognak vitatkozni. A negyedik szerint egy kicsit emelkedik az infláció, egy kicsit emelkedik a foglalkoztatottság és egy év múlva „elfelejtik” alkalmazni a törvény időben hátralevő lépéseit/fokozatait. Az ötödiket már említettem: fél-másfél éven belül lesz egy kisebb recesszió és mindent leállítanak.

– Várhatóan már 2018. január elsejétől gyökeresen módosulna az adórendszer Romániában. Az egyéni adóbevallást a családi vagy háztartásonkénti adóbevallás váltaná fel. Ennek pozitív vagy negatív hatása lehet a családok életére?

– Hideg fejjel, papíron számolva, egy sokgyermekes család számára természetesen előnyösebb, kevesebb adóteherrel jár, ha a családban az egy főre jutó jövedelem alapján adóznak. Ez akár népességnövekedést elősegítő intézkedésnek is vehető. A gyakorlatban viszont egyesek akár a hajléktalan rokonaikat is be fogják jelenteni a saját háztartásukba. Ugyanakkor a szélsőjobbosok alá lovat ad majd, hogy hangoztathatják, hogy melyik naplopó kisebbség tagjainak van sok gyermeke és élnek nagyon sokan egyetlen fedél alatt.

– A progresszív adó gyakorlatba ültetését tervezik 2018-tól. Méltányos-e ez a megoldás?

– Svédországban is progresszív adórendszer van érvényben. Baloldali, szocialista nézőpontból az anyagilag jobban szituáltak hangsúlyozottabb közteherviselése méltányosnak tekinthető. Egyes kultúrákban ezt a gazdagabbak önként megteszik, máshol kényszeríteni kell őket. A liberálisok azt mondják, hogy mindenki a maga sorsának kovácsa. Ha valaki életképtelen és lecsúszik, akkor ne mások tartsák el. A jobban keresők nem örülnek az ilyen intézkedéseknek. Ismétlem: választásokra gondolva, az irigykedő szegényektől jöhet több szavazat, mert számszerűleg mindenütt többen vannak.

– Milyen gazdasági, illetve a lakosokat közvetlenül érintő következményei lesznek?

– A tehetősebbek adóelkerülési stratégiákat találhatnak ki: lesz, aki jó könyvelőket, ügyvédeket és főleg adó-szakértőket és tanácsadókat fog alkalmazni. Ők teljesen fehéren és hivatalosan fognak kevés adót fizetni. Lesz, aki a vagyonának és a vállalkozásainak egy részét hajléktalan vagy nyomorgó rokonai nevére fogja íratni. (Emlékezzünk egy volt miniszterelnökünk Tamara nagynénijére, aki dollármilliókat hagyott „szegény” unokaöccsére.) Harmadrészt tudományosan is kimutatták a Laffer-görbe hatását: magasabb adókulcs nagyobb adócsaláshoz vezet. Tankönyvi alapigazságként szokták idézni, hogy az adóemelés mindig a középosztályt sújtja. Azt mondják, hogy Kelet- és Közép-európai volt szocialista országaiban vagy nagyon gyenge, vagy nem is létezik a középosztály. Aki kimaradt az eddigi felsorolásból, az örülni fog az alacsonyabb adókulcsnak és esetleg elmehet szavazni.

Share Button
Ennyien olvasták: 884

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.