Társadalom

Agrárakadémia a fiatal gazdák itthon maradásáért

Egy újabb fejezet előtt áll a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) által szervezett Agrárakadémia, ugyanis február 25-én negyedik alkalommal nyitja meg kapuit egy újabb helyszínen, azon fiatalok körében, akik érdeklődést mutatnak a mezőgazdaság valamely ágazata iránt.

Az agrárakadémia lehetőséget teremt arra, hogy a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatalokat szakmailag jól felkészült szakemberek igazítsák el, illetve időben megkapják a szükséges információkat, tájékoztatásokat ahhoz, hogy lehetőségük legyen fejleszteni saját gazdaságukat.

„A MIET-en belül többen is foglalkoznak mezőgazdasággal, vagy dolgoznak ezen szakterület valamely ágazatában. Úgy gondoltuk, hozzájárulhatnánk ahhoz, hogy vonzóvá tegyük a vidéki környezetet, a mezőgazdálkodást a fiatalok körében. A statisztikák ugyanis szomorú képet mutatnak a hazai mezőgazdaságról: a támogatásokban részesülő gazdák alig 20 százaléka fiatalabb 40 évesnél” – meséli Birtalan István, a MIET elnöke.

Hiánypótló kezdeményezés

Az első Agrárakadémia egy évvel ezelőtt indult útjára, amely már első alkalommal nagy sikernek örvendett, hiszen közel 80 érdeklődőt vonzott, ami jóval fölülmúlta a szervezők várakozását. Ezen pozitív indíttatásból úgy döntöttek, hogy folytatják és rendszeresen megszervezik a megye más és más térségében. Az akadémia megszervezése során mindig arra törekednek, hogy minél átfogóbb, színesebb, tartalmasabb programot állítsanak össze, ezzel is elérve, segítve minél több fiatal gazdát, akik sok esetben nincs akihez forduljanak, ha elakadnak elméleti vagy gyakorlati szinten. Azóta eltelt egy év, a tapasztalatok alapján pedig elmondható, hogy nemcsak jó, hanem hasznos rendezvénysorozat állt össze, ugyanis egyre több az érdeklődő fiatal, és a szakmai eligazítás mellett az Agrárakadémia egy olyan hely lett, ahol a résztvevők kapcsolatot teremtenek a szakma „nagyjaival”, tapasztalatot cserélnek egymással, amit majd felhasználhatnak gazdaságukban.

„Lehetőségek ugyanis vannak, hiszen az uniós mezőgazdasági támogatások a fiataloknak kedveznek. Például a 2014-2020-as időszakra vonatkozó Nemzeti Vidékfejlesztési Program a fiatalítást, illetve a fiataloknak új munkahelyek megteremtését kívánja elősegíteni, a gazdaság nagyságától függően 15.000 eurótól egészen 50.000 euróig terjedő térítésmentes támogatás által, melyet a 6.1. jelzésű intézkedés szabályoz” – mesélik a szervezők. Ugyanakkor a Mezőgazdasági és Intervenciós Ügynökség (APIA) új támogatási rendszere is leginkább a 40 évnél fiatalabb gazdálkodóknak kedvez, akik 25 százalékkal több területalapú támogatást kapnak hektáronként.

Pozitív jövőkép

Amint megtudtuk, a MIET hosszú távra tervez, hiszen tapasztalataik szerint nagy igény van az akadémiára. „Úgy tűnik, hogy hamarosan ki is nőjük Maros megyét, hiszen már a környező megyékből is érdeklődnek a rendezvény iránt.”

További terveik között szerepel, hogy az előadások mellett nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyakorlati részre, a személyes sikertörténetek és eredmények bemutatására. A február 25-én sorra kerülő IV. Agrárakadémiát már ez alapján szervezik. Ezúttal két mintafarmra is ellátogatnak. Míg a nap első felében a tejhasznú szarvasmarhákat tenyésztő nyárádszentlászlói Tak Agrozoot Kft., addig a nap második felében a húshasznú szarvasmarhákat tenyésztő cserefalvi Red Angus Farm Kft. Farmja tekinthető meg. A látogatást a göcsi Vector vendéglőben egy kötetlen beszélgetéssel zárják, melyen jelen lesz több mezőgazdasági szakember és intézményvezető, ezzel is igazolva azt, hogy a mezőgazdaságnak van itthon jövője.

Timár Tímea

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.