Központ
2019. június 16. vasárnap, Jusztin

Az oltásellenesség oka és következményei – az infektológus válaszol  

Pál Piroska augusztus 17, 2017 Társadalom

Az elmúlt időszakban óriási sajtófigyelmet kapott a halálos áldozatokat is szedő romániai kanyarójárvány. A vakcinát be nem kapó gyerekek egy része nagyon szegény körülmények között él, de az oltást tudatosan elutasító személyek, szülők leginkább annak mellékhatásaira hivatkozva utasítják el a megelőző injekciót.  Múlt péntekig összesen 8.493 kanyarós megbetegedést jegyeztek Romániában, a járvány miatt bekövetkezett halálesetek száma 32. Maros megyében egy gyerek hunyt el. Dr. Kézdi Erzsébet-Iringó infektológus szakorvost kértük meg, hogy orvosi szempontok alapján értékelje az oltásellenesség okait, következményeit.  

Az infektológus szakorvos lapunk kérdésére elmondta, hogy napjainkban a vakcinaellenesség nagy „divat” a média, valamint az ellenőrizhetetlen érvényességű internetes források hatása miatt. „Tudni kell, hogy amely betegségek ellen előírt a megelőző injekció, azok olyan kórok, amelyek nagyon súlyosak vagy életre szóló következményekkel járhatnak, olyan utólagos szövődményekkel, amelyek halálosak. Nem győzőm hangsúlyozni: rendkívül fontos, hogy megbízható információforrásokból tájékozódjuk, ezzel egyidőben a szülők alaposan mérlegeljék, hogy mit vállalnak az oltásellenességgel. Az elmúlt és idei év kanyarójárványa halálesetekkel is járt, így adódik a kérdés, hogy az oltásellenes személyek magukra vállalják-e ezeknek a gyerekeknek a halálát?” – teszi fel a költői kérdést a szakorvos.

Halálos szövődménye lehet a kanyarónak

Kiemelte, hogy a kanyarónak nem csak az azonnali következményeivel kell számolni, hanem a betegség lefolyása után, főleg ha kisgyereknél lép fel, jópár év elteltével megjelenhet a Dawson-kór, ami egy degeneratív betegség, a vegetatív idegrendszer teljes leépüléséhez, demenciához, majd halálhoz vezet.

A szakorvos rendelkezésünkre bocsátotta tudományos dolgozatának kivonatát az oltásellenességről és annak következményeiről. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy az oltás beadásának elmulasztása legtöbbször az információ hiánya, a tudományos igénytelenség, az oltási szövődményektől való félelem, vallási okok, vagy rendezetlen családi élet, illetve migráció miatt történik.

A védőoltások etikai kérdései

Az orvostól azt is megtudtuk, hogy az injekció előtt az érintett oltandó, illetve a szülő, nevelőszülő előzetes beleegyezését kell kérje az orvos, valamint oltás előtt felvilágosítással kell szolgáljon a doktor, ismertetnie kell az oltás reakcióit, esetleges szövődményeit, ezek előfordulási valószínűségeit, következményeit, illetőleg a megszerzett védettség jellemzőit, időtartamát.

„Minden védőoltásnak van mellékhatása”

Kézdi doktornő elismerte, hogy az orvostudomány mai állása szerint a védőoltás nem teljesen ártalmatlan, mindeniknek vannak mellékhatásai, de természetes követelmény, hogy az oltás veszélyessége a megelőzendő betegségéhez képest elenyésző legyen. „A lakosság félelme azon alapszik, hogy többet árt a gyereknek egy oltás beadásával, mint annak hiányával” – véli az orvos.

A szövődmények a védőoltások nem szükségszerű és rendszeres velejárói, hanem az oltott egyénnek az átlagostól eltérő reakciója. A szövődmények ismert vagy ismeretlen hajlamosító tényezők hatására keletkeznek. Sajnos a hajlamosító tényezők többsége nem ismert, így a szövődmények biztonsággal nem kerülhetők el, de az ismert és az oltás ellenjavallatait képező hajlamosító tényezők figyelembevételével számuk jelentősen csökkenthető.

A vakcinák támadott összetevői

Az oltások leginkább vitát kiváltó összetevőinek károsító hatásait is cáfolta Kézdi doktornő. Az egyik ilyen komponens a higany, a tiomerzál vegyület egyik eleme, amely számos védőoltásnak volt összetevője. „Néhány többváltozós korrelációt leszámítva, egyes személyek bármiféle kézzelfogható bizonyíték nélkül állítják, hogy a tiomerzál autizmust okozna. Ezt igen alaposan kutatták, és semmilyen ok-okozati viszonyt nem találtak” – írja dolgozatában.

A másik anyag az alumínium-foszfát, amelyet adjuvánsként használnak a védőoltásokban. Az adjuváns egy olyan vegyület, amely elősegíti, felerősíti az immunválaszt, hogy a legyengített vírus jobban stimulálja az immunrendszert, hogy az felismerje a vírus antigénjeit, és immunitás alakuljon ki. Szükséges összetevője az oltásnak, ha azt akarjuk, hogy jól működjön.

„Az ammónium-szulfátot a védőoltás szintetizálásakor a fehérjék tisztítására használják. A kenyérben és a lisztben is megtalálható. A negyedik összetevő a formaldehid, amit az oltások tisztítására és a szennyezettség megelőzésére használnak. A nagy részét eltávolítják az oltásból még a csomagolás előtt, bár egy kevés marad benne” – tudtuk meg.

Oltásellenesség következményei

Kézdi doktornő dolgozata alapján tudjuk, hogy a Council of Foreign Relations kutatóintézet 2008 óta követi azokat a járványokat világszerte, amelyek ellen létezik oltóanyag. Az adatokból nagyon érdekes és informatív, interaktív térképet is készítettek.  Ezen akár az egész Földre, akár földrészekre, országokra, vagy akár ennél is kisebb egységekre bontva követhető, hogy az elmúlt 6 évben hogyan alakult a kanyarós, a mumpszos, a rubeolás vagy a gyermekbénulásos esetek száma. A fejlődő országokban, az egykori harmadik világban ezek a betegségek sok helyen a mai napig a mindennapok részét jelentik. Ennél sokkal érdekesebb, hogy az utóbbi években a fejlett országokban, például az USA-ban, vagy Nyugat-Európában is elharapóztak azok a járványok, amelyek ellen már évtizedek óta védőoltással védekeznek, és sokról azt is hitték-hittük, hogy már végleg kivesztek az öreg kontinensről.

Oltástörvény készülőben

A múlt héten elkészült az oltási törvénytervezet, amely értelmében a gyerekek bölcsődei, óvodai vagy iskolai beíratásához oltási bizonylatot kell mellékelni, vagy háziorvosi igazolást arról, ha valamely vakcina beadása ellenjavallt.

Azok a szülők, akik ellenzik az oltást, írásos nyilatkozattal akadályozhatják meg a törvényben megszabott kötelező vakcinák beadását. Ha az oltás egészségügyi okokból ellenjavallott, akkor a megyei oltási bizottságtól kell kérni erről igazolást, a bizottság orvosokból, pszichológusokból és a tanfelügyelőség képviselőiből áll.

A szülőt az első kihágás esetén 500 és 1000 lej közötti bírsággal büntetik, de ha így sem sikerül jobb belátásra bírni, a büntetés 10 000 lejig terjedhet. A tervezetet a parlamentnek is meg kell szavaznia, hogy jogszabály legyen belőle.

Share Button
Ennyien olvasták: 597

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.