Központ
2020. április 07. kedd, Herman

„Az emberek 99% helytelenül hordja a kokárdát”

Pál Piroska március 11, 2016 Társadalom

A kokárda eredetileg Franciaországból származik, a francia szabadságharc idején viseltek ilyent az emberek főként kalapjukra vagy kabátjukra tűzve. A kokárda színeit rendszerint a zászló színeiből veszik át és a szabály szerint a színek belülről kifelé haladva megegyeznek a zászlóéval.

kokárda

Bár a piros-fehér-zöld színhármas már I. Mátyás király nagypecsétjét tartó fonatban megjelenik, és Mária Terézia idejében a nemesi bandériumok zászlói között leírják ezt az összeállítást is, csak az 1847-es követválasztások idején kezd megjelenni ez a színhármas, egyértelműen mint nemzeti érzelmet kifejező jelkép.

„A 48-as márciusi események első napjai után rohamosan terjed mint forradalmi nemzeti hevületű polgári jelkép a nemzetiszín kokárda.  Hogy ki tette fel legelébb? Ez történelmietlen, nincs is értelme nyomozni. Születtek visszaemlékezések a nagy napot követően, azok között Jókai leírja, hogy a nők osztogattak az esti, Nemzeti színházbeli előadáson „nemzeti színű” kokárdákat, Petőfi pedig ifjú feleségéről írja, hogy előző nap magának nemzetiszín főkötőt, férjének pedig nemzetiszín kokárdát varrt”– írja a kokárdákkal foglalkozó honlapján Kátai Ferenc.

A magyar kokárda

Szekeres Attila heraldikus lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a magyar kokárda piros-fehér-zöld színű, tehát helyesen kívülre kerül a zöld, hisz a kokárdát belülről kifele „olvassák”. Az 1848-as pesti forradalom idején a márciusi ifjak még kívül piros, belül zöld sorrendben használták a kokárdát, de Than Mór festményein is megfigyelhető, hogy a huszárok csákórózsáján is helyesen szerepel a színsorrend. „Valószínűleg azért terjedhetett el a kívül piros, pontatlan változat, mert Szendrey Júlia Petőfinek készített kokárdája ilyen volt. Manapság téves történelmi berögződések és a hagyomány miatt a március 15-i ünnepségeken résztvevő személyek 99%-a helytelenül hordja a kokárdát, azaz a piros van kívül és a zöld belül” – tudtuk meg a heraldikustól.

Katona Tamás történész így érvel: „a kokárda úgy készül, hogy egy nemzeti színű szalagot meghajlítunk. Hogyha azt akarjuk, hogy kétoldalt piros-fehér-zöld jöjjön ki belőle, bizony itt a zöld kerül kívülre és a piros belülre. A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó. De már 1848-ban a kokárdák többsége fordított volt. Kívül volt a piros, mert úgy csinosabb.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1799

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.