Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Bizonytalan a Digitális Város sorsa. A bíróságra bíznák a döntést

Központ május 23, 2013 Társadalom

Bizonytalan a Digitális Város sorsa

A bíróságra bíznák a döntést

dm1

 

A kedden tartott rendkívüli tanácsülésen városatyáink felfüggesztették a Digitális Város a Kutatásért és az  Orvosi Információért Rt. május 7-én megtartott részvényesi gyűlésén megszavazott határozatot. A szóban forgó ülésen ugyanis csak hét PDL-s tanácsos vett részt, akik a projektet elfogadták, és egy következő fázisba léptették. A jelenlegi formájában lévő tervet ellenző RMDSZ-es és USL-s városatyák a bíróságon kívánják megtámadni a szerintük törvénytelen határozatot.

A projekt körüli vita nem új keletű, városi tanácsosaink már hónapok óta perlekednek azon, hogy támogassák vagy sem. Az elképzelés az lenne, hogy a város felhúzatna egy épületet a hajdani út- és hídépítő katonai laktanya helyére, ahova a méregdrága, nagyteljesítményű „szuperszámítógépet” helyeznék el és alakítanák ki az orvosi-informatikai kutatóközpontot. 2012 nyarán ezt a tervezetet képviselőink elfogadták, de amikor terítékre került ennek a költségvetése, többen visszaléptek és ellenezték. Mai állás szerint a PDL-s tanácsosok támogatják, az RMDSZ-es és USL-s kollegáik viszont tiltakoznak a terv megvalósítása ellen.


Az RMDSZ álláspontja  szerint a kezdeményezés jó

A rendkívüli tanácsülésen történtekről Soós Zoltán tanácsost kérdeztük: „Az RMDSZ szerint jó a kezdeményezés, de nem a jelenlegi formájában. Megvásároltunk volna egy olyan számítógépet, ami a költségvetésünk felét felemésztette volna, és arról senki nem beszélt még, hogy mennyibe kerülne ennek az üzemeltetése, fenntartása, karbantartása. Ezért határoztunk úgy, hogy felfüggesztjük a projektet, és új részvénytársasági tagokat választunk. Véleményünk szerint folyamatosan konzultálni kell a helyi egyetemek képviselőivel, fel kell mérni az igényeket és konkrét kutatási projekteket kell támogatni.”


„A szekeret fogták a lovak elé”

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ frakció miért nem támogatja a terv kivitelezését Peti András a szervezet városi elnöke elmondta, hogy az RMDSZ következetesen kiáll azon tervek mellett, amelyek kivitelezése a város javát szolgálják, és a szóban forgó projektet is támogatnák, de azzal nem értenek egyet, hogy egy olyan szuperszámítógépet vásároljanak, amely 8 millió euróval terhelné meg a helyi költségvetést. „A május 7-én hozott határozatot törvénytelennek tartjuk, ezért ennek kivitelezését bírósági úton próbáljuk megakadályozni. Úgy vélem, a Digitális Város projekt esetében a szekeret fogták a lovak elé. Elsősorban a kutatómunkát kellene támogatni és megteremteni az ehhez való feltételeket, és azután ha szükséges vásárolni ehhez való szuperszámítógépet.”


A város óriási lehetőségtől esett el

Ám Dávid László, a Sapientia EMTE rektora más álláspontot képvisel, szerinte az önkormányzati képviselői rossz döntést hoztak, és hibának véli, hogy nem konzultáltak erről szakértőkkel. „El kell dönteni, hogy a városunk miben akar és tud jobb lenni más városoknál. Sajnos a projekt akadályoztatásával Marosvásárhely hatalmas fejlesztési lehetőségtől esett el” – adott hangot csalódottságának a rektor.


Share Button
Ennyien olvasták: 531

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.