Központ
2020. december 06. vasárnap, Miklós

„A vásárhelyi lakosok érdekeit képviseljük!”

Központ március 20, 2014 Társadalom

Civilek a zöldövezet-kezelő bizottságban

„A vásárhelyi lakosok érdekeit képviseljük!”

Marosvásárhely zöldövezet-kezelő bizottságának újra van két, a civil társadalmat képviselő teljes jogú tagja Szilágyi Zoltán kertészmérnök és Szakács László ökológus személyében. A szakértők a zöldövezet-kezelési munkálatokat felügyelő városi kertészet alkalmazottaival közösen fametszési alapelveket fognak rögzíteni, amelyek bekerülnek a szabályzatba, és a kivitelező cégekkel is ismertetni fogják, akiknek kötelező módon be kell tartaniuk ezeket. Szakács Lászlót, a Rhododendron Környezetvédő Egyesület vezetőjét kérdeztük.

     

 

 – Mostanáig a környezetvédő civil szervezeteknek csupán konzultatív szerepük volt a zöldövezet-kezelő bizottságban. Hogyan sikerült ez az előrelépés?

– 2005-től 2010-ig teljes jogú tagjai voltunk a városháza zöldövezet-kezelő bizottságának, aztán az utóbbi négy évben a tagságunk megszűnt, és csak véleményező szerepünk volt a testületben. Azóta folyamatosan lobbiztunk és kerestük a kapcsolatot a helyi önkormányzat tagjaival, hogy újra szerepet kapjanak a környezetvédő civil szervezetek a komisszióban. Aztán Peti András alpolgármesternek köszönhetően, egy idei februári tanácsi határozat értelmében mi, a környezetvédők is döntési helyzetbe kerültünk, és szavazati joggal is rendelkezünk.

– Mi az önök hatásköre, feladata? Konkrétan mibe szólhatnak bele?

– Feladatunk, hogy a város zöldövezeteit, fáit helyesen, ökológiai, kertészeti és esztétikai szempontokat is figyelembe véve gondozza a városvezetés felelős alosztálya. Eddig ezen a téren a döntéshozatal úgy zajlott, hogy a városi kertészet képviselői érkeztek a javaslatokkal, hogy hol kell vágni, valamint metszeni, a bizottság pedig rábólintott. A szakmai, környezetvédelmi szempontok háttérbe szorultak. Ezután úgy történik majd, hogy a kivágásra, metszésre javasolt fákról fényképet kell bemutatni, és ha az nem győzi meg egyértelműen a bizottságot, akkor helyszíni kiszállás során döntjük el a szóban forgó zöldövezet további sorsát. Továbbá a bizottság tagjai írásban kell szavazzanak arról, hogy egyetértenek vagy sem a kijelölt fa kivágásával, megnyesésével.

Emellett nagyon fontos, mentalitásbeli változást szeretnénk elérni, éspedig, hogy a szakosztály ne pusztán díszként tekintsen  a zöldövezetre, hanem az ökológia és biológiai szerepét is figyelembe vegye. A városi zöldövezet rendeltetése, hogy csökkentse a szennyezettséget, visszatartsa a port, feljavítsa a mikroklímát, nyáron hűvösebb levegőt biztosítson, madaraknak élőhelyet adjon, és csupán e szerepek után következik az esztétikai funkciójuk. Viszont ha kontár metszésekkel állandóan csorbítják a fákat, akkor azok nem tudják a feladatukat ellátni. Nem mellesleg ez egy ördögi kör: a gyakran metszett fák könnyen tönkremennek, és akkor erre hivatkozva ki is vágják azokat. Félreértés ne essék, nem nevelni akarjuk a szakosztály tagjait, mert dolgoznak ott hozzáértő személyek is, hanem azt szeretnénk, ha elismernék, hogy ezen munkálatokat szakszerűen kell elvégezni. Ezt bemutatandó: az elkövetkező napokban egy minta-fametszést rendezünk a polgármesteri hivatal zöldövezet kezelésért felelős alkalmazottai és a vágásokat kivitelező cégek képviselői jelenlétében. Ezen az eseményen az elméleti alapelvek gyakorlati alkalmazásáról fogunk megegyezni.

– Hogyan néz ki egy szakértők által optimálisnak vélt fametszés? Kell-e ezután és milyen eszközökkel kezelni a visszametszett ágakat?

– Mindenképp fertőtlenített, éles eszközzel kell metszeni fákat, a másik fontos szempont, hogy ezeket követően kezelni kellene a felületet, hogy a gombák, fertőzések ne támadják meg, mert ezek indítják el a korhadást. Viszont erre eddig senki sem figyelt oda. Reméljük, ez változni fog a közeljövőben.

– Figyelembe tudják-e venni a lakosok véleményét? Hol, milyen címen értesíthetik a lakosok önöket a favágásokat illetően?

– Természetesen, hisz örömmel tapasztalom, hogy a lakosok hallatják a hangjukat az ügyben, és úgy a kivágás kérelmezésével, mint a szakszerűtlen metszések értesítésével megkeresnek minket, de közösségi portálokon is értesítik a közvéleményt. Továbbá megkérjük a lakosokat, hogy segítsék a munkánkat, és értesítsenek ezirányú problémáikkal, hisz a bizottságban az ők érdekeiket szeretnénk képviselni. Egyfajta híd szerepet töltünk be a vásárhelyiek és a zöldövezet-kezelő bizottság tagjai között. Felhívnám ezúton a lakosok figyelmét, ha bármiféle kihágást vagy kérelmezést szeretnének iktatni, akkor ezt a Polgármesteri Hivatalban megtehetik, illetve minket is értesíthetnek a következő telefonszámokon, illetve e-mailcímeken. Szakács László ökológus, 0745 614606, e-mail: sz.rhodo@gmail.com, Kósa István ökológus, 0740 132665, e-mail: istvan_kosa@yahoo.com, Szilágyi Zoltán kertészmérnök, e-mail: kunti@freemail.hu, Ferenczy István kertészmérnök, e-mail: jotaxus@yahoo.com.

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 436

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.