Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Bio életmód és natúrkozmetika egy helyen

Központ október 13, 2011 Társadalom

Bio életmód és natúrkozmetika egy helyen

BioBolt„Az vagy, amit megeszel.” Bizonyára többször is hallhattuk ezt a közhelyet, de elkerülhetetlen, hogy némi igazságértéket is tulajdonítsunk neki. A 2010 óta piacon levő,  Marosvásárhely központjában működő biobolt tulajdonosát, Veress Júliát kérdeztük a biotermékek helyzetéről, fogadtatásáról és esetleges fellendítési terveiről.

– Jelen pillanatban milyen a biotermékek helyzete Romániában?

– Sajnos a biotermékek megismerésére, vásárlására az országban még nem fektetnek nagy hangsúlyt, és még nincs a piacon elegendő termelő sem. Viszont épp emiatt hoztuk létre ezt a boltot, mert bízom abban, hogy idővel egyre több ember jön rá arra, hogy érdemes ezt az életmódot választani.


– A boltban található termékek közül ön mit ajánl?

– Amit legfőképpen ajánlanék, azok a gabonák, a teák, a méz, csiráztatható magvak, fűszerek, száraztészták, lekvárok, puffasztott gabonák (ezeket akár pudingnak is el lehet készíteni, és kisgyerekeknek is nagyon megfelelőek, mivel nem tartalmaznak semmiféle édesítőszert). Tudjuk, a cukrot nem hiába nevezik „fehér halálnak”, mert túlzott fogyasztása egészségtelen, és amennyiben csak lehet, étrendünkből ki kellene iktatni. Ezért árusítunk mi tápióka szirupot, agavészirupot és cukornádból készült cukrot. Most próbálunk hozni hústermékeket is, de azt egyelőre csak megrendelésre, mert egyrészt nagyon kevés az a farm, ahol megfelelő környezetben és körülmények között tudják felnevelni az állatokat (Kolozsvár környékén található egy ilyen farm), másrészt mivel ezek a termékek semmiféle tartósítószert nem tartalmaznak, így szavatosságuk igen rövid idejű. Ezért csak kis mértékben rendelünk belőlük, amiket biztosan el tudunk adni. Ezeket lassan, apránként kell kifejleszteni, és előre meggondoltan, tudatosan kell a termékeinket megválogatnunk, és megrendelnünk, hisz sajnos itt még az emberek zöme nem tudja megengedni magának ezt a fajta étrendet. De a legnagyobb problémát az a tény képezi, hogy rengeteg ember nem tudja, mit jelent lényegében a biotermék fogalma. Legelőször ezen kell változtatni.


– Mi a bio életvitel?

– Tudnunk kell, hogy kialakíthatunk egy kimondottan bio életvitelt, olyannyira, hogy akár a ruházatunk is teljesen környezetbarát legyen. A blúz, amit felveszünk, az is lehet bio, a mosószer, amivel tisztítjuk (mosódió), sőt, hajunkat is biosamponnal moshatjuk. Ezek nagyon fontos dolgok, mert hiába tisztítjuk a szervezetünket, a bőrön keresztül is visszajuthatnak a tartósítószerek a szervezetünkbe, akár úgy is, hogy a növények a talajból kiszívják a nyomelemeket, és ha a talaj fertőzött, akkor automatikusan nekünk is átadják, akár krémeken keresztül, és itt be is zárul a kör.


– Honnan származnak a termékek?

– A legtöbb termék import, az Európai Unióból szerezzük be, mivel az országban kevés termelő van. A meglévő hazai termelők nagy része Máramaros vidékén és Fehér megyében tevékenykedik. Viszont vannak az országban szórók, akik különböző termékcsaládokat terjesztenek. Egyelőre hiányos a romániai piacon az olyan termelők tevékenysége, akik gluténmentes termékeket állítanak elő. Erre pedig nagy szükség lenne, mert rengeteg ember érzékeny a gluténra. A belső piacon a cukormentes termékek is hiányoznak, de ezen kívül is egy többszörös deficittel rendelkező hazai piacról beszélhetünk.


