Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Az épületmonstrumnak nincs helye a városközpontban!

Központ október 31, 2013 Társadalom

Emeletes parkolóház

Az épületmonstrumnak nincs helye a városközpontban!

garazs

A tervek szerint jövő évben kezdik el annak az ötszintes, négyszáz férőhelyes parkolóháznak a megépítését, amely a volt Baross Gábor (Horea) utca 11-13. szám alatt kapna helyet. Az Energoplus által kivitelezendő tájidegen, a belváros esztétikai és építészeti jellegével nem összhangban álló acélmonstrum veszélyeztetné a Kultúrpalotát is.


Soós Zoltán, RMDSZ-es önkormányzati képviselő, a Maros Megyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy bár szükség van a Kultúrpalota mögötti területrendezésre, a parkolóház jelenlegi építési tervét elfogadhatatlannak tartja. „A műszaki megoldások még nincsenek leszögezve, de már az elsődleges tervekből kitűnik, hogy a parkoló építése veszélyezteti a Bernády György által építtetett Kultúrpalotát, ugyanis az építmény napi több ezer autós forgalmat generál, amely visszafordíthatatlan, káros következményekkel járó vibrációkat idézhet elő” – mondta Soós.

Hozzátette, hogy a Maros Megyei Múzeum mint telekszomszéd sem támogatja a projektet jelenlegi formájában, hisz az csak profitra koncentráló, teljesen tájidegen beruházás, s a városközpont urbanisztikai, architekturális jellegével sincs összhangban. „Ennek az épületmonstrumnak nincs helye Marosvásárhely főterén” – szögezte le.

Vásárhelyi Montmartre

Soós kifejtette, hogy a jelenlegi területen kizárólag egy módosított tervet tudna elfogadni, például egy csupán kétszintes épületet, amelynek föld alatti részében lenne a tulajdonképpeni parkoló, a felső szinten pedig a párizsi Montmartre mintájára létrehozott kulturális negyedet tartana üdvösnek.

Hozzátette, hogy bár bonyolult, hosszú és költséges procedúra lenne a terv módosítása, ám nem kivitelezhetetlen. „Nyilván a polgármester kezében van a végső döntés, mert félő, hogy az Energoplus a terv változtatásáért többletköltséget számolna fel, viszont én úgy vélem, bizonyos kárpótlás ellenében a szerződést fel kellene bontani, és egy teljesen új elképzelés szerint átdolgozni a tervet” – érvelt Soós.

Nem egységes az álláspont az RMDSZ-frakción belül

Ahhoz, hogy a parkolóház jelenlegi tervek szerinti építését megakadályozzák, az önkormányzati képviselőtestület RMDSZ-frakciójában egységes álláspontra lenne szükség, ám Soós elmondása szerint egyelőre nincs közös nevező a tanácstagok között. „Már eleve hiba volt, hogy a frakció ezt tavaly februárban megszavazta. Ez arra utal, hogy akkor a teljes képviselőtestület a polgármester akaratának volt alárendelve és nem gondolkozott önállóan, csak Peti András tiltakozott a határozat megszavazása ellen. Jobb híján a jelenben orvosoljuk a régen meghozott, rossz döntéseket. Reméljük, sikerül majd” – vélekedik.

Soóstól azt is megtudtuk, hogy a parkoló megépítése megakadályozhatja a Kultúrpalota UNESCO világörökségi listájára való sikeres felterjesztését. „A beruházás ügyében hosszú vitára kell felkészülnünk, és a civilekre is számítunk abban, hogy jelenlegi formájában megakadályozzuk a  megépítést” – vallja Soós Zoltán.

Törvénytelen a parkolóház felépítése

Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke már a tavaly februári tanácsülésen felszólalt a tervezett parkoló ellen, és lapunknak elmondta, hogy egy többemeletes garázs építése a Kultúrpalota közvetlen szomszédságában óriási felelőtlenség. „A romániai vonatkozó törvény értelmében nemcsak a műemlékeket illeti meg a kitüntetett védelem, hanem az épületet körülvevő területet is. A parkoló pedig éppen erre a területre épülne. Tehát a hatályos jogszabály szerint ezen az övezeten belül semmilyen építkezés nem indulhat el, mert káros lehet a műemlékre nézve” – állítja Enache.

Hozzátette, hogy nagyfokú cinizmusra vall, hogy miközben közpénzből, nagy csinnadrattával ünneplik a száz éves palotát, párhuzamosan épp az épület megsemmisítésére vonatkozó – politikai, gazdasági érdekektől vezérelt – döntéseket hoznak, és semmibe veszik a kiemelkedő műemlék jövőjét.

Van más megoldás a parkolóhiányra

„Miközben minden város arra törekedik, hogy a lég- és zajszennyezést csökkentse, Vásárhelyen a városközpontba vonzzák a gépkocsikat, holott több megoldás is létezne  a parkolóhely-hiány okozta gond megoldására, például a Poklos-patak lefedése, a vonatállomás körüli parkoló, sok kisebb, főtér körüli zsebparkoló kialakítása” – ecsetelte.

A Pro Európa Liga a civil társadalom erejével győzné meg a városvezetést arról, hogy letegyen az építkezésről. Úgy vélik, a tüntetések mellett, célravezető lenne élő lánccal körbevenni a Kultúrpalotát, és szükség esetén akár egy radikális civil mozgalom beindítását is elképzelhetőnek tartja.

„Nem vagyok bizakodó!”

Keresztes Géza műépítész, műemlékvédelmi szakmérnök is egyértelműen ellenzi a parkolóház megépítését. „A kijelölt területen ásni és építeni is igen veszélyes. Nemcsak a száz éves Bernády-örökségünket veszélyeztetné ez, hanem a mellette lévő Nyugdíjpalotát is. A forgalom által okozott zajkeltés borzalmasan veszélyes a palotára, így, ha felépülne is az acélmonstrum, elengedhetetlen lenne annak nyílásainak hangszigetelése. De ahogyan a városvezetést ismerem, biztosan nem fognak erre pénzt áldozni” – állítja az építész.

Keresztes emlékeztetett arra, hogy a fejlődő városokban az a tendencia uralkodik, hogy annak főterét mentesítik a forgalomtól, sétálóutcákat alakítanak ki, és a városi turizmust próbálják fellendíteni. Viszont Marosvásárhelyen olyan épületekkel zsúfolnák tele a központot, amelyek egyáltalán nem illenek oda. „Az elmúlt évek városrendezési tapasztalataira alapozva, egyáltalán nem vagyok bizakodó, hogy Vásárhelyen a szakmai vélemények érdemben nyomnának latba” – szögezte le a szakember.


Share Button
Ennyien olvasták: 397

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.