Központ
2020. június 01. hétfő, Tünde

A Marosmenti Katonák „harcoltak” az orosz fővárosban

Nemes Gyula június 26, 2017 Társadalom

A Marosmenti Katonák (Milites Marisensis) egyesületet 2016-ban alapították a marosvásárhelyi Petru Maior egyetem történelem szakos tanárai, doktorandusai és mesteri képzésen résztvevő diákjai a hagyományőrzés, valamint a Maros megyei régészeti és ókori történelmi hagyaték folyamatos és kiegyensúlyozott bemutatásának céljával. Az egyesület egyik alapító tagja és alelnöke Szász Bálint történész, régész, aki a Petru Maioron mesterizett és jelenleg a kolozsvári Babeş-Bolyai TE doktorandusa. Szász Bálintot a Marosmenti Katonák megalakulásának körülményeiről és a nemrég lezajlott moszkvai hagyományőrző fesztiválon való részvételükről kérdeztük.

Szász Bálint mesteris diákként két alkalommal is részt vett a mikházi régészeti ásatásokon és az ottani római fesztivál megszervezésében. 2014-ben az eseményen részt vevő hagyományőrző csoport önkénteseket toborzott. „Elvállaltam, hogy beöltözök én is, így esélyem nyílt kipróbálni, milyen római katonának lenni. Egy egész napos kiképzésen vettem részt, ami nagyon tetszet. Ekkor született meg bennem az ötlet, hogy Marosvásárhelyen is létre kellene hozni egy hasonlót. Ötletemmel Fábián István történelem szakos egyetemi tanáromhoz fordultam, aki felkarolta és támogatta, majd megalakította mint történelmi tudományos szakkört a Petru Maior egyetemen belül. Ebből létesült aztán 2016-ban a Milites Marisensis hagyományőrző egyesület. Csoportunkban velem együtt négyen vagyunk magyarok – további tagok: Fábián István egyetemi adjunktus, Kósa István régész és Hajnal Levente történész –, a román kollégákkal nagyon jól kijövünk, semmi etnikai konfliktus nincs köztünk. Megalakulásunkat a gyulafehérvári hasonló egyesület támogatta, nekik köszönhetően tavaly hét – hat hazai és egy svájci – hagyományőrző fesztiválon voltunk és idén a moszkvai volt már a negyedik” – mondta el lapunknak Szász Bálint.

„Kardvívásban első helyezést nyertünk”

A hagyományőrző csoport tagjai hetente vesznek részt edzéseken, amelyeken a tagok fizikai erőnlétének karbantartása mellett római kori katonai gyakorlatokat tartanak. Ilyenek például a különböző katonai állások, harci alakzatok kialakításának elsajátítása és gyakorlása. Egy ilyen csoportnak tagja lenni sok energiát, komoly magatartást, fegyelmet és kitartást is igényel, állítja az egyesület alelnöke. Június 6-12. közt a Marosmenti Katonák tagjai gyulafehérvári kollégáikkal együtt jelen voltak a Moszkvában megszervezett Time and epochs festival (Idők és Korszakok) elnevezésű nemzetközi hagyományőrző fesztiválon, amelyen több mint 5000 hagyományőrző „harcos” vett részt.  „A fesztiválnak nagyon zsúfolt és színes programja volt. Érdekes volt a seregek felvonulása vagy a rómaiak összecsapása a barbárokkal, de ezek mellett folyamatosan különböző műhelyek működtek, ahol bemutatták – a kornak megfelelő eszközökkel –, hogy miként készültek a korabeli használati tárgyak vagy katonai felszerelések. A legérdekesebbnek szerintem mégis a vetélkedők bizonyultak, mint például a pilum (római lándzsa) hajítás, ahol sikerült a második és harmadik helyezést elérnünk. A lándzsavívásban nem sikerült helyezést elérnünk, és az íjász versenyen is csupán az ötödikek lettünk, viszont a kardvívásban, ahol kilenc katonából álló csoportok küzdtek meg egymással gladiust (római kard) használva első helyezést nyert a csapatunk. Ez mind aktív részvételt kívánt, ami nem volt könnyű, ha belegondolunk, hogy napi 12-14 órát teljes felszerelésben kellet lenni, ami így tevődik össze: páncél – 16 kg, sisak – 5 kg, pajzs – 12 kg, és a kard – 2 kg. De a nehézségek ellenére nagy lehetőség volt számunkra részt venni a fesztiválon, hogy teszteljük a harci képességeinket, tapasztalatokat szerezzünk és kialakítsuk a jövőbeli stratégiánkat a történelmi örökségünk hiteles népszerűsítése érdekében” – tudtuk meg továbbá Szásztól.

„Az Orosz Hadi Múzeum lenyűgöző hatással volt rám!”

Szász Bálint rengeteg élménnyel tért haza az orosz fővárosból, ahol az Orosz Hadi Múzeumban tett látogatásuk nyűgözte le leginkább. Elmondása szerint az ott kiállított tankok, ágyúk, repülők és más hadi felszerelések közt sétálni olyan érzés volt, mint egy kisgyermeknek a játékboltban nézelődni. Moszkvát illetően az építészeti különbségeket emelné ki. Míg az orosz fővárosban a birodalom nagyságát akarták kifejezni az építészetben is, addig a magyar főváros ilyen tekintetben jóval visszafogottabb. Az emberekkel kapcsolatban azt tapasztalta, hogy míg Budapesten nyitottak és barátságosak, addig Moszkvában nemigen kedvelik a máshonnan érkezőket.

Az egyesületnek a közeljövőre vonatkozó tervei is vannak: „Lesz még idén Erdélyben két hagyományőrző fesztivál, ahova el szeretnénk jutni: június 23-24-én a Dac fest Szaszcsóron és augusztus 12-én a Mikházi Római Fesztivál. De nem szeretnénk kihagyni az augusztus végén megszervezésre kerülő svájci fesztivált sem. A svájci Augusta Aurica elnevezésű fesztivál Európa leghíresebb római hagyományőrző fesztiválja” – zárta Szász Bálint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1504

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.