Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső
Szerda
Eső
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

„A szakmának utat és irányt mutat”

Központ június 23, 2016 Társadalom

XVI. CardioNET

Idén 16. alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen a már hagyományosnak számító CardioNET nevet viselő Kardiológiai Konferenciát. A nemzetközi részvétellel is számoló esemény csütörtökön, június 22-án kezdődik és 24-ig tart. Célja: évenként beszámolni a szív- és érrendszeri betegségeket illető kutatások eredményeiről, újdonságokról. Az ülésszak helyszíne a Maros Megyei Sürgősségi Kórház 1-es számú előadóterme.

DSC07594

A tudományos rendezvény főszervezője prof. dr. Benedek Imre, a Kardiológiai Klinika vezetője, az ülésszakra a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel, a Román Kardiológusok Társaságával, illetve a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködésben kerül sor.

„Évekkel ezelőtt egyedül kezdtem szervezni ezt a konferenciát, de most már teljes és felkészült csapat segíti a munkát. A siker kulcsa: megálmodni, elképzelni egy ilyen eseményt. De elengedhetetlen az otthonról hozott neveltetésem, és a szüleimtől megtanult munka iránti alázatom. Így sikerült olyan rendezvényt összehozni, amely a szakmának utat és irányt mutat. Vallom: a helyieknek, a Romániában élő pácienseknek is európai szintű ellátást kell biztosítani” – nyilatkozta Benedek.

Dr. Benedek Theodora professzor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tavalyhoz hasonlóan, a szakmát képviselő helyiek mellett Oxfordból, Párizsból, Zürichből is érkeztek professzorok. „Emellett újdonság idén, hogy most adtunk ki először interdiszciplináris folyóiratot, amit brüsszeli szaktekintélyekkel együttműködésben szerkesztettünk” – mondta el a professzornő.

A szerdai nyitónapon a Román és a Magyar Kardiológiai Társaság tart ülést, ahol jeles szívorvosok a téma aktuális problémáit fogják bemutatni. Csütörtökön az aritmiológia lesz a főtéma, ahol a helyiek mellett Olaszország, Svájc, Magyarország és Ausztria képviselteti magát. Utána interdiszciplináris ülésszak következik, majd a családorvosok közös ülésével folytatják, akik arról tanácskoznak, miként optimalizálhatnák a lakosok ellátását. Ugyanaznap a képalkotásról beszélünk, amely szakág az elmúlt 5 évben látványos fejlődésen esett át. Ebben jelentős szerepet játszott a Marosvásárhelyi Kardiológiai Klinika, ahol Európa-szerte elismert eredményeket értünk el. Marosvásárhelyen az infarktus következményeként beállt elhalálozások aránya 5.1-5.4 %-ra csökkent, ezzel szemben az európai 8%, a romániai pedig 12%. Ezek a számok önmagukért beszélnek. A konferencián őssejtbeültetés, magas vérnyomás és annak kezelése, valamint egyéb aktuális kardiovaszkuláris betegségek is napirendre kerülnek.

Share Button
Ennyien olvasták: 526

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.