Központ
2020. augusztus 10. hétfő, Lőrinc

Az elsősegélynyújtás ábécéje

Nemes Gyula március 19, 2016 Társadalom

Bárkivel előfordulhat, hogy élete során olyan helyzetbe kerül, amikor segítséget nyújthat balesetet szenvedett, vagy rosszullét jeleit mutató személyen. Ehhez azonban fontos tudni néhány alapdolgot, amelyek ismeretével úgy avatkozhatunk be, hogy nem okozunk kárt vagy további ártalmakat. Egy laikus elsősegélynyújtó nem gyógyít, hanem csökkenti a baleset vagy rosszullét következményeit, és próbálja megelőzni az állapotromlást, amíg a szakszerű segítség megérkezik. Mai lapszámunkban néhány elsősegélynyújtó alapismeretet mutatunk be dr. Béla Éva doktornő segítségével.

elsosegely

Nagyon fontos, hogy az elsősegélynyújtó személy viselkedése határozott és céltudatos legyen. Egy összeesett ember esetén első teendői a segítőnek a következők: veszélyforrás megszüntetése, eszméletvizsgálat, a légutak felszabadítása, az életjelenségek vizsgálata, mellkas-kompressziók, lélegeztetés. A veszély okozója többféle lehet, például gázfolyás, szénmonoxid, áram, víz stb. „Első dolog tehát a segélynyújtó részéről a veszélyforrás felszámolása, hiszen az nemcsak az áldozatot, hanem a segítségre siető embert is veszélyeztetheti. Ezt követi az eszméletvizsgálat: megszólítani, enyhén megrázni az áldozatot. Ha reagál, képességeink szerint tájékozódjunk állapotáról, csak szükség esetén mozdítsuk el helyéről, ajánljuk fel a segítségünket, és hívjunk erősítést. Ha nem reagál, kiáltsunk segítségért, fektessük hátára, tegyük szabaddá a légútjait, ellenőrizzük a légzését. A légutak felszabadítása a következő módon történik: az áldozat fejét kíméletesen hátrahajtjuk, az állát előreemeljük, az esetleges idegen testet eltávolítjuk a szájából. Ezután a légzést vizsgáljuk: mozog-e a mellkas, hallani-e a légzés hangját, érezni-e a kiáramló levegőt?” – tudtuk meg Béla Éva doktornőtől.

Ha az áldozat lélegzik, stabilan oldalára fektetjük, felhívjuk a 112-es segélykérő számot, időnként ellenőrizzük a beteg állapotát. Ha nem lélegzik, akkor a 112-es szám hívása után el kell kezdeni a mellkas-kompressziókat. Az elsősegélynyújtó személy egyik tenyerének kéztői részét a beteg mellkasának közepére (szegycsontra) helyezi, a másikat pedig rá. Ezután következik 30 nyomás, majd két befújás. Nyomás üteme 100/perc, mélysége 4–5 centiméter. A mesterséges lélegeztetés pedig a következőképpen történik: a beteg homlokán levő kézzel be kell fogni az orrát, másik kézzel az áll emelve tartása mellett ki kell nyitni a száját, mélyet belélegezni, majd a szájat szorosan a beteg szájára helyezni és belefújni a levegőt. Az alapszíntű újraélesztést addig kell folytatni, amíg a beteg elkezd normálisan lélegezni.

Fulladásveszély és orrvérzés

Előfordul, hogy valakinek idegen test kerül a légútjaiba, például evés közben, és ez fuldoklást okoz. Ilyenkor az elsősegélynyújtó személy öt háti ütést alkalmaz a fuldokló hátára a lapockák közé. Minden ütés után ellenőrzi, hogy sikerült-e eltávolítani a légutakba került idegen testet. Ha az öt háti ütés hatástalan, öt hasi kompresszióval próbálkozhat a segítségnyújtó. Gyakran előfordul, hogy valakinek elered az orrvére. Ennek okai különbözők lehetnek: külső trauma, magas vérnyomás, erős orrfújás stb. „Az orrvérzés elállítása a következőképpen történik: a beteget ültessük le enyhén előrehajtott fejjel, majd kérjük meg, hogy szorítsa el magának az orrát a lágy résznél kb. öt percig. Ha nem szűnik meg a vérzés hívjunk mentőt”– tanácsolja a doktornő.

Égési sérülések esetén…

azonnal hűteni kell az érintett felületet hideg vízzel. Tilos a kenőcs, krém, vaj, hintőpor stb. használata. Az égési sebet száraz, steril fedőkötéssel kell ellátni, vigyázva arra, hogy a hólyagok ne szakadjanak ki. Csonttörések esetén, ha zárt törésről van szó, az érintett végtagot rögzíteni kell, még a beteg elmozdítása előtt. Figyelni kell arra, hogy a törés feletti- és alatti ízület is rögzüljön. Az alkart sínezéssel rögzíthetjük, a felkart akár a törzshöz is köthetjük. Az alsó végtagot faág vagy seprűnyél (improvizálás) segítségével rögzíthetjük. De az egészséges lábhoz is köthetjük. Nyílt törés esetén steril gézlappal a talált helyzetben rögzítjük a sérült végtagot, nem egyenesítjük ki.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 743

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.