Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Alkotmányellenesen hallgat le a SRI?

Központ február 17, 2016 Társadalom

Megkérdőjeleződött a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által végzett megfigyelések és lehallgatások jogalapja, miután az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette az erre vonatkozó törvénycikkelyt – közölték szerdán a román lapok.

sri
Az alkotmánybíróság előző napi döntése értelmében sérti a jogállamiságra és a polgárok jogbiztonságára vonatkozó alkotmányos előírást a büntetőeljárás azon rendelkezése, miszerint a lehallgatásokat a bűnüldöző szerveken és a rendőrségén kívül “más, erre szakosodott állami szervek” is végezhetik. Az alkotmánybírák azt kifogásolták, hogy a jogalkotó nem nevezte meg, milyen szervekre utal.

Az alkotmányossági kifogást egy pénzmosásért és adócsalásért első fokon elítélt, 2006-ban letartóztatott török, iráni és kínai vádlottakból álló csoport ügyvédei emelték az ellenük folyó per fellebbviteli szakaszában.

Az Adevarul a döntést úgy értelmezte, hogy a titkosszolgálatok nem végezhetnek többé lehallgatásokat. Romániában ugyanis nemcsak a nemzetbiztonsági ügyekben végez megfigyeléseket az SRI, hanem a korrupció, szervezett bűnözés, vagy akár adócsalás gyanújával indult büntetőeljárásokban is az SRI “szolgáltatásait” veszi igénybe az ügyészség.

A Gandul szerint az SRI által 2014-ben végzett több mint 42 ezer megfigyelési eljárás közül 2410-et a legfőbb ügyészség vagy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kezdeményezett. A portál által megszólaltatott jogászok szerint a bíróságok ezentúl nem vehetik figyelembe azokat a bizonyítékokat, amelyek a titkosszolgálati lehallgatásokra épülnek.

Sebastian Ghita parlamenti képviselő, az SRI működését felügyelő parlamenti bizottság tagja is azon a véleményen van, hogy az alkotmánybíróság döntésének rendkívül súlyos következményei lesznek, nő az ország kitettsége a terrorveszélynek. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a politikusokban lesz annyi bölcsesség, hogy sürgősen orvosolják a joghézagot.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 416

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.