Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Bolyais gólyák Jódtelepen

Központ október 19, 2013 Társadalom

Bolyais gólyák Jódtelepen

 j1

A valóság az, hogy a tehetségek felfedezésének korát éljük. Legyen ez X-Faktor, vagy Csillag születik. Ez van a kereskedelmi tévékben és egyes rádiókban. Az igazság, hogy a hírnévért tenni is kell valamit. Magától ugyanis nem jön össze, és ha ennek érdekében nem lépünk, bizony hiába is várjuk a sült galambot… Manapság sokat lehet hallani a gólyatáborokról. Ez zajlik most a Maros megyében, Ratosnya mellett, Jódtelepen.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum gólyáinak a jódtelepi református parókia melletti turisztikai otthon ad helyet.

Tudni kell azt, hogy a Bolyais gólyák azért utaztak a marosmenti faluba, hogy kellőképpen felkészülhessenek a nagy megmérettetésre, melyre november negyedikén kerül sor. A rendezvényt Marosvásárhelyen fogják tartani, és a program szerves része lesz a száz éves Kultúrpalota programcsomagjában.

Vagyis itt lesz a Bolyais gólyabál is. A tét nagy. Ide csakis a legtehetségesebb fiú és lány kerülhet be. Ez lesz az igazi: Centenárium és városi gólyabál…

A felkészülés, a tanulás, a gyakorlás tehát pont ezekben a pillanatokban zajlik. Úgy gondoltuk, fontos az, hogy minderről pár kulcsfontosságú személlyel is elbeszélgessünk…

j2

Magyar mivoltunk a Bolyais diákok!

Bálint István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója szerint a felkészülés rendkívül fontos a gólyáknak, hiszen pont a befogadó bál után lesznek igazi Bolyaisok.

Szintén a hagyomány igazolja azt, hogy a befogadó, az nem akármilyen ceremónia!

Bálint az olvasóinknak még azt is elmondta, hogy a szóban forgó gólyabálnak már nem is akármilyen hagyománya van. Ez ugyanis már több mint tizenhat éve kerül megrendezésre.

Ugyanakkor az igazgató elismerte azt is, hogy a gólyáknak nagyon nehéz a bizonyítás. Ez ugyan mindenhol így van, de a vásárhelyi diákok mindenképpen fel kell mérjék azt, hogy igen, Bolyais diákok és ők oda is valóak. A megmérettetés ugyanakkor nem mondható könnyűnek, de ez a hatalmas nyomás meghozza a maga gyümölcsét, mert pont ezen rendezvények által tudjuk felmutatni a magyar- és a vásárhelyi mivoltunkat.

j3

A Bolyai Erdély legjobb magyar iskolája

A teljesség kedvéért megkerestük a házigazdát is, aki otthont ad a Bolyais diákoknak, illetve ezek mentorainak.

Nagy Ferenc református lelkész rávilágított arra, hogy számukra minden ifjúsági csoport munkája nagyon fontos. Szem előtt kell tartani azt, hogy a Bolyai iskolának nem akármilyen hírneve van. Ami az eredményeket illeti –  és amit az elmúlt évek is igazolnak – , a Bolyai Erdély legjobb magyar iskolája.

A református lelkipásztor még azt is elmondja, hogy a mai tinédzserekkel voltaképpen nincs gond. Azonban szükségszerű, hogy mindig legyen mellettük valaki, aki úgymond vezeti és igazgatja őket. Hiszen ahogy az szokott lenni, minden csoportban előkerül a fekete bárány, és ezekről tudni lehet, hogy a csoportulásokat nem mindig viszik a kellő irányba.

A református lelkipásztor még elmondta azt is, hogy személy szerint nagyon örül annak, hogy a diákok pont ide, a Jódtelepre jöttek. Szerinte ugyan nem lehet minderre egy hétvége alatt felkészülni, de kezdetnek ez a hozzáállás teljesen jó, és ha a folyamatnak folytatása is lesz, biztos hogy a legnagyobb magyar iskolánk diákjai meg fogják állani a helyüket!

j4

A Bolyais diákok programja csódálatos

Nagy Ferenc felesége, Edit, aki a jódtelepi turisztikai intézetet vezeti a fentiekhez még hozzáteszi, hogy az évek folyamán olyan vendégekkel is volt dolguk, akik lazulni jöttek ide, de alkalomadtán még kábítószert is fogyasztottak. Mindezt azonban sikerült megfékezni és akadályozni. Ugyanakkor ez távolról sem mondható el a Bolyais gólyákról. Hiszen az említett intézmény diákjainak programja csodálatos, figyelemre méltó, és még rosszindulatból sem lehet állítani azt, hogy valami rosszat csináltak volna.

j5

Méltók kell legyünk a 457 éves iskolánkra

De kikértük Bondoroi Róbert tanár véleményét is.

A Bolyais angol szakos tanár szerint a gólyabál az elmúlt évek alatt rengeteget vesztett a varázsából. Bondoroi szerint, régebbem sokkal nagyobb jelentősége volt. Szerinte a diákok most csak eltáncolják és eléneklik a darabjukat, de valahogyan ezen túl kellene lépni, hiszen nem szabad például ugyanabban a jelmezben, vagyis ruhában megjelenni a színpadon, mint amiben az utcán járunk.

Az említett pedagógus meglátása szerint ez nem is lenne vészhelyzet, de jó lenne mindenek előtt arra gondolni, hogy ezek a diákok egy nem akármilyen tanodát képviselnek, hanem a Bolyai Farkas Líceumot, mely nem kevesebb mint 457 éves fennállással büszkélkedhet.


j6

A gólyabál tapasztalatszerzés és én egy igazi Bolyais vagyok!

És végül, hadd következzen egy vérbeli gólyának is a válasza.

Mánya Zsófia IX. F. osztályos tanuló

szerint a gólyabál egy kilencedikes diák életében szórakozást, ugyanakkor egy hatalmas lehetőséget jelent. Úgy gondolja, hogy a gólyabál legnagyobb előnye a tapasztalatszerzés. És számukra a tapasztalatszerzés most azzal egyenlő, hogy a saját maguk hibáját is korrigálják.

Zsófia arról is beszélt, hogy ez most nem egy igazi kirándulás. Nincs szórakozás, nincs lazítás, nincs szabadidő. Az igazság, hogy sem itt Jódtelepen, sem otthon, Vásárhelyen. Dacára az elmondottaknak, örvend, hogy a gólyák között van, és minden energiáját arra fordítja, hogy a helyét megállja, és igazolhassa azt, hogy igencsak, ő egy Bolyais diáklány.


Share Button
Ennyien olvasták: 462

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.