Központ
2020. július 15. szerda, Henrik, Roland

A virágkötészet művészete: ROSE – Grundtvig műhelymunka

Központ május 30, 2013 Társadalom

A virágkötészet művészete: ROSE – Grundtvig műhelymunka

virag

Május elején került sor Marosvásárhelyen, A ROSE (Romanian Ornamental deSign Experience) műhelymunkára, amelyre 15 résztvevő, 8 különböző Európai Uniós tagországból érkezett: Csehország, Lettország, Litvánia, Törökország, Görögország, Lengyelország, Magyarország és Románia. A műhelymunka főcélja az volt, hogy a résztvevők a tevékenységek során megismerjék Romániát, Erdélyt, Marosvásárhelyt, betekintést nyerjenek és kompetenciákat szerezzenek a virágkötészetben – nem formális oktatás során –, amit felhasználhatnak szabadidős tevékenységként vagy szakmai téren.

 

A résztvevők ízelítőt  kaptak a helyi virágkötő kultúrából

A műhelymunka tevékenységeit, a Tabula Felnőttképző Központ szakemberei vezették le. A résztvevők meglátogatták Marosvásárhely látványosságait: Közigazgatási Palota, Városháza, Kultúrpalota, Tükörterem, Művészeti Múzeum, Teleki-Téka Könyvtár valamint Marosvásárhely főterét, majd helyi virágüzleteket kerestek fel. Itt a képzésben részesülők ízelítőt kaptak a helyi virágkötő kultúrából, betekintést szereztek a virágkötészet művészetébe, elsajátították a „virágnyelvet” és a virágok jelentését különböző kultúrákban. Megismerve a helyi virágkötészet sajátosságait, összehasonlíthatták azt a programban résztvevő országok virágművészetével. A képzés során megtanulták az alkalmi csokrok, tűzött kompozíciók és vágott virágból összeállított csokrok készítését.


Az EU-régiók közti kölcsönös közeledés, megértés

A műhelymunka folyamán a képzésben részesülők bemutatták saját országuk/régiójuk kultúráját, jellegzetes virágait, virágművészetét. Ezáltal a jelenlevők megismerték a résztvevő országok/régiók nemzeti/helyi hagyományait, művészetét, így hozzájárulva az EU régiók közti kölcsönös közeledéshez, megértéshez.

Összegzésként megállapíthatjuk, hogy a műhelymunka hozzájárult ahhoz, hogy Európa kulturális sokszínűsége közelebb kerüljön polgáraihoz. A résztvevők olyan értékekkel gazdagodtak, mint a kézművesség, virágkötészet, művészi önkifejezés, pozitív érték.


Share Button
Ennyien olvasták: 587

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.