Központ
2020. április 09. csütörtök, Erhard

A romániai gyermekek felét 12 éves kora után viszik először fogorvoshoz

Központ július 21, 2015 Társadalom

gyerekfogorvosA romániai gyermekek felét 12 éves kora után viszik először fogorvoshoz, noha háromnegyedüknek már életük első éveiben vannak fogproblémáik – áll egy nemrég készült felmérésben.

A szülők egyrészt a fogászati kezelések magas költségével magyarázzák ezt, másrészt pedig azzal, hogy a kicsik tartanak a fogorvosi beavatkozásoktól. Szakemberek szerint az első fogászati ellenőrzést meg kell ejteni még mielőtt a gyerek betöltené az egy évet, Romániában azonban ez csak elenyésző esetben történik így.

Fogorvosok szerint nem meglepő az az adat sem, miszerint tíz romániai gyerek közül nyolcnak valamilyen fogproblémája van már a hatodik életév betöltése előtt. Felnőttek tekintetében sem fényesebb a helyzet. A lakosság 20 százaléka soha nem mosott fogat, a többiek pedig átlagban másfél évente cserélik a fogkeféjüket.
Ugyanakkor a városi lakosság évente két tubus fogkrémet használ el, a vidéken élők pedig egy tubust két és fél év leforgása alatt. Ezekkel az adatokkal Románia a sereghajtók között található Európában szájhigiénia tekintetében.

forrás: marosvasarhelyiradio.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 445

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.