Központ
2019. szeptember 19. csütörtök, Vilhelmina

Az én szemetem mások kincse lehet

Központ október 5, 2011 Társadalom

Az én szemetem mások kincse lehet

hull

Mindannyiunknak van fölösleges, de használható holmija. A baj csak az velük, hogy a lakásunk területére bepréselhető „most nem kell, de majd használni fogom” címkével megnevezett sarkok, kamrák, raktárak tartalmának száma korlátozott. Így három választásunk marad: eldobhatjuk őket, eladhatjuk a bolhapiacon, vagy – legszerencsésebb esetben – ha az önkormányzat elfogadja, a Marosvásárhely különböző pontjain erre a célra felállítandó tárolókba helyezhetjük.

 

 Monica Simionescu, a projekt kezdeményezője benyújtotta a polgármesteri hivatalhoz a tervet tartalmazó kérvényt, miszerint a szelektív hulladékgyűjtők mellett, hipermarketek, iskolák környékén lehetne felállítani ezeket a tárolókat. Ide eldobhatnánk fölöslegessé vált ruháinkat, használt edényeinket, recsegő rádióinkat, könyveinket vagy egyéb tárgyakat, amelyeket majd önkéntesek osztanának szét a rászorulók között. Tehát két legyet egy csapásra elv szerint, megszabadulnánk a számunkra szükségtelen tárgyaktól, amelyek olyan emberek háztartásába jutnak, akik szívesen hasznát vennék.

Monica Simionescu elmondta, már kapott visszajelzést a polgármesteri hivataltól, és van érdeklődés részükről, de gyakorlati eredmény csak közös megbeszélés után lesz. Tárgyal ugyanakkor egy egyesülettel is, akiknek megvan a megfelelő infrastruktúrája, de kilétüket még nem szerette volna nyilvánosságra hozni.

Simionescu azt is megfogalmazta, hogy szeretnék, ha legalább egy, akár másodkézből származó fémtárolót beszerezne az önkormányzat is, mivel ezen a ponton elakadhat a projekt. Az összegyűlt holmikat árvaházakban, öregotthonokban, hajléktalanok és alacsony jövedelmű családok között osztanák szét. Ha megvalósul, első ilyen megoldás lenne az országban, és remélhetőleg más városokban is követendő példaként értékelik a kezdeményezést.

 

Büntetést róhat ki Romániára az Európai Bizottság

 

A hulladékgazdálkodásra vonatkozó törvény hiányosságai miatt büntetheti meg az Európai Bizottság Romániát. A testület Romániát és Bulgáriát felszólította, hogy a két ország legkevesebb két hónapon belül eurokonform jogszabályt fogadjon el. Mint ismeretes, jelenleg Románia a hulladéknak mindössze egy százalékát hasznosítja újra, ezt az arányt 50 százalékra kell emelnie. A környezetvédelmi hatóságok szerint nagyobb felelősséget kell vállalniuk az önkormányzatoknak és bővíteni kell az infrastruktúrát is.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 477

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.