Központ
2018. június 25. hétfő, Vilmos

Százéves örökségünk. Brassai: „Operatívabbnak kell lennünk!“

Központ szeptember 5, 2013 Társadalom

Százéves örökségünk

Brassai: „Operatívabbnak kell lennünk!“

palota

A Kultúrpalota léte, akár tetszik egyeseknek, akár nem, de nemzeti szimbólumnak is számít a megyeszékhelyi magyar közösség, vagyis a vásárhelyiek szemében. Erre a páratlan épületre emlékezünk mától, és a jelek arra mutatnak, hogy nem is akármilyen rendezvénysorozattal. Mindez örvendetes, bár még az utolsó pillanatban is voltak el nem intézett tennivalók: a száz éves évforduló magyar programja meglehetősen későre készült el; a magyar nyelvű reklámhordozóknak, óriásplakátoknak sokkal hamarabb meg kellett volna jelenniük Vásárhelyen; emellett a programfüzetek közzétételével is gondok voltak… Sejthető, hogy ami nem sikerült Dorin Floreának az Együtt-Impreuna fesztivál Forgatagra való rászervezésével, azt sikerül Ciprian Dobrének a Cultura ne uneste! nevű rendezvénysorozattal. A Kultúrpalota születésnapján olyan fellépőkkel is várják a város lakosságát, mint Catalin Botezatu, Lucian Boia, Radu Moraru, Robert Turcescu és Victor Ciutacu…

– interjú Brassai Zsomborral, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökével –


– Köztudott, hogy a Kultúrpalota száz éves évfordulójára kerül sor. A hatvan napos rendezvény bizony nem mindennapi. Beszéljünk egy kicsit ezek fontosságáról…

– Így igaz, rendkívüli eseménynek minősül az évforduló alkalmából szervezett két hónapos rendezvénysorozat. Mégoly közhelygyanús is, mégis hangsúlyoznom kell, hogy ez Marosvásárhely magyarságának is fontos ünnepség, hiszen a Kultúrpalota akár tetszik egyeseknek, akár nem, de nemzeti szimbólumnak is számít a megyeszékhelyi magyar közösség szemében. Ennek megfelelően sikerült olyan magyar rendezvénysorozatot is a programba iktatni, mely lehetővé teszi, hogy a vásárhelyi magyarok az esemény méltóságának megfelelően ünnepelhessenek.


– A száz éves évforduló magyar programja meglehetősen későre állt össze. Ez minek tudható be?

– Igaz, hogy két hónapot dolgoztunk rajta, és az is igaz, hogy a román program bejelentéséhez képest elkéstünk, de a lényeg az, hogy összeállt egy remekbe szabott program, ami minden bizonnyal elégedettségre ad okot, és lehetőséget arra, hogy folytathassuk azt a kulturális ünnepségsorozatot, amit a Vásárhelyi Forgatagon elkezdtünk! Elsietve publikálta a román fél a programot, bizonyos külső nyomások miatt, amit nekem nem tisztem magyarázni, mert tőlünk független. Nyilván azonnal helyesbítettünk, most már megjelent a magyar változat is, illetve a meghirdetése magyar nyelven is elérhető.


– Az az érzésem, hogy a magyar nyelvű reklámhordozóknak sokkal hamarabb meg kellett volna jelenniük Vásárhelyen…

– Igaz. Ellenben most már elérhető, elkészült minden reklámanyagnak a fordítása, egyeseket már sugároznak a rádiók, mások már megjelentek a sajtóban, s többiek még nyomdában vannak, de nagyon rövid időn belül kikerülnek a megfelelő hirdetőfelületekre. Sajnos Marosvásárhelyen még mindig nincsenek „normális” körülmények, ezért mindig résen kell lenni, utólag helyesbíteni, méltatlankodni, egyezkedni stb. Ez amolyan vásárhelyi „specialitás”, ami nehezebbé teszi a politikum dolgát, és mételyezi a közösség közérzetét. Minden­esetre úgy vélem, lassan, de mégiscsak változásban vagyunk. A Polgármesteri Hivatalhoz képest lényegesen jobb az együttműködés és az összhang a Megyei Tanács vezetésével. Mondhatnám: van, aki jobban érti Marosvásárhely nyelvét, mint a város polgármestere.


– A román nyelvű reklámhordozók már több hete a város forgalmas pontjain vannak. Úgy látszik, még ezzel is megelőztek minket…

– Igaz. Ebből is az a tanulság, hogy sokkal figyelmesebbeknek kell lennünk a jövőben. Tanulság az, hogy helyettünk senki sem fogja az érdekeinket képviselni! Ezt azért hangsúlyozom, mert valamiképpen meg kellene értsük mindannyian, hogy ebben a helyzetben nagyon egymásra vagyunk utalva. Magyarán: az önsanyargató, olykor elvtelen vagy túldimenzionált kritika nem segít, sokkal fontosabb lenne összetartani, egymást segíteni. A politikum felett gyakorolt civil társadalmi kontroll olykor túlzottan vehemens, ahelyett, hogy keresnénk az operatív dialógus lehetőségét. Például, ha észlelünk egy rendellenességet vagy intézkedési fogyatékosságot, akkor nem azzal kellene kezdeni, hogy szapuljuk a választottakat – mégoly kézenfekvőnek is tűnik az alkalom! – hanem korrekt módon jelezni a problémát. Véleményem szerint nem pánikfelelősökre van szüksége megpróbált közösségünknek, hanem a szó szoros értelmében vett önkéntes segítségekre, akik úgy jelzik a problémát, hogy közben nem festik az ördögöt a falra, nem kreálnak a bolhából elefántot, és főleg nem keltenek tömeghisztériát. Valamiképpen vigyáznunk kellene egymásra. A Vásárhelyi Forgatag után megerősödött bennem a hit, hogy képesek vagyunk egészséges módon szolidarizálni, és közös érdekeinket egymás erősítésével védeni!


