Központ
2018. június 25. hétfő, Vilmos

Bayer Zsolt-Borbély Zsolt Attila pengeváltás

Központ szeptember 5, 2013 Társadalom

Untitled-1Bayer Zsolt-Borbély Zsolt Attila pengeváltás

A napokban nyílt levelek láttak napvilágot, amelyben Bayer Zsolt publicista Tőkés László, Toró T. Tibor és Borbély Zsolt Attila irányába fogalmaz meg erős kritikát. Az alábbiakban Bayer levelét és Borbély Zsolt Attila neki szánt válaszának részleteit közöljük.

Bayer Zsolt: Tiszta beszéd

„Tőkés László, az RMDSZ európai parlamenti képviselője részére, Borbély Zsolt Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Jobbik tagja részére


Tisztelt Uraim, kedves László és Zsolt!

Ti mindketten gyakorló politikusok vagytok. Én – noha Fidesz-alapító vagyok – soha nem voltam politikus, újságíró vagyok. Hosszú ideig az értékközösségen nyugvó barátság kötött össze veletek. 2009-ig ott és akkor segítettem Nektek, amikor csak tudtam. Önzetlenül, barátságból, meggyőződésből. 2009-es pálfordulásotok óta bántani nem akartalak benneteket, ezért inkább nem írtam rólatok semmit. (…) A magyar kormány elleni fellépésében, a gyűlöletkeltésben és alpári demagógiában a Jobbik versenyt fut a magyarországi balliberális bandával. Ennek ellenére az Erdélyi Magyar Néppárt vezető tisztségviselői szószéket biztosítanak a Jobbiknak az EMI-táborban. Lelkük rajta.

Ám legutóbb az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró T. Tibor arról beszélt, hogy a Jobbik visszahozta a tiszta beszédet a magyar politikába. Elgondolkodtató. Különösen annak tükrében, hogy ezt megelőzően alig egy héttel Toró T. Tibor még Orbán Viktor mellett ült Tusnádon, a pulpituson, és úgy húzódott Orbán mellé, nehogy valahogy le találjon maradni egyetlen fényképről is. Akkor most hol a tiszta beszéd, Uraim?”

A publicista szemére hányja Tőkésnek, hogy 2009-ben RMDSZ-listán indult az EP-választásokon: „képzeld el, László, mi lett volna, ha Márton Áron vagy Mindszenty József «plurális egységre» lépett volna Ceausescuval vagy Rákosival, vagy mi lett volna, ha 2008-ban például Orbán Viktor «nemzeti összefogásra» lépett volna Gyurcsánnyal.”

Kitér Tőkés tusnádfürdői nyilatkozatára is. „Ami pedig a védhatalom tusnádfürdői emlegetését illeti, kedves László, az bizony öncélú felelőtlenség volt a részedről. Én eddig azt hittem, a barátja akarsz lenni Orbán Viktornak, és nem az ellensége. Te politikus vagy, pontosan tudod, milyen erők részéről milyen vesszőfutásnak van kitéve Magyarország, milyen célkereszteket rajzoltak már Orbán Viktor szívére és homlokára. Alig várják az ürügyet, hogy elmondhassák Orbán Viktorról, ő «a térség stabilitásának egyes számú veszélyeztetője», hogy «szélsőséges nacionalista, pánhungarista» stb. Erre Te Tusnádfürdőn – kilenc hónappal a magyarországi választások előtt – kedélyesen hozzá fordulsz, és mintha egy pohár pálinkát kérnél, úgy kérsz tőle védhatalmat.”

Majd hozzáteszi: „de értsétek meg, hogy kezdődik a kampány, kezdődik a harc, kezdődik az eddig talán soha nem látott aljasságok sorozata. Hát akkor legalább mi beszéljünk egyenesen és tisztán, egymás szemébe nézve, és ne tegyünk úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.”

