Központ
2020. június 04. csütörtök, Bulcsú

A románok termelik a legkevesebb háztartási hulladékot az Unióban, de nem hasznosítják újra

Központ január 31, 2017 Társadalom

Kevesebb, mint 300 kilogrammos egy főre eső hulladéktermeléssel Románia és Lengyelország az utolsó helyen áll, míg Dánia lakossága termeli a legtöbb szemetet (789 kilogramm jut egy lakosra) az Európai Unióban – derül ki az Eurostat által hétfőn közzétett adatokból.

Uniós szinten egy lakos átlagos hulladéktermelése 477 kilogramm, azaz 9 százalékkal kevesebb, mint 2002-ben, amikor 527 kg jutott egy főre. 2014-hez képest viszonyítva viszont nőtt a háztartási hulladék mennyisége, amikor 474 kilogramm/fő volt az átlagtermelés.

2015-ben az Európai Unióban a háztartási hulladék 29 százalékát hasznosították újra, 28 százalékot szeméttárolókba raktak le, 26 százalékot elégettek és 17 százalékból komposztot készítettek. Németországban a hulladék 68 százalékát újrahasznosították vagy komposztot készítettek belőle. Ausztriában és Szlovéniában a hulladék 58 százalékát, Belgiumban 55 százalékát, Hollandiában 52 százalékát dolgozzák fel. A 2014-es felmérések alapján Romániában az újrahasznosított vagy komposztált hulladékmennyiség aránya nulla volt.

Az EU tagországaként 2020-ig Romániának egy sor előírást kell teljesítenie a hulladék újrahasznosítással kapcsolatban. Az országnak a hulladék (papír, fém, műanyag, üveg) 50 százalékát kell újrahasznosítania, az építkezésekből és bontásokból származó törmeléket 70 százalékban kell újra feldolgozni, a kereskedelemben értékesített csomagolóanyagok 60 százalékát ismét fel kell használni valamilyen formában. Továbbá Romániának el kell érnie, hogy az egy főre eső újrahasznosított elektronikai hulladék aránya 4 kg/lakos legyen, és a biohulladékot külön gyűjtse a lakosság.

forrás: agerpres

Share Button
Ennyien olvasták: 451

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.