Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Bizonytalanság az oktatási rendszerben

Központ október 12, 2012 Társadalom

suliBizonytalanság az oktatási rendszerben

Megszokott jelenség a hazai politikában, hogy miniszterek jönnek, miniszterek mennek, az átlagembernek fel sem tűnik már. Legtöbbször az egészségügyi tárca cserélt vezetőt, de az oktatási kabinet élén is megfordultak már néhányan. Közös vonásuk, hogy egyikük sem kerül majd be a történelemkönyvekbe, pedig újítottak eleget, az érintettek – a diákok, szülők, tanárok – csak úgy kapkodják a fejüket a már állandósult zűrzavarban.

A nemrég életbe lépett tanügyi törvény nemhogy tisztázott volna valamit, hanem még inkább összekuszálta a dolgokat. Ez próbálta legalább részben kijavítani Ecaterina Andronescu, de meg is kapta a kritikát, s a menesztését követelték. Pedig ő az, aki a tanügyminiszterek hosszú sorából kiemelkedik szakmai tudásával, s nemcsak felismeri a bajokat, hanem ötletei is vannak azok kijavítására. Ezekben hasonlít a budapesti kolléganőjére, Hoffman Rózsa államtitkárra.

A tárcavezető az említett törvény két nagy hibáját próbálja korrigálni: a nulladik és a kilencedik osztályra vonatkozó paragrafusokat. Tudniillik, mindkettőbe belebuktunk már egyszer. Kiderült, hogy a hatéves iskolakezdés korai, a tízosztályos általános pedig nem volt működőképes. Most tartalmi változtatás helyett a formán változtattak: az előkészítő feladatot az óvoda is elvégezné, ezen kellett volna javítani. Így csak a költség lett nagyobb, a kisdiákok semmit nem nyertek belőle. Mint ahogyan a nagyok sem. A kilencedik osztály meg csak púp az általános iskolák hátán, miközben megcsonkítottuk a líceumi oktatást. Az egész olyan kicsinyes trükk: a nyolc általános elé odacsapunk egy osztályt, utána is toldunk egyet, majd elmondjuk mindenkinek, hogy nálunk a tíz osztályos oktatás a kötelező, s élünk abban a tudatban, hogy becsaptuk a világot. Csak azoknak nem használtunk, akikért mindez kellene legyen: a gyerekeknek!

Mindenközben gyakorlatilag felszámolták a szakiskolákat, de erről talán máskor.

Végül: bízzunk abban, hogy a magyar nyelvű oktatást érintő pozitív előírások életben maradnak.


Share Button
Ennyien olvasták: 482

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.