Borbély Zsolt Attilához az utóiratban szól „P. S.: S te, kedves Zsolt, aki a Jobbik tagja vagy, olvasd már el egyszer, miket szoktak írni a Kurucinfón akár Tőkésről, akár Böjte Csabáról, s egyébként bárkiről. Az talán segít eligazodni a tiszta beszédek világában. S egymás tépése helyett ajánlok egy témát: Hargita és Kovászna megyében évente összesen ötszázezer tonna fát termelnek ki. A háromszéki osztrák üzem évi hatszázezer tonnát fog felvásárolni, miközben az RMDSZ-es Bunta-féle szejkei erőmű évi százezer tonnát fog a biomasszaüzemében elégetni. Ha mindez megvalósul, a székely háztartások a fa jelenlegi árának a három-négyszeresét fogják fizetni, és faipari kisvállalkozások százai fognak tönkremenni. A székelyföldi tájjal együtt. Ez ellen érdemes lenne fellépni. Lászlónak úgy, mint RMDSZ-képviselőnek, neked úgy, mint a tiszta beszédek apostolának.)“

Borbély Zsolt Attila :Egymás szemébe nézve

(…) „Kár, hogy Bayer Zsolt ahelyett, hogy annyit mondjon, „bocs, igazad van”, a hamis állításokat keverve félrevezető párhuzamokkal és alaptalan meglátásokkal, majd mindezt persze a szokásos magabiztossággal tálalja fel.

Vágjunk hát rendet hamisságok és tényferdítések között!

(…) Tételesen hamis állítás, hogy a Jobbik tagja volnék. A kétezres évek közepén több évig vezettem a szervezet nemzetpolitikai kabinetjét és a 2009-es választásokon Vona Gábor kérésére elvállaltam a pártfüggetlen erdélyi közszereplőként a párt Európai Parlamenti listáján egy nem befutó helyet. Megjegyzem, 2010 előtt még nem kezdődött el a ma is zajló totális háború a két nemzeti párt között. (…) Mindazonáltal, miként múltkori eszmefuttatásomban jeleztem, nem tudom (a Jobbik – sz. m.) politikáját teljes mértékben felvállalni, éppen azért, mert olyan esetekben is támadja a kormányt, amikor erre nem lenne oka.”

Így folytatja: „Bayer Zsolt felrója Toró T Tibornak azon állítását, hogy <>. Nos, nem vagyok egyedül azzal a csodálkozásommal, hogy Bayer Zsolt, ha kell, ha nem, ott rúg bele a Jobbikba, ahol tud, miközben ugyanazokat a tabutémákat feszegeti, mint a Jobbik s miközben ugyanazok támadnak rá ismételten a cigánybűnözés vagy a „belpesti, urbánus, kozmopolita értelmiség” témájában megfogalmazott gondolatai miatt, mint akik a Jobbik ellen is keltik a hisztériát belföldön és külföldön egyaránt. (…) A Jobbiknál maradva tételesen hamis az az állítás is, miszerint <> Az EMI megszerveződése és az EMI tábor, mint alapvető nemzeti szocializációs intézmény jóval megelőzte az EMNP létrejöttét. Az EMNP elnökségében pedig egyetlen EMI-s sincs egyelőre, de remélem lesz.“

Borbély Zsolt Attila kitér Tőkés tusványosi nyilatkozatára is: „Bayer Zsolt kitart amellett, hogy Tőkés László hibát vétett a védőhatalmi státusz felemlítésével, holott az elmúlt két évtizedben számtalanszor bebizonyosodott, hogy a román fél akkor kelt hangulatot, amikor úgy érzi, hogy erre van éppen szüksége s ürügyet mindig talál magának. 1996-ban a szocialisták a tanácstalanul kapkodták a fejüket, hogy mekkora vihart kavart az első magyar-magyar csúcs, míg Orbán Viktor 1998-as nemzetpolitikai programja, a határokon átívelő magyar integráció nem váltott ki ilyen reakciókat. Ha nem hangzik el a védőhatalmi státus lassan két évtizedes autonomista követelése Tusnádfürdőn, melyre a román sajtó már számtalan alkalommal lecsaphatott volna, akkor beleakadtak volna Orbán Viktor bármelyik olyan mondatába, mely az egységes magyar nemzetre vagy az erdélyi magyarság jövőjére vonatkozik, s előszedik kedvenc vesszőparipájukat az extra-territorialitást és a belügyekbe való be nem avatkozás Ceasuescu-i elvét.

Bayer Zsolt arra hív fel, hogy Nos, egyenesen és tisztán fogalmaztam, és szívesen megteszem ezt egy pohár bor mellett egymás szemébe nézve is, mert fent leírtak dacára még mindig úgy gondolom, hogy több dolog köt össze druszámmal, mint amennyi elválaszt” – zárja a levelét Borbély Zsolt Attila, amelynek megjelentetését a Magyar Hírlap visszautasította, így azt egyelőre írója Facebook-oldalán publikálta.


Forrás: Magyar Hírlap, Facebook

Share Button
Ennyien olvasták: 682

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.