Központ
2020. február 29. szombat, Elemér

Cáfolta a kulturális miniszter, hogy a Batthyáneumnak a Vatikánnal közös igazgatását javasolta volna

Központ április 5, 2016 Társadalom

Vlad Alexandrescu kulturális miniszter Facebook-bejegyzésben cáfolta hétfőn, hogy a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár közös igazgatását javasolta volna a római katolikus egyháznak.

alexandrescu
A miniszter arra reagált, hogy Radu F. Alexandru PNL-s szenátor hétfőn a kulturális tárca vezetőjének leváltását kérte a miniszterelnöktől, amiért a “román nemzeti érdekkel ellentétes álláspontot” közvetített a Vatikán felé. A liberális politikus szerint erre senki sem hatalmazta fel a minisztert, tekintettel arra, hogy Romániának jogvitája van az egyházzal az értékes könyvritkaságokat és ősnyomtatványokat tartalmazó gyulafehérvári gyűjtemény tulajdonjogát illetően.

A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magába foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét – emlékeztetett a szenátor.

Alexandrescu szerint legutóbbi gyulafehérvári látogatása alkalmával csak azt ajánlotta fel Jakubinyi György római katolikus érseknek, hogy próbáljanak peren kívüli megegyezésre jutni a könyvtárat befogadó, leromlott állapotba került műemlék-épület sorsát illetően, hogy megkezdhessék annak felújítását európai uniós források igénybevételével.

A miniszter bejegyzésében felidézte, hogy a 18. századi Batthyáneum könyvtárat és épületet Batthyány Ignác püspök végrendeletében Erdélyre és a római katolikus egyházra hagyta, hozzátéve, hogy mandátuma idején a minisztérium beavatkozási kérelmet intézett a bírósághoz, hogy az állami restitúciós hatóság segítségére legyen az egyházzal folytatott perben.

A gyulafehérvári római katolikus érsekség a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását szabályozó törvények alapján az 1947-ben államosított Batthyáneumot is visszaigényelte. A román állam arra hivatkozik, hogy az alapító Erdélyre hagyta a gyűjteményt, amely a trianoni döntés nyomán Románia részévé vált. Az épületről tulajdonjogáról szóló első perben ezt az érvelést elfogadva a bíróság a román állam javára döntött.

A könyvtárépület és a benne található gyűjtemény visszaszolgáltatására vonatkozó igénylést – több mint egy évtizedes huzavona és egy Romániát elmarasztaló strasbourgi ítélet után – tavaly utasította el az országos restitúciós bizottság. A hatósági döntést az egyház megtámadta közigazgatási bíróságon, a per még folyamatban van.

Dacian Ciolos miniszterelnök két hete Gyulafehérváron úgy nyilatkozott: az állam restaurálná a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárat és megnyitná a látogatók előtt. Szerinte az ingatlan jogi helyzetének tisztázása után kezdődhet el az épület rehabilitálása, ami nemcsak azt tenné lehetővé, hogy az ott őrzött kéziratok megfelelő körülmények között váljanak kutathatóvá, hanem a széles közönség előtt is megnyitnák a könyvtárat.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 314

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.