Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

A politikusok hátán a púp

Központ május 23, 2013 Társadalom

koreckA politikusok hátán a púp

A politikum nem fogékony a civil szféra kezdeményezéseire, akik legtöbbször a folyamatosan panaszkodó és tiltakozó kontárt testesítik meg a honatyák szemében. Arról, hogy milyen tájainkon az állami intézmények, közéleti szereplők és a civil szervezetek kapcsolata, Koreck Máriát, a Civil Szervezetek Vásárának szervezőjét, a Divers Egyesület elnökét kérdeztük.

– A politikum mennyire befolyásolja a civil szervezetek életét?

– Bármennyire szeretném azt mondani, hogy egyáltalán, nem tehetem meg. Viszont ennek nem csak negatív, hanem pozitív hozadéka is van. Szerencsére léteznek olyan politikusok, pártszínezettől függetlenül, akik fogékonyak a civil szféra által kitűzött célokra, feladatokra, felvállalják a problémáinkat. Ők tulajdonképpen egyfajta mediátorként működnek a nagypolitikum felé, illetve ők azok, akik szakavatott segítségünket kérik különböző problémák megoldásában, akik konzultálnak velünk, és fontosnak tartják jelenlétünket a közösséget érintő ügyekben való döntésekben.

– És mi a negatív hatása?

– Nyilván az általánosított homo politicus tájainkon igen öntörvényű, és nem szeret másokra, főleg a „kontár, folyton háborgó civilekre” hallgatni. Emellett bizalmatlanok velünk szemben, szakmailag alábecsülnek, és gyakran nem vesznek komolyan, holott mi bérmentve szaktudásunkat ajánljuk fel. Gyakran úgy érezzük, hogy a politikusok úgy ítélik meg, hogy csak púp vagyunk a hátukon. Bár tíz évvel ezelőtt tényleg gyerekcipőben járt Vásárhelyen a civil szféra, azóta látványos fejlődésen mentünk át. Azon kell még dolgoznunk, hogy a politikusok is úgy ítéljék meg, hogy elengedhetetlen a szerepünk a közösségi döntések meghozatalában. Remélhetőleg ez a mentalitás idővel változni fog majd, és felismerik a bennünk, civilekben rejlő lehetőségeket.

Tény, hogy gyakran adódnak olyan ügyeink, ahol szükségünk lenne az állami intézmények, politikusok segítségére – nem kizárólag anyagi segítéségére gondolok –, de nincs hajlandóság, türelem bennük folyamatos, tudatos, stratégia által vezérelt együttműködésre. Nyilván a probléma ott is jelentkezik, hogy a pártok programjába foglalt szociális, környezetvédelmi vállalások nem öltenek formát a gyakorlatban, nem tükröződnek az önkormányzatok munkájában sem.

– Volt-e arra példa városunkban, hogy egy adott szervezetben tevékenykedő személy/vezető pártpreferenciája, etnikuma miatt esett el/jutott hozzá állami anyagi támogatáshoz?

– Biztosan előfordult, hogy előnyt jelentett egy szervezetben tevékenykedő tag pártpreferenciája, etnikuma, illetve az is, hogy valamely szervezet ilyen okokból kifolyólag elesett anyagi támogatástól, de ez szerencsére nem jellemző. A Maros megyei önkormányzat meglepően tisztességesen jár el a projektek kiírásában, elbírálásában, viszont a Polgármesteri Hivatalnak még erősítenie kell ezen vetületén. Az utóbbi intézménynél kell legtöbbet előszobáznunk, illetve itt késnek leginkább a projektekből elnyert összegek. Visszatérve a politikára, tagadhatatlan, hogy szervezeteknek kell tudniuk helyezkedni, el kell tudják adni magukat. Ez viszont nem föltétlenül rossz dolog, ám az visszatetsző, ha egy civil szervezet egy politikai párt mellett kötelezi el magát, hisz a hozzá forduló lakosok nem egy szavazótábor tagjai, és ezt fontos tiszteletben tartani.

– A marosvásárhelyi politikusi réteg fogékony-e a civilek kezdeményezéseire?

– Sajnos szinte egyáltalán nem. Példa erre az, hogy bár idén már 11. alkalommal rendeztük meg a Civil Szervezetek Vásárát, sem idén, de még választási évben sem keresnek meg azzal a céllal, hogy csatlakoznának, segítenének a szervezésben. Még mindig nem került be a programfüzetbe, hogy ez egy városi rendezvény lenne. Bár az eseményen minimális felszólalási alkalmat biztosítanánk nekik, mégis megdöbbentő, hogy nem élnének ezzel a lehetőséggel. Érdektelenek, mert úgy vélik, hogy a civil szervezetek révén nem tudnak politikai tőkét kovácsolni, és szavazóbázist építeni, erősíteni, mert nagyon heterogén az csoport, amelyhez mi, a civilek szólunk.


Share Button
Ennyien olvasták: 460

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.