– De a programfüzetek is késtek, késnek…

– Igen… Csak tanulságként vonok párhuzamot: a Vásárhelyi Forgatag programfüzetei is késtek, ennek ellenére a vásárhelyi magyarok jelentős része napirenden volt az eseménnyel, és megfelelő időben elkészültek a füzetek is. Nem a felelősséget akarom minimalizálni, elismerem, hogy operatívabbaknak kell lennünk, de bízom benne, hogy a média partnerségével, ahogy az a Vásárhelyi Forgatag esetében is történt, sikerül a tájékoztatást is hatékonnyá tenni.


– A rendezvénysorozat szeptember 5-én, azaz ma kezdődik. Ön szerint lesz-e akkorra magyar információhordozó?

– Remélem, hiszen legjobb tudomásom szerint nyomdában vannak, vagy már el is készültek.


– Kelemen Márton, a Maros megyei tanács RMDSZ-frakciójának vezetője hangsúlyozta, hogy bár több programszám sem köthető egyetlen nemzetiséghez vagy nyelvhez, ám tartalmas, komplex, jó minőségű a rendezvény programja, ahol magyar, román, illetve nemzetközi vonatkozású előadásokkal és fellépőkkel várják a nagyérdeműt. Kérném, beszéljünk egy kicsit erről konkrétabban…

– A kultúra természetéhez tartozik az egyetemesség tendenciája, a programban természetszerűen több olyan kulturális esemény is lesz, amelynek nincs konkrét kötöttsége valamely sajátos nyelvi kultúrá­hoz. Ellenben lesznek olyan előadások, kis konferenciák, ősbemutatók vagy zenei programok, amelyek elsősorban a magyar ajkú és kultúrájú közösséghez szólnak. Ez így természetes. A Vásárhelyi Forgatag kapcsán is többször elmondtam, hogy a multikulturalizmus nem a kultúrák asszimilálását jelenti, hanem a sajátos, egyedi nemzeti kultúrák tiszteletben tartását. Egy adott kulturális térség gazdagsága éppen kulturális nyelvének sokszínűségében rejlik, ezért teljesen természetes, hogy a szóban forgó rendezvénysorozat keretében is lesznek kifejezetten magyar programok!


– A Kultúrpalota születésnapjára Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is elfogadta a meghívást, aki egy ötventagú gyerekkórussal tiszteleg az ünnep előtt, emellett a Kolozsvári Magyar Opera Operettgálával lép színpadra. Ez mit jelent Vásárhelynek, a Kultúrpalotának, a rendezvénysorozatnak?

– Ezek, ha úgy tetszik a kiemelt magyar rendezvények, a többi mellett. Azt gondolom, hogy Böjte Csaba jelenléte Marosvásárhelyen rendkívül időszerű, hiszen túlzás nélkül állítható, hogy munkásságával, társadalmi szerepvállalásával a magyarság „lelki kultúráját” erősíti. Márpedig ebben a korban talán semmire sincs olyan nagy szükség, mint az egészséges lelkiségre, az emberségesség kultúrájának művelésére. Ilyen értelemben méltatom, hogy elvállalta a felkérést. Ami pedig az operettgálát illeti, Marosvásárhely magyar közönsége nagy rajongója ennek az igényes zenei szórakoztató műfajnak, amiben híjával vagyunk, hiszen bár városunk zenei műveltségét jelentősen erősítik a zeneművészeti oktatás intézményei, illetve a színházi repertoárban tapasztalható műfajváltás, de egyelőre még mindig csak Kolozsváron működik magyar opera.

– Hogy állnak az egyeztetések a Budapest Bárral?

– A Budapest Bár is ebbe a műfajba sorolódik. Bízom benne, hogy sikerül leszerződni velük és végre Marosvásárhelyen is megszólal az egyedi előadásba csomagolt hacacáré.


– Milyen az együttműködés Ciprian Dobréval, s a megyei tanács többi tagjával?

– Amint fentebb is jeleztem, lényegesen jobban működik a partnerség a megyei tanáccsal, mint a vásárhelyi Polgármesteri Hivatallal, s ebben nagy szerepe van Ciprian Dobrénak is. Bízom benne, hogy ebben a dialógusra nyitott kontextusban sikerül konfliktusmentesen érvényesíteni érdekeinket.


– Milyen pénzösszegeket emészt fel a rendezvénysorozat?

– Tudomásom szerint a megyei tanács az esemény jelentőségéhez mért összeget kerített el a rendezvény megszervezésére. A kultúra művelése, fenntartása, de megnyilvánulása is komoly anyagi áldozatokat követel.


Share Button
Ennyien olvasták: 247

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.