Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Biztonságos kirándulások, avagy az utazási irodák diadala?

Központ január 31, 2013 Társadalom

sulibuli

Kérdéses együttműködés:

Biztonságos kirándulások, avagy az utazási irodák diadala?

Az Oktatási Minisztérium szerződést írt alá a Turisztikai Irodák Országos Ügynökségével, amely szerint ez évtől kezdődően az iskolai kirándulásokat kizárólag turisztikai irodákon keresztül szervezhetik. Bár a törvény még nem lépett érvénybe, a megegyezés több kérdést is felvet. Amíg az utazási irodák tulajdonosai biztonságot szavatoló, jó ötletnek találják ezt, a tanárok háttérben meghúzódó politikai érdekeket sejtenek, és a diákok bőrén való haszonszerzési kísérletre gyanakodnak.

Mint ismeretes, a protokollum szerint csakis azok az utazási irodák szervezhetnek kirándulásokat, amelyeket tour-operátorként definiál a romániai törvénykezés, és ezeknek az ügynökségeknek működési engedéllyel és idegenvezetővel kell rendelkezniük.

Hajdú Zoltánt, a marosvásárhelyi Thomas Hux turisztikai iroda vezetőjét kerestük meg, aki nem mellesleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanára is, és több éves tapasztalata van iskolai kirándulások szervezésében. „Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést, hisz az elmúlt időszakban több elrettentő példának is tanúi tehettünk. A lerobbant autóbuszért, a nem megfelelő vagy nem biztosított szállás miatt senki nem vállalta a felelősséget. Abban a pillanatban, amikor egy-egy ilyen kirándulás mögött egy licenccel bíró turisztikai iroda áll, nem csak felelősségre lehet vonni azt a rendellenességekért, de záros időn belül meg is oldja a problémát” – mondta el Hajdú.


„A gyerekek biztonságát növelné a törvény”

Az ügynökség vezetője elmesélte, hogy nemrégiben épp egy vásárhelyi iskola által szervezett kiránduláson elromlott az autóbusz, és a diákok Németországban az autópályán várakoztak két napot, és mire nehézkesen a helyszínre értek, nem volt szálláshelyük biztosítva. „Elsősorban a gyerekek biztonságát fogja növelni ez a törvény. Ha ezeket a kirándulásokat ügynökségeken keresztül szervezték volna, ilyesmi nem fordulhatott volna elő. Nem beszélve arról, hogy például a kirándulás egy apró komponense, a sofőr utazásért vállalt felelősség is jogilag sántít. Az autóbuszvezető – aki biztosítja a zavartalan megérkezést a helyszínre –, azaz egyetlen ember jogilag nem vállalhatja a felelősséget negyven személy biztonságáért, ezért kell egy professzionális, tapasztalattal rendelkező szervezetnek állnia a kirándulások mögött” – hangsúlyozza a Thomas Hux vezetője.

Többletköltség…

A törvénytervezet leginkább vitatott része a többletköltség. A tanárok szerint az utazási irodák is kapnak egy jókora részt a Bukarestben hozott törvény alkalmazásának feltételezett hasznából. Körtesi Sándor, a 7-es Számú Általános Iskola tanára szerint ez egy jól virágzó üzlet lesz majd.  „Valószínűleg van néhány turizmusban dolgozó barátja a miniszternek, akiknek kezdett befuccsolni az üzlete, így pont kapóra jön ez a törvénytervezet. A kérdésem az, hogy miért is lesz jobb a turisztikai irodák által szervezett kirándulás? Miért lesz az biztonságosabb a gyerekeknek? Jobban ismerik netán az ügynökök azt a 28 tanulót, akit az osztályomból kirándulni viszek? Ha eddig csak kínkeservesen tudták kifizetni egyes diákjaim azt a minimális összeget, amely egy 2-3 napos kirándulásra kellett, akkor hogy fogják tudni ezután kifizetni azt, amire még rátesznek egy becsületes illetéket is? A szülők előtt mindig tiszta lelkiismerettel el tudtam számolni a költségekről, nem tartozom azon tanárok közé, akik egy kisebb autót vesznek egy-egy külföldre rendezett kirándulás után” – fejezte ki felháborodását a német-földrajz szakos tanár.

…vagy mégsem?

Hajdú szerint viszont a turisztikai irodák által szervezett kirándulások nem fognak – vagy csupán elenyésző mértékben – többe kerülni, mint a magánúton szervezettek. „Érdekes ugyan, de gyakran az ügynökségek által szervezett kirándulás semmivel sem drágább, mint a tanárok magánúton szervezett kiruccanása. Úgyhogy az anyagi hátrányra vonatkozó ellenérv nem áll a lábán. De ha mégis, én azt mondom: inkább fizessük 10-20-50 euróval többet azért, hogy biztonságban tudjuk a gyerekünket” – szögezi le Hajdú.

Dragoş Horhocea, a turisztikai ügynökség alelnöke szerint a „fekete” úton történő turizmus és az adócsalás megszüntetéséért jött létre ez megállapodás, hisz senki számára nem új információ, hogy vannak olyan tanárok, akik egy-egy iskolai kiruccanás megszervezése révén jó kis summát vágtak zsebre.


Ki biztosít a barlangba idegenvezetőt?

Körtesi arra világított rá, hogy mi a helyzet a belföldi, sátoros, túrázós kirándulásokkal. „Én a diákjaimat nem szoktam városokba vinni kirándulni. A célom az, hogy a természetet hozzam közelebb hozzájuk, ismerjék meg azt az oldalát is, ami nincs leaszfaltozva, reflektorokkal kivilágítva. Most kérdem én: melyik turisztikai iroda biztosít nekem olyan ügynököt, amelyik nemcsak hogy felmászik velünk a Zászpás csúcsra, de még magyarázni is tud a csúcson? Hogy ne beszéljek a kiépítetlen barlangokról, ahova hason kúszva, fejlámpával kell bejutni ahhoz, hogy bent megláthasd azt a csodát, amelyet a kocaturisták még nem tettek tönkre. Biztos vagyok benne, hogy egy talpraesett tanár tud minőségi és olcsó szállást találni, meg tudja szervezni a szállítást, és nem utolsó sorban fel tud készülni a meglátogatandó terület földrajzából, történelméből” – állítja Körtesi.

Méltányosság és Románia

Arról még semmi biztosat nem lehet tudni, hogy a különböző iskolák mely ügynökségek szolgáltatásait veszik majd igénybe, vagy egyáltalán ki határozza meg a partneri viszonyokat. Hajdú reméli, hogy a korrekt, egészséges versenyhelyzet működni fog, és nem tartja valószínűnek, hogy politikai, ideológiai szempontok miatt egyes irodák hátrányba, illetve előnybe kerülnének.

„Külföldön évek óta van hasonló jogszabály. Ott úgy működik, hogy a tanév elején meghatározzák az oktatók, katedrák, hogy az iskolák hova szeretnének kirándulni, és versenykiíráshoz hasonlóan a turisztikai irodák zárt borítékban adják le az ajánlatokat, és a legjobb ajánlatot választja ki az iskola vezetősége” – világított rá Hajdú, aki reményét fejezte ki aziránt, hogy Romániában is hasonlóan fog történni az irodák és a tanintézmények együttműködése.


Share Button
Ennyien olvasták: 321

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.