Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős
Borús
Vasárnap
Borús

Az erdélyi egészséges táplálkozás egy újabb generációtól várható

Központ március 7, 2013 Társadalom

kajaAz erdélyi egészséges táplálkozás egy újabb generációtól várható

A tavaszi hónapok közeledtével mindannyian karcsúbb testalkatra vágyunk, a néhány fölösleges kilogramm elrettent a fürdőruhaszezontól. Egyesek eszeveszett koplalásba kezdenek, mások pedig az étrendjükön próbálnak következetesen változtatni. Dr. Szabó Mónika diabetológus főorvos elmondta, hogy Marosvásárhelyen, de Erdélyben is az a tendencia, hogy az egyének csak akkor fordulnak táplálkozás-tanácsadóhoz, akkor fognak komolyabb, ésszerűbb diétába, amikor már „baj van”, azaz amikor az elhízás igen nagymértékű, vagy már egyéb, a helytelen táplálkozásra visszavezethető betegségük előrehaladott állapotban van. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a dietetika az országban még gyerekcipőben jár, Marosvásárhelyen például nincs dietetikus végzettséggel rendelkező szakorvos, aki kizárólag táplálkozás-tanácsadó rendelőt működtetne.

A dietetikus feladata a táplálkozási tanácsadás. Vagyis az adott betegségnek megfelelő specifikus táplálkozási módot javasolja a betegnek, illetve túlsúly esetén alkalmas diétát ajánl. „A dietetika olyan foglalkozáság, amely még gyerekcipőben jár Romániában, és a lakosság általában a belgyógyász orvoshoz, diabetológoshoz, endokrinológushoz fordul a kérdéseivel. A hazai egyetemek 5-6 éve indítottak dietetika szakot, de pillanatnyilag nem ismerek senkit Vásárhelyen, aki ilyen végzettséggel kizárólag dietetikus tanácsadás céljára nyitott volna rendelőt” – mondta Szabó Mónika.


„Az vagy, amit megeszel” hippokratészi elv, és azon túl

Gyakran hallani, hogy igen fontos, milyen mennyiségű kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mert a túlzott zsírfogyasztás genetikailag meghatározott betegségek esetében nagyon magas vérzsírszintet eredményezhet, illetve bizonyos táplálékok hiánya – zöldség, gyümölcs – köztudomásúlag a rák kialakulására hajlamosít. „Igazából egy egészséges embernek a szervezete spontán módon irányítja a helyes táplálkozást, és normál körülmények között nem kell mindenkinek gyerekkorától mérnie, hány kalóriát visz be. A probléma gyökere a reklámok, a marketing, a bőség illúziója. Bizonyos ételek függőséget okozó adalékai által valóban kialakulnak egészségtelen táplálkozási szokások, amelyek idővel egy normális testsúlyú egyénnél is különböző betegségeket eredményezhetnek” – figyelmeztet a diabetológus.

„A fiatalok nagyon félnek az elhízástól”

Arra a kérdésre, hogy milyen korosztályt foglalkoztatja inkább az egészséges táplálkozás, Szabó doktornő elmondta, hogy paradox a helyzet, hisz inkább a fiatalok fordítanak nagyobb gondot arra, hogy mit esznek, sőt, inkább negatív előjellel, mert nagyon félnek az elhízástól, így gyakori náluk az anorexia, bulémia kialakulása. A középkorúaknak viszont nincs igazán idejük foglalkozni az egészséges táplálkozással, de nekik talán még nagyobb szükségük lenne erre. „Sajnos az a tendencia, hogy a felnőtt lakosság akkor kerül szembe az egészséges táplálkozás témakörével, amikor valamilyen betegség kapcsán a diétás tanácsadás is része a terápiának. Azaz, gyakran akkor figyel oda a helyes étkezésre, amikor már a betegség bekövetkezett” – fejtette ki.

A hagyományos erdélyi konyha a ma emberének egészségtelen

Sok táplálkozás-tanácsadó véleménye megegyezik arról, hogy az erdélyi konyha, evéskultúra tulajdonképpen egészségtelen. Zsíros, fűszeres ételek dominálják étrendünket, ami a mozgáshiányos életmódunk mellett igen káros. Viszont Szabó Mónika szerint az erdélyi gasztronómia önmagában nem egészségtelen, hanem egy olyan korszakból maradt fent ez a fajta főzési szokás, amikor az emberek nagyon nagy fizikai munkát fejtettek ki, és ehhez nagy kalóriamennyiségre volt szükségük, ezt pedig a zsírokból biztosították. „Zsíros étkezési mód jellemző az erdélyi konyhára, és ez a mai kor embere számára egészségtelen és fölösleges, mert a lakosság nagy része nem fizikai munkával keresi a kenyerét. Nagyon fontos lenne tudatosítani az emberekben, hogy ezek az ételelkészítési módok hagyományosan öröklődtek, de ma már nincs szükség erre, minden étel elkészíthető zsiradék nélkül. Az erdélyi konyhára jellemző másik probléma: a nagy mennyiségű kenyér fogyasztása. Valószínűleg ez a kommunizmus maradványa, hisz abban az időben a kenyér olcsóbb, elérhető, laktató táplálék volt” – emlékeztet a diabetológus.

Azt is megtudtuk, hogy a cukor abszolút fölösleges, sőt káros összetevője a mindennapi táplálkozásuknak, hisz az emberi szervezet jól meg tudna lenni cukor nélkül, amennyiben más elemekkel helyettesítené az édes érzést. „Kerülendő az édességek, cukorral édesített táplálékok fogyasztása, de

leginkább a szénsavas, cukrozott üdítőitaloké, amelyeknek kizárólag káros hatásuk van, sőt, függőséget is okoznak. A másik tiltólistás étel a gyorséttermek által forgalmazott élelmek. Ezeknek óriási a kalóriatartalmuk, a volumenük pedig viszonylag kicsi, ugyanakkor egészségtelenek, illetve szintén függőséget okozó adalékokat tartalmaznak. Emellett a túlzottan fűszeres ételeket, de főleg az erőteljes sózást ki kell iktatni a mindennapi táplálkozásból” – hívja fel a figyelmünket a szakértő.

A generációváltás eredményezi majd a tudatos táplálkozást

Közismert, hogy Romániában előkelő helyet foglalnak el a betegség-listákon a szív-és érrendszeri betegségek. Szabó doktornőtől megkérdeztük, mit kellene változtatnia táplálkozási szokásain az átlagembernek, és mi az, ami ebből ténylegesen meg is valósítható, de főleg mikorra várható javulás ezen a területen. „Nagyon fontos, hogy legalább négy-öt alkalommal kell naponta zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztani. Arra kellene nagyon odafigyelnie mindenkinek, hogy a főétkezések része legyen a nyers zöldség, a kenyeret például helyettesítse a saláta, a főzelékfélék. És a másik fontos dolog, hogy kevesebbet sózzunk és mindenképp kevesebb olajjal, zsiradékkal főzzünk” – mondta.

A szakértő szerint minden azon múlik, hogy a szülők miként nevelik fel a gyerekeiket, mert gyakorlatilag akkorra várható igazi változás ezen a téren, amikor felnő majd az a generáció, amelynek tagjait fiatal korukban megtanították a helyes táplálkozásra. Például az édesanyánk, nagyszüleink szájából minduntalan hallott „mindennel egyél kenyeret, fiam” mondás, elavult.


Share Button
Ennyien olvasták: 405

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.