Központ
2020. július 15. szerda, Henrik, Roland

„A név kötelez”

Pál Piroska január 7, 2016 Társadalom

850 éves a Benedek család

A Benedek családról szóló első írásos emlék 1165-ből származik, így 2015-ben épp 850 éves a família története. Ennek tiszteletére dr. Benedek Imre kardiológus kezdeményezte a család összejövetelét, amelyet először a tavalyi év végén szervezett meg. „Célunk, hogy a család tagjai aktív kapcsolatot ápoljanak egymással, és akik még nem ismerik egymást, azoknak alkalmat teremtsünk a találkozásra” – mondta a professzor, és hozzátette: azt szeretné, ha ez éves hagyománnyá válna. Mint mondja, ebben a korban van ideje arra, hogy a gőzerővel végzett szakma mellett most a családfaápolással is foglalkozzék.

benedek csalad 2016

A Benedek család története Erdővidékről, Olasztelekről, Kisbaconból indult, voltak közöttük nagybirtokosok, lelkészek, írók, vállalkozók, orvosok és politikusok egyaránt. A professzor elmondása szerint a család tagjaiban generációtól függetlenül közös az aktív közösségi szerepvállalás. Megtudtuk, hogy jelenleg Benedekek élnek Erdélyben, Budapesten, Németországban és Brazíliában is.

„A Benedek név számomra megtiszteltetést, de egyben felelősséget is jelent. A család-, valamint a közösségépítésre ösztönöz őseim hagyatéka. A családi vérvonal aktív szerepet szánt nekünk, amely szerint a közösségért tenni kell, anélkül, hogy cserébe valamit is várnánk. Hatalmas hajtóerő ez a név, nap mint nap ez munkálkodik bennem. Egyetlen este sem úgy hajtom a fejem a párnára, hogy aznap mindent elvégeztem. Mindig marad másnapra is elérendő, megvalósítandó cél” – mondta a kardiológus.

Azt is kifejtette, hogy a következő Benedek generációnak egyelőre elsődleges feladata a gyerekek helyes nevelése, akképpen ahogyan a Benedek-testvérek a mintát a szüleiktől kapták. Ugyanakkor mindennapos példamutatásra, a nehéz helyzetekben való kitartásra, de a döntéshozásra és annak következményeinek vállalására is kötelezi a Benedek-utódokat a név.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1426

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.