Központ
2019. március 23. szombat, Emőke

Brassóhoz csatolták a Maros megyei pénzügyi hivatalt. Mi jön ezután?

Központ szeptember 5, 2013 Társadalom

kormanyBrassóhoz csatolták a Maros megyei pénzügyi hivatalt. Mi jön ezután?

Mint ismeretes, június végén sürgősségi kormányrendelet született arról, hogy átszervezik az országban az adó- és pénzügyi hivatalokat. Eszerint 221 hivatal helyett az új hatóság 47 kirendeltséggel fog működni, amelyet nyolc regionális igazgatóságba szerveznek. Az átszervezés személyzetleépítéssel jár majd, ugyanakkor, a vezetői tisztségek közel egyharmadát megszűntetnék. Lapunk azóta folyamatosan érdeklődik a Maros megyei adó- és pénzügyi hivatalnál, ám a folyamatban levő átszervezések miatt hírzárlatra hivatkozva többször visszautasítottak.

A hétfői, szeptember 2-i Hivatalos Közlönyben megjelent (544, 2211/2013-es számú rendelet), hogy a Maros megyei, de a Hargita és Kovászna megyei adó- és pénzügyi hivatalt is a Brassói Regionális Közpénzügyi Főigazgatósághoz csatolták. Ezzel szinte egy időben Victor Ponta miniszterelnök kijelentette, hogy a székelyföldi megyéket Brassóhoz csatolnák a regionalizáció során. Hogy ez a „véletlen” műve lenne, elég valószínűtlen. Leginkább az a tény sejthető, hogy a regionalizációt fű alatt hajtják végre, adminisztrációs síkon akadálytalanítják a megyék összevonását, így már csak a régiószékhely bejelentése marad hátra.

A nyolc regionális közpénzügyi főigazgatóság a következő megyékben kapott helyet: Ploiesti 34, Temesvár 26, Kolozsvár 30, Jászvásár 29, Brassó 33, Krajova 26, Galac 27, Bukarest 9 pénzügyi kirendeltséggel.


Az Maros megyei illetékesek szabadságolnak

Mivel a Maros megyei adó- és pénzügyi hivatal vezérigazgatója Dénes Irén, de Moldován Ibolya marosvásárhelyi pénzügyi hivatal vezetője is – titkárnőjük elmondása szerint – szabadságon van, a határozat pénzügyi vonzatára a későbbiekben visszatérünk.


Az RMDSZ halasztja a székelyföldi regionalizáció-ellenes tüntetést

Romániai Magyar Demokrata Szövetség keddi főtitkársági ülésén megvitatták, hogy az RMDSZ Hargita, Kovászna és Maros, illetve Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben kezdeményez aláírásgyűjtést, amelyet követően a helyi tanácsok határozatban írják ki a regionalizációra vonatkozó helyi népszavazásokat. Az ülésen megállapították, hogy szeptember közepe egy reális határidő a folyamat elindítására.  

A Főtitkárság ülésén megerősítették, hogy az RMDSZ támogatandónak ítél meg minden olyan utcai megmozdulást, amely a régióátszervezéssel kapcsolatban a magyar közösség érdekeit képviseli, és amely nem szolgál kampánycélokat. Kovács Péter főtitkár szerint a több száz településen elindított aláírásgyűjtés, és az ezt követő népszavazások több síkon is nyomást gyakorolnak a kormányra, ezért a Szövetség által szeptember végére tervezett székelyföldi tüntetést egy későbbi időpontra halasztják. „Az RMDSZ nem akar <> a többi romániai magyar szervezettel a tüntetések rendezése terén. A régióátszervezés időpontjával és mikéntjével kapcsolatban a kormánykoalícióban is ellentmondásos vélemények fogalmazódnak meg, muníciót kell tartalékolni egy esetleges újabb tüntetésre, amelyet a politikai szempontból legmegfelelőbb pillanatban kell megszervezni” – foglalt állást a Főtitkárság.

Share Button
Ennyien olvasták: 406

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.