Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Bethlen Gábor-szobor áll majd Marosvásárhely főterén  

Pál Piroska május 30, 2018 Társadalom

Marosvásárhely szabad királyi városi rangra emelésének 400. évfordulójára, 2016-ban nem sikerült, de úgy tűnik, idén végre felállítják Bethlen Gábor fejedelem szobrát a Rózsák terén. Ezzel egyidőben újabb szobra lesz a városnak: az Erdélyi iskola szoborcsoport a Győzelem térre kerül.

A szerdai tanácsülésen elfogadták a két szobor felállításáról szóló határozatot. Ennek értelmében a fejedelem szobrát a város központi részén, az Orange üzlettel egyvonalban állítják fel. A szobor a virágóra fele fog nézni, így bezárva a főtér központi terét. „Ezzel a döntéssel egy időben elkezdődnek a hivatalos szerződéskötések a szobor megformálójával, illetve kiöntőjével, és amint a munkálatok elkészülnek, a szoboravatásra is sor kerülhet” – tudatta közleményben az RMDSZ városi szervezete.

A kőmás kiválasztását pályázati felhívás előzte meg, ahol a nyolc alkotás közül végül Harmath István műve lett a befutó. Igaz, a közszemlére állított nyolc makettet a közönség egészen másként rangsorolta,  a székelyudvarhelyi származású művész munkája még csak dobogóközelbe sem került. A városházi szavazáson is csak a művészek álltak ki Harmath István munkája mellett. A tanácsosoknak, műépítészeknek és további városházi alkalmazottaknak a Deák Árpád munkája tetszett a legjobban. Az emberek gnómnak tartják Harmath Bethlenjét, főként csimbókos frizurája miatt, a művészek pedig azt vallják: ilyen volt maga a fejedelem.

Az alkotóról

Harmath István Székelyudvarhelyen született,  jelenleg Marosvásárhely testvérvárosában, Baján él, tanár és az ottani művészélet egyik legaktívabb tagja. Alig múlt negyvenéves, de máris elmondhatja magáról, hogy számos magyarországi és erdélyi emlékmű és térplasztika megvalósítója. Sepsiszentgyörgyön a Szent György-kompozíció, Nagyváradon Boldog Bogdánffy Szilárd, illetve Pázmány Péter szobra, Baján Wass Albert, Zsuffa István, II. János Pál pápa, Mészáros Lázár mellszobra, dr. Belon Gellért emléktáblája, Budapesten a Lobogás című jelképes emlékmű és mindmáig legnépszerűbb munkája, a gróf Tisza Istvánról készített egész alakos szobor.

A Bălcescu -szobrot elköltöztetik

A határozat szerint az Erdélyi iskola szoborcsoportot a Győzelem téren állítják fel, a mostani Nicolae Bălcescu-szobor helyén. Az utóbbi alkotást más helyszínre szállítják majd, amelyről egy következő önkormányzati ülésen születik döntés. Bár a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa, Pápai László Zsolt azt a kiegészítését javasolta a tervezetnek, hogy a Bălcescu -szobrot a Nicolae Bălcescu utcába helyezzék át, a módosítást nem szavazták meg az önkormányzati képviselők.

Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója korábban a közösségi oldalán mutatta be az Erdélyi iskola szoborcsoport nyertes alkotását, kis szöveg kíséretében. Ebből kiderül, hogy a felvilágosodás-kori román kulturális mozgalom tagjainak emléket állító szoborcsoportról készülő emlékművet Vasile Grama fogja elkészíteni. A szoborcsoport Petru Maior, Samuil Micu,  Gheorghe Șincai és Ioan Budai Deleanu alakját ábrázolja majd.  A szobrok magassága  2,6 méter lesz és a háttérként szolgáló boltív magassága eléri a 4-6 métert.

Közismert, Marosvásárhelyen az utóbbi két és fél évtizedben a szobrok „nemzetiségük” alapján küzdöttek meg, a bevett szokás szerint, ha az egyik etnikum saját szobrot kért, rögtön a másik is előrukkolt a maga kívánalmával.

Share Button
Ennyien olvasták: 1991

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.