Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Bűnbaknak jók a magyar oktatók

Központ június 6, 2013 Társadalom

Bűnbaknak jók a magyar oktatók

mogye

„A magyar tagozat hosszú távú fennmaradásához, illetve fejlődéséhez elengedhetetlen a magyar nyelv bevezetése a laboratóriumi és klinikai gyakorlati képzésbe, a tagozathoz tartozó diákcsoportok létrehozása, a különálló álláskeret megvalósítása, és a magyar tagozat főtanszékeinek megalakítása. Ezen elvárásaink teljes összhangban vannak a tanügyi törvénnyel” – áll a MOGYE Magyar Tagozati Tanácsának képviselői által hétfőn kibocsátott közleményében.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemem és általában Erdélyben már évtizedek óta tart a magyar orvosképzés akadályoztatása, ellehetetlenítése. Minden tiltakozás ellenére a magyar nyelvű képzés hátrányba szorul, az oktatás román nyelven folyik, a magyar tanárok aránya egyre kisebb. 2011-ben egy olyan tanügyi törvény lépett érvénybe, amely elvileg biztosítaná az anyanyelvi oktatást a legfelsőbb szintig. A MOGYE kétharmados román többségű szenátusa azonban nem hajlandó betartani a törvény kisebbségi oktatásra vonatkozó részeit. Az egyetem magyar tagozatának vezetőtanácsa több ízben fordult ez ügyben a tanügyminisztériumhoz, de kérései eddig nem találtak meghallgatásra.  


A minisztérium látszatmegoldásokra törekszik, és a lényegi döntéseket elodázza

Az RMDSZ nyomására aztán egy önálló orvosi és gyógyszerészeti karra vonatkozó kormányhatározat született, amely azonban nem hozta meg a várt eredményt, viszont az akkori kormány bukásához vezetett. 2012 szeptemberében, átmeneti megoldásként, egy megállapodásra került sor, amelyet a miniszterelnök és a tanügyminiszter is aláírt. Ez lehetőséget teremthetett volna – ha betartják – arra, hogy a magyar testület rendezze sorait, és megfeleljen az akkreditációs elvárásoknak. A román fél azonban egyik rá vonatkozó pontot sem tartotta be maradéktalanul. A magyar nyelvű orvosképzés akkreditációs dossziéját úgy küldték el Bukarestbe, hogy az nem tartalmazza a magyar tagozat igényeit. Egyre világosabbá válik tehát, hogy a minisztérium csak látszatmegoldásokra törekszik, és a lényegi döntéseket elodázza, azaz ezek meghozatalát az egyetem szenátusára bízza.

 

Nem etnikai diszkriminációról van szó

Hétfőn a MOGYE Magyar Tagozati Tanácsának képviselői sajtótájékoztatót tartottak a reális helyzet ismertetése végett. Miután felolvasták román és magyar nyelven a testület által megfogalmazott közleményt, dr. Szabó Béla tagozatvezető és dr. Szilágyi Tibor rektorhelyettes a média képviselői által feltett kérdésekre válaszoltak.

Arra a kérdésre, hogy miért nem foglalták el a meghirdetett magyar oktatói helyeket dr. Szabó Béla kifejtette: „Hangzatos volt ugyan a 30 állás meghirdetése, de csak két új oktatót sikerült alkalmazni. Öt új állást kértünk, de csak kettőt sikerült betöltenünk. Véleményünk szerint csak olyan személy töltheti be ezeket az pozíciókat, akiket ismer és elismer a közösség. Meglátásunk szerint továbbra is akadályozzák a magyar oktatók alkalmazását, majd arra hivatkoznak, hogy nincs elég tanár és így az aránytalanság továbbra is fennmarad. Nem etnikai diszkriminációról van szó, amikor a tanársegédektől magyar nyelvismeretet kérünk, amint azt egyesek próbálják értelmezni, hanem nyelvi kompetenciáról, úgy ahogyan az az angol karon is történik.”

 

Időhúzás magas szinten

Az akkreditációs folyamattal kapcsolatban a tanárok elmondták, hogy időhúzás folyik magas szinten, és az egyetem vezetősége továbbra is visszautasítja a magyar igényeket. Az új tanévet viszont nem volna szabad megkezdeni, ameddig nincs akkreditálva a magyar tagozat. „A probléma megoldását személyes konfliktusok akadályozzák. Mindig valami oldalági problémát részesítenek előnyben, a lényegeseket elodázzák. Minden alkalommal úgy közelítették meg a problémát, hogy miért nem lehet, sohasem úgy, hogy hogyan lehetne” – hangoztatták a szóvivők.

A továbbiak során dr. Szabó Béla és dr. Szilágyi Tibor azt nyilatkozta, hogy nem kívánnak testületileg részt venni a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület által szervezett tiltakozó akción, de ha valaki magánemberként a tanárok vagy diákok sorából ott szeretne lenni, az ellen nincs semmi kifogásuk.


„Amíg létezik törvényes keret, mi hangoztatjuk igényeinket”

Lapunk kérdésére, hogy látnak-e reális esélyt arra, hogy a közeljövőben, vagy valaha pozitívan rendeződjenek a problémák, dr. Szabó Béla kifejtette: „Nyilván látunk esélyt, másként nem folytatnánk a küzdelmet. Ameddig létezik egy törvényes keret, addig mi hangoztatjuk igényeinket. A minisztérium azt ígérte, hogy tárgyal velünk ez ügyben, ha viszont mégsem teszi meg, akkor nemzetközi fórumokra is kivetítjük problémáinkat. Most itt a nyár, a vizsgaidőszak, a szünidő, a szabadságok ideje, a diákok érdekében nem szándékozunk tiltakozó akcióba kezdeni, de a tárgyalásokat folytatjuk. Ha őszig nem sikerül kéréseinkre megoldást találni, akkor a törvényes érdekérvényesítés szélesebb skáláját fogjuk igénybe venni.” Hogy konkrétan mik is lennének ezek, arról a tagozatvezető nem kívánt még nyilatkozni.


Az egyetemek rangsorolása a 2006–2010 közötti tudományos eredmények alapján történt!

További kérdésünkkel dr. Szilágyi Tiborhoz fordultunk, és arra kértük, fejtse ki, mit is jelent az, hogy a közelmúltban a MOGYE B kategóriás minősítést kapott. „A minősítésre a 2011-ben érvényben lévő tanügyi törvény előírása szerint került sor. Az egyetemek rangsorolása a 2006–2010 közötti tudományos eredmények alapján történt! Az állítás, amely a sajtóban is megjelent, és amely szerint a MOGYE a B kategóriát a politikai játszmák miatt kapta, alattomos diverzió. Megpróbálnak a magyar tagozat tanáraiból – akik törvényes követeléseiknek adnak hangot – bűnbakot faragni, és ezáltal is igyekeznek a román kollégákat ellenünk fordítani. A tanügyi törvény 2011-ben jelent meg, és csak ezután kezdődtek a magyar tagozat körüli problémák. Az én értelmezésemben nonszensz, hogy egy 2011 utáni esemény visszamenőleg befolyásolja a korábbi öt év eredményeit” – nyilatkozta lapunknak dr. Szilágyi Tibor rektorhelyettes.


Share Button
Ennyien olvasták: 356

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.