Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Biztonságos kirándulások, avagy az utazási irodák diadala?

Központ január 31, 2013 Társadalom

sulibuli

Kérdéses együttműködés:

Biztonságos kirándulások, avagy az utazási irodák diadala?

Az Oktatási Minisztérium szerződést írt alá a Turisztikai Irodák Országos Ügynökségével, amely szerint ez évtől kezdődően az iskolai kirándulásokat kizárólag turisztikai irodákon keresztül szervezhetik. Bár a törvény még nem lépett érvénybe, a megegyezés több kérdést is felvet. Amíg az utazási irodák tulajdonosai biztonságot szavatoló, jó ötletnek találják ezt, a tanárok háttérben meghúzódó politikai érdekeket sejtenek, és a diákok bőrén való haszonszerzési kísérletre gyanakodnak.

Mint ismeretes, a protokollum szerint csakis azok az utazási irodák szervezhetnek kirándulásokat, amelyeket tour-operátorként definiál a romániai törvénykezés, és ezeknek az ügynökségeknek működési engedéllyel és idegenvezetővel kell rendelkezniük.

Hajdú Zoltánt, a marosvásárhelyi Thomas Hux turisztikai iroda vezetőjét kerestük meg, aki nem mellesleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanára is, és több éves tapasztalata van iskolai kirándulások szervezésében. „Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést, hisz az elmúlt időszakban több elrettentő példának is tanúi tehettünk. A lerobbant autóbuszért, a nem megfelelő vagy nem biztosított szállás miatt senki nem vállalta a felelősséget. Abban a pillanatban, amikor egy-egy ilyen kirándulás mögött egy licenccel bíró turisztikai iroda áll, nem csak felelősségre lehet vonni azt a rendellenességekért, de záros időn belül meg is oldja a problémát” – mondta el Hajdú.


„A gyerekek biztonságát növelné a törvény”

Az ügynökség vezetője elmesélte, hogy nemrégiben épp egy vásárhelyi iskola által szervezett kiránduláson elromlott az autóbusz, és a diákok Németországban az autópályán várakoztak két napot, és mire nehézkesen a helyszínre értek, nem volt szálláshelyük biztosítva. „Elsősorban a gyerekek biztonságát fogja növelni ez a törvény. Ha ezeket a kirándulásokat ügynökségeken keresztül szervezték volna, ilyesmi nem fordulhatott volna elő. Nem beszélve arról, hogy például a kirándulás egy apró komponense, a sofőr utazásért vállalt felelősség is jogilag sántít. Az autóbuszvezető – aki biztosítja a zavartalan megérkezést a helyszínre –, azaz egyetlen ember jogilag nem vállalhatja a felelősséget negyven személy biztonságáért, ezért kell egy professzionális, tapasztalattal rendelkező szervezetnek állnia a kirándulások mögött” – hangsúlyozza a Thomas Hux vezetője.

Többletköltség…

A törvénytervezet leginkább vitatott része a többletköltség. A tanárok szerint az utazási irodák is kapnak egy jókora részt a Bukarestben hozott törvény alkalmazásának feltételezett hasznából. Körtesi Sándor, a 7-es Számú Általános Iskola tanára szerint ez egy jól virágzó üzlet lesz majd.  „Valószínűleg van néhány turizmusban dolgozó barátja a miniszternek, akiknek kezdett befuccsolni az üzlete, így pont kapóra jön ez a törvénytervezet. A kérdésem az, hogy miért is lesz jobb a turisztikai irodák által szervezett kirándulás? Miért lesz az biztonságosabb a gyerekeknek? Jobban ismerik netán az ügynökök azt a 28 tanulót, akit az osztályomból kirándulni viszek? Ha eddig csak kínkeservesen tudták kifizetni egyes diákjaim azt a minimális összeget, amely egy 2-3 napos kirándulásra kellett, akkor hogy fogják tudni ezután kifizetni azt, amire még rátesznek egy becsületes illetéket is? A szülők előtt mindig tiszta lelkiismerettel el tudtam számolni a költségekről, nem tartozom azon tanárok közé, akik egy kisebb autót vesznek egy-egy külföldre rendezett kirándulás után” – fejezte ki felháborodását a német-földrajz szakos tanár.

…vagy mégsem?

Hajdú szerint viszont a turisztikai irodák által szervezett kirándulások nem fognak – vagy csupán elenyésző mértékben – többe kerülni, mint a magánúton szervezettek. „Érdekes ugyan, de gyakran az ügynökségek által szervezett kirándulás semmivel sem drágább, mint a tanárok magánúton szervezett kiruccanása. Úgyhogy az anyagi hátrányra vonatkozó ellenérv nem áll a lábán. De ha mégis, én azt mondom: inkább fizessük 10-20-50 euróval többet azért, hogy biztonságban tudjuk a gyerekünket” – szögezi le Hajdú.

Dragoş Horhocea, a turisztikai ügynökség alelnöke szerint a „fekete” úton történő turizmus és az adócsalás megszüntetéséért jött létre ez megállapodás, hisz senki számára nem új információ, hogy vannak olyan tanárok, akik egy-egy iskolai kiruccanás megszervezése révén jó kis summát vágtak zsebre.


Ki biztosít a barlangba idegenvezetőt?

Körtesi arra világított rá, hogy mi a helyzet a belföldi, sátoros, túrázós kirándulásokkal. „Én a diákjaimat nem szoktam városokba vinni kirándulni. A célom az, hogy a természetet hozzam közelebb hozzájuk, ismerjék meg azt az oldalát is, ami nincs leaszfaltozva, reflektorokkal kivilágítva. Most kérdem én: melyik turisztikai iroda biztosít nekem olyan ügynököt, amelyik nemcsak hogy felmászik velünk a Zászpás csúcsra, de még magyarázni is tud a csúcson? Hogy ne beszéljek a kiépítetlen barlangokról, ahova hason kúszva, fejlámpával kell bejutni ahhoz, hogy bent megláthasd azt a csodát, amelyet a kocaturisták még nem tettek tönkre. Biztos vagyok benne, hogy egy talpraesett tanár tud minőségi és olcsó szállást találni, meg tudja szervezni a szállítást, és nem utolsó sorban fel tud készülni a meglátogatandó terület földrajzából, történelméből” – állítja Körtesi.

Méltányosság és Románia

Arról még semmi biztosat nem lehet tudni, hogy a különböző iskolák mely ügynökségek szolgáltatásait veszik majd igénybe, vagy egyáltalán ki határozza meg a partneri viszonyokat. Hajdú reméli, hogy a korrekt, egészséges versenyhelyzet működni fog, és nem tartja valószínűnek, hogy politikai, ideológiai szempontok miatt egyes irodák hátrányba, illetve előnybe kerülnének.

„Külföldön évek óta van hasonló jogszabály. Ott úgy működik, hogy a tanév elején meghatározzák az oktatók, katedrák, hogy az iskolák hova szeretnének kirándulni, és versenykiíráshoz hasonlóan a turisztikai irodák zárt borítékban adják le az ajánlatokat, és a legjobb ajánlatot választja ki az iskola vezetősége” – világított rá Hajdú, aki reményét fejezte ki aziránt, hogy Romániában is hasonlóan fog történni az irodák és a tanintézmények együttműködése.


Share Button
Ennyien olvasták: 617

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.