Központ
2017. szeptember 23. szombat, Tekla, Líviusz
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

„A vásárhelyi lakosok érdekeit képviseljük!”

Központ március 20, 2014 Társadalom

Civilek a zöldövezet-kezelő bizottságban

„A vásárhelyi lakosok érdekeit képviseljük!”

Marosvásárhely zöldövezet-kezelő bizottságának újra van két, a civil társadalmat képviselő teljes jogú tagja Szilágyi Zoltán kertészmérnök és Szakács László ökológus személyében. A szakértők a zöldövezet-kezelési munkálatokat felügyelő városi kertészet alkalmazottaival közösen fametszési alapelveket fognak rögzíteni, amelyek bekerülnek a szabályzatba, és a kivitelező cégekkel is ismertetni fogják, akiknek kötelező módon be kell tartaniuk ezeket. Szakács Lászlót, a Rhododendron Környezetvédő Egyesület vezetőjét kérdeztük.

     

 

 – Mostanáig a környezetvédő civil szervezeteknek csupán konzultatív szerepük volt a zöldövezet-kezelő bizottságban. Hogyan sikerült ez az előrelépés?

– 2005-től 2010-ig teljes jogú tagjai voltunk a városháza zöldövezet-kezelő bizottságának, aztán az utóbbi négy évben a tagságunk megszűnt, és csak véleményező szerepünk volt a testületben. Azóta folyamatosan lobbiztunk és kerestük a kapcsolatot a helyi önkormányzat tagjaival, hogy újra szerepet kapjanak a környezetvédő civil szervezetek a komisszióban. Aztán Peti András alpolgármesternek köszönhetően, egy idei februári tanácsi határozat értelmében mi, a környezetvédők is döntési helyzetbe kerültünk, és szavazati joggal is rendelkezünk.

– Mi az önök hatásköre, feladata? Konkrétan mibe szólhatnak bele?

– Feladatunk, hogy a város zöldövezeteit, fáit helyesen, ökológiai, kertészeti és esztétikai szempontokat is figyelembe véve gondozza a városvezetés felelős alosztálya. Eddig ezen a téren a döntéshozatal úgy zajlott, hogy a városi kertészet képviselői érkeztek a javaslatokkal, hogy hol kell vágni, valamint metszeni, a bizottság pedig rábólintott. A szakmai, környezetvédelmi szempontok háttérbe szorultak. Ezután úgy történik majd, hogy a kivágásra, metszésre javasolt fákról fényképet kell bemutatni, és ha az nem győzi meg egyértelműen a bizottságot, akkor helyszíni kiszállás során döntjük el a szóban forgó zöldövezet további sorsát. Továbbá a bizottság tagjai írásban kell szavazzanak arról, hogy egyetértenek vagy sem a kijelölt fa kivágásával, megnyesésével.

Emellett nagyon fontos, mentalitásbeli változást szeretnénk elérni, éspedig, hogy a szakosztály ne pusztán díszként tekintsen  a zöldövezetre, hanem az ökológia és biológiai szerepét is figyelembe vegye. A városi zöldövezet rendeltetése, hogy csökkentse a szennyezettséget, visszatartsa a port, feljavítsa a mikroklímát, nyáron hűvösebb levegőt biztosítson, madaraknak élőhelyet adjon, és csupán e szerepek után következik az esztétikai funkciójuk. Viszont ha kontár metszésekkel állandóan csorbítják a fákat, akkor azok nem tudják a feladatukat ellátni. Nem mellesleg ez egy ördögi kör: a gyakran metszett fák könnyen tönkremennek, és akkor erre hivatkozva ki is vágják azokat. Félreértés ne essék, nem nevelni akarjuk a szakosztály tagjait, mert dolgoznak ott hozzáértő személyek is, hanem azt szeretnénk, ha elismernék, hogy ezen munkálatokat szakszerűen kell elvégezni. Ezt bemutatandó: az elkövetkező napokban egy minta-fametszést rendezünk a polgármesteri hivatal zöldövezet kezelésért felelős alkalmazottai és a vágásokat kivitelező cégek képviselői jelenlétében. Ezen az eseményen az elméleti alapelvek gyakorlati alkalmazásáról fogunk megegyezni.

– Hogyan néz ki egy szakértők által optimálisnak vélt fametszés? Kell-e ezután és milyen eszközökkel kezelni a visszametszett ágakat?

– Mindenképp fertőtlenített, éles eszközzel kell metszeni fákat, a másik fontos szempont, hogy ezeket követően kezelni kellene a felületet, hogy a gombák, fertőzések ne támadják meg, mert ezek indítják el a korhadást. Viszont erre eddig senki sem figyelt oda. Reméljük, ez változni fog a közeljövőben.

– Figyelembe tudják-e venni a lakosok véleményét? Hol, milyen címen értesíthetik a lakosok önöket a favágásokat illetően?

– Természetesen, hisz örömmel tapasztalom, hogy a lakosok hallatják a hangjukat az ügyben, és úgy a kivágás kérelmezésével, mint a szakszerűtlen metszések értesítésével megkeresnek minket, de közösségi portálokon is értesítik a közvéleményt. Továbbá megkérjük a lakosokat, hogy segítsék a munkánkat, és értesítsenek ezirányú problémáikkal, hisz a bizottságban az ők érdekeiket szeretnénk képviselni. Egyfajta híd szerepet töltünk be a vásárhelyiek és a zöldövezet-kezelő bizottság tagjai között. Felhívnám ezúton a lakosok figyelmét, ha bármiféle kihágást vagy kérelmezést szeretnének iktatni, akkor ezt a Polgármesteri Hivatalban megtehetik, illetve minket is értesíthetnek a következő telefonszámokon, illetve e-mailcímeken. Szakács László ökológus, 0745 614606, e-mail: sz.rhodo@gmail.com, Kósa István ökológus, 0740 132665, e-mail: istvan_kosa@yahoo.com, Szilágyi Zoltán kertészmérnök, e-mail: kunti@freemail.hu, Ferenczy István kertészmérnök, e-mail: jotaxus@yahoo.com.

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 161

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.