Központ
2018. június 24. vasárnap, Iván

„Akkor gyógyul meg a gyerekem, ha elköltözöm a városból?!”

Pál Piroska augusztus 13, 2015 Társadalom

Közvita az Azomarosról

A szervezők előzetes várakozásaihoz, valamint a közösségi oldalakon felháborodott személyek számához mérten sokkal kevesebben vettek részt az Azomarosról szóló keddi közvitán, ahonnan a magukat környezetvédőnek tartó civil szervezetek, sőt a Környezetvédelmi Őrség is hiányzott. A gyűlés elsődleges célja, a valós párbeszéd is elmaradt. A vegyipari kombinát működésének felfüggesztésétől az alkalmazottainak egészségi állapotára vonatkozó kérdéseken át, a hetek óta Vásárhelyt borító ködszerű, jellegzetes szagú levegőig számos vád érte a gyár jelenlévő képviselőit. Ők igen szűkszavúan, ezáltal támadási felületet nem adva, ám dialógust sem nyitva válaszolgattak az érvelő, számonkérő vagy felháborodott kérdésekre, és év végéig türelemre intettek. Egyébként még hétfőn és szerdán is a megengedettnél magasabb ammóniakoncentrációt mértek a város levegőjében.

Azo_Potty

Abban a polgármester és a civil szervezetek, valamint a vásárhelyi lakosok is egyetértettek, hogy tanulmányt kell készíteni a gyár környezetvédelmi és egészségügyi hatásairól, illetve abban is, hogy a szennyezés elfogadható mértékig való csökkentéséig fel kellene függeszteni a termelést.

A közvitát moderáló alpolgármester, Claudiu Maior elmondta, hogy nem szeretné, ha Marosvásárhely lakosai két táborra szakadnának – egy, a gyárat bezáratni, és egy másik, annak működését támogató csoportra –, ami konfliktust generálna, de számára is elsődleges cél, hogy a lakosság tiszta levegőt szívjon.

A profit nem lehet fontosabb az egészségnél

Dorin Florea polgármester nehezményezte, hogy a témában a leghangosabb civil szervezetek hiányoznak a gyűlésről.  Úgy véli, nyugtalanító állapotok uralkodnak a városban a kombinát miatt, és évről évre rosszabb a helyzet. „Miért kellene a munkahelyeket mindig a légszennyezés elé helyezni? A profitszerzésnek kellene második helyen lennie, hisz az egészségünk a legfontosabb. Mire várunk, amíg halálos áldozatot követel a kombinát?” – tette fel a költői kérdést, de kiemelte azt is, hogy tanulmányt kell készíteni az üzem egészségre gyakorolt hatásáról, de dokumentumfilmet és fényképeket készíttet a város és környéke égboltjáról, azokból albumot állíttat össze, és Svájcban, az Ameropa országában mutatja be.

Független tanulmányt készíteni!

Utána Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke ragadta magához a beszélgetés fonalát, aki legfontosabbnak azt tartotta, hogy közpénzből finanszírozott, független tanulmányt készítsenek a kombinát gazdasági, turisztikai, mezőgazdasági, környezetvédelmi és egészségügyi hatásairól. De jelentést kért a Polgármesteri Hivataltól arra vonatkozóan, hogy az elmúlt négy évben mit tett annak érdekében, hogy Marosvásárhely élhetőbb város legyen. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a politikai pártok és szereplők ne sajátítsák ki kampánytémaként az ügyet.

„A vásárhelyiek drogot lélegeznek be”

A közgyűlésen jelen volt Constantin Barbu, a Digital Transilvania igazgatója, aki arra kérte a kombinát illetékeseit, hogy amíg a légszennyezést gátló szűrőket nem szerelik fel, függesszék fel a gyár működését. „Nem szerencsés az alkalmazottakra fogni a gyár nyitva tartásának szükségességét. Kezd ez a történet a verespataki retorikához hasonlítani, ahol a munkahelyteremtésre hivatkozva akarnak környezetszennyező tevékenységet folytatni. Ezeket az alkalmazottakat újra lehet integrálni a társadalomba és a munkaerőpiacra is” – fogalmazott, hisz az üzem és a szakszervezetek vezetői az alkalmazottak és családjaik esetleges megélhetési gondjaival próbálják mindegyre elhárítani a tevékenység felfüggesztésének vagy a gyár bezárásának gondolatát.