– Mely termék(ek)re legnagyobb a kereslet?

– Kimondottan a teákra, a mézre és a gabonákra van nagy kereslet. Vásárlóink a liszteket, a száraztésztákat is kedvelik. Amit az utóbbi időben kezdenek keresni és vásárolni, azok a csírák, sőt otthon is csíráztatják a boltunkban kapható csíráztató tál segítségével.


– Milyen érdekességet, különlegességet tud ajánlani vásárlóinak?

– Piperecikkeink, kozmetikumaink is környezetbarátok, így ajánlanám a marokkói agyagsampont és az algasampon. Ezek olyan erősítő hatású samponok, hogy használatuk után nem szükséges hajlakkot, hajhabot használnunk, mert ez a sampon tartást is ad a hajnak. De vannak bio étrend-kiegészítőink, amelyekhez bizalommal lehet fordulni.  


– Milyen áron kínálják önök a termékeiket?

– Az igazság az, hogy aki kimondottan bion akar élni, annak az anyagi helyzete is megfelelő kell legyen ehhez. Sajnos az országban nem mindenki engedheti meg magának ezt. De álljon néhány példa: a hazai termelők bio védjeggyel ellátott termékeiket hozzáférhető áron forgalmazzák (így a mi boltunkban egy csomag rozsliszt 7 lejbe kerül). Igaz, hogy van árkülönbség a bio és a nem bio termékek között, de a hazai termelők meg tudják engedni maguknak, hogy elérhető áron kínálják őket. A kisebb termelők – akiknek kisebb farmjuk van – áruja valamivel drágább. Meg kell említenem, hogy vásárhelyi termelőnk is van, ők különleges biokekszeket és különböző kenyérfajtákat készítenek.


– Hogyan egyeztethető össze az erdélyi evéskultúra a bio életmóddal?

– Ez az életmód lassan kezd az erdélyi és a romániai evéskultúrának is része lenni. Bár tudjuk, hogy az erdélyi konyha bővelkedik zsíros, fűszeres, füstölt ételekben, a bio élelmiszerek iránti érdeklődés és kereslet mindenképp növekvő tendenciát mutat. Sokat fejlődtünk az utóbbi időben, és ez azzal is magyarázható, hogy több vásárlónk külföldi rokonaitól hallott ezekről az ételekről és erről az életmódról.


– Van-e egy olyan intézmény, ami összefogja ezeket a kezdeményezéseket?

– Ezen termékek közül sokat védjeggyel láttak el. A törvény előírja, hogy külön kell ezeket árusítani, külön polcon tárolni. Bár egyelőre még egy bolton belül vegyesen árusíthatóak a bio védjeggyel ellátott és nem bio termékek, de idővel az ilyen cikkeket árusító üzletek is kötelezően védjegyesek kell legyenek, és ott más terméket nem árusíthatnak majd, csak biokészítményeket.


– Ki a célközönség, kik az érdeklődők?

– Megvan az a kategória, aki érdeklődik a biotermékek iránt. Ezek leginkább a fiatalok, főleg a nők, de akadnak férfiak is. Észrevettem, hogy az utóbbi időben kezdenek a fiatalok is érdeklődni a bio életmód iránt. Mert bizony ez egy külön életmód, amit meg kell szokni, és áldozatokkal is jár. Sok mindenről le kell mondani, és ez nehézséget jelenthet sokunknak, mert felnőttünk egy adott életmódban, és ehhez képest a környezettudatos életmód egy radikális változás. Én hiszem és remélem, hogy idővel egyre többen csatlakoznak ehhez az életvitelhez. De legfőképp a fiatalabb generációt érdeklik ezek a dolgok, a szocializációjuk vonzata is lehet, hogy ők már jobban vigyáznak magukra, és szeretnének jobban élni.

Share Button
Ennyien olvasták: 1966

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.