Elmondta azt is, hogy dr. Dienes Sándor, a MOGYE professzora készített egy tanulmányt, amely többek között azt is tartalmazza, hogy a kombinát által kibocsátott anyagok narkotikumnak felelnek meg.

Számadatok

Dănuț Ștefănescu, a Maros megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője számadatokkal szolgált Barbu kérdésére, és ismertette a 2011-ben felszerelt és azóta működő mozgó mérőállomás adatait, amely szerkezet az év minden napján félóránként méri a levegő ammóniakoncentrációját. Eszerint 2011-ben 9510 mérést végeztek, 211 határérték-túllépést jegyeztek, 2012-ben 13596 mérés történt és 305 határérték-túllépés volt, 2013-ban az 12336 mérésből 155 alkalommal volt túllépés, tavaly 13668 mérést végeztek, 148 határérték-meghaladás volt, idén 9815 mérésből 151 esetben regisztráltak határértéken felüli ammónia-kibocsátást.

Azomaros: „2016-tól minden megoldódik!”

Az Azomaros részéről jelen volt Cosmin Turcu aligazgató, Steliana Petraș, az Azomaros környezetvédelemért felelős irodájának a vezetője és Ovidiu Maior sajtószóvivő. „A svájci Ameropa 230 millió eurót költ szűrőberendezésekre, amely beruházásokat jövő év elején fejezzük be, akkor változást lehet majd észlelni” – mondta el Turcu. A jelenlévők kérdései közül csak arra adtak választ, hogy az Azomaros hozzávetőlegesen 2500 személyt foglalkoztat, ám az éves profitra, az alkalmazottak egészségügyi vizsgálatának eredményeire, illetve a gyár éves profitját firtató felvetésre nem válaszoltak.

„Mi lesz december 31-ig?”

Budai Nóra, vásárhelyi lakos nem volt elégedett a kombinát képviselőinek a válaszaival, és nekik szegezte a kérdést: „És ez év december 31-ig mi lesz, szívjuk a mérgező levegőt? Amikor a gyerekemnek azt mondja az orvos, hogy csak akkor javul az állapota, ha elköltözünk a városból, akkor nem vigasztalnak engem az önök válaszai! Álljon le a kombinát működése, amíg meg nem oldódik a szennyezés” – fakadt ki. Arra a válaszra, miszerint a működés felfüggesztése és újraindítása költséges, Budai azt felelte, hogy a hétköznapi embert ez nem érdekli, ahogyan az Azomaros képviselőit sem érdekli, hogy a lakosok mennyit költenek egészségük helyreállítására.

Alkotmányos jog a tiszta levegőhöz

Hamar Alpár-Benjámin, a ma tartandó tiltakozás szervezője elmondta, hogy annak célja: felhívni a figyelmet az alkotmány 35-ös cikkelyére, miszerint az embernek joga van a tiszta környezethez, a környezetvédelemért felelős intézmények vezetői elleni bűnügyi vizsgálat elkezdése hivatali visszaélés miatt, és fel szeretnék függesztetni a gyár működését, amíg a szűrőberendezések a helyükre nem kerülnek.

A Surtec eladási igazgatója, Gedő Albert is panaszának adott hangot, hogy nem csak ő és az alkalmazottai lélegzik be nap mint nap a kombinát által mérgezett levegőt, hanem a vásárlóik is folyamatosan a „ködös” levegőre és csípős szagra panaszkodnak. „Amíg meg nem oldódik a probléma, be kellene zárni a kombinátot. Hétközben a munkahelyen, hétvégén a Somostetőn szívom az ammóniás levegőt, ez az egészségünket veszélyezteti” – állítja.

A közszállítás és a cigaretta is szennyezi a levegőt

Cătălin Dogar, a MOGYE harmadéves hallgatója szerint nem jogos, hogy a város a magánkézben levő gyárat okolja a levegő szennyezettségéért, holott a helyi közszállítás, a lakosok cigarettázási szokásai és a szemétlerakók legalább ennyire károsítják a környezetünket.

Ellentüntetés elutasítva

A Hamar Alpár-Benjámin által szervezett tüntetésre augusztus 13-án 17 órakor kerül sor a prefektúra előtt. Ezzel párhuzamosan a szakszervezet és a kombinát alkalmazottai ellentüntetés szervezésére kértek engedélyt, ám azt a Polgármesteri Hivatal elutasította.

Share Button
Ennyien olvasták: 804

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.