laszlogy
Társadalom

„Célunk az erdélyi magyar politikai rendszerváltás”

laszlogy„Célunk az erdélyi
magyar politikai rendszerváltás”

Interjú László Györggyel,
az MPP Maros megyei
szervezetének elnökével

– Nemrég arról értesültünk, hogy tárgyalásokat folytattak az EMNP országos, majd megyei vezetőivel.

– Megítélésünk szerint elkerülhetetlen az erdélyi magyar politikában is a rendszerváltás, ennek pillanatnyilag legfőbb akadálya a posztkommunista reflexek szerint működő RMDSZ. Ezért úgy ítéltük meg, hogy szükségszerű egy jobboldali alternatíva felállítása, ennek céljából szorgalmaztuk az EMNP-vel folytatott tárgyalásokat. Két ilyen találkozóra került sor, az elsőre Budapesten, Tőkés László EP-irodájában, a másodikra a hónap elején Gyergyószentmiklóson. A Néppárt által megfogalmazott óhajok szerintünk teljesíthetetlenek: ők pártegyesítést szeretnének, továbbá az MPP országos elnökének, Szász Jenőnek visszavonulását az aktív politikai életből. Ezek olyan valóságtól elrugaszkodott kívánságok, amiket nem vehettünk komolyan, talán még ők sem. Mi azt javasoltuk, hogy ne erőltessék az RMDSZ-szel való együttműködést, végre vegyék észre, nem lehet egy fenékkel két lovat megülni, rendszerváltásról beszélni, közben meg az azt mindenáron megakadályozni kívánó alakulatnak udvarolni, megelégedni az általa megtestesített „hatalom” asztaláról odavetett koncokkal.

 – Mire jutottak eme tárgyalásokon?

 – Konkrét megállapodás nem született. Nem tudunk egyetérteni ama néppárti hozzáállással, mely szerint ők esetenként hol az MPP, hol az RMDSZ hivatalban lévő polgármestereit támogatják, miközben megpróbálják meg­­­környékezni a mi tanácsos- jelöltjeinket, polgármester-jelöltjeinket, hogy álljanak át hozzájuk. Ez a magatartás számunkra elfogadhatatlan, köszönő viszonyban sincs ama néppárti, egyébként általunk is osztott elképzeléssel, miszerint az utóbbi másfél-két évtized során lemorzsolódott választói réteget kell, kellene megszólítanunk ahhoz, hogy felszámoljuk az RMDSZ egyeduralmát. Nem szólva arról, hogy ezzel az inkorrekt magatartással az EMNP egyre távolabb kerül a céltól, a jobboldali alternatíva megteremtésétől. Lehet, hogy számukra nem is ez a cél…    

 – Közeledik a jelöltlisták leadási határideje. Az MPP hány polgármester-jelöltet, illetve hány tanácsosi listát állít?

 – Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Vásárhelyen, de a jelek szerint megyei szinten is lehetetlen az EMNP-vel való együttműködés. Ezért, mint köztudott Vásárhelyen a Polgári Koalíció, amelynek fő ereje az MPP a neves kardiológust, dr. Benedek Imrét indítja polgármester-jelöltként. A vásárhelyi képviselőjelölt-lista is kész, de még nem tárjuk nyilvánosság elé, előfordulhat, hogy lesznek még változások. Bíró Zsolt személyében saját jelöltünk van a megyei tanácselnöki tisztségre is, és teljes tanácsosjelölt-listát állítunk. Összesen 32 polgármester-jelöltünk száll versenybe, és 40 tanácsosjelölt-listát állítottunk. Ez négyszerese a négy évvel korábbinak.  

mpptab

 – Rövidesen indul a választási kampány. Hogyan készültek fel erre? Milyen kampányfogásokkal próbálják megnyerni potenciális választóikat?

 – A választási kampányban semmi extrát ne várjanak tőlünk. Látványos, de különösen költséges kampányra nem készülünk, anyagi lehetőségeink nincsenek erre. Nem áll mögöttünk sem Bukarest, mint az RMDSZ mögött, sem Budapest, mint az EMNP mögött, ahonnan különböző titkos, de azért nyomon követhető csatornákon pénz csordogál (folyik, árad – kik-ki kiválaszthatja a magának tetsző, a helyzetet leginkább jellemző kifejezést) a kampány finanszírozására. Mögöttünk csak Marosvásárhely és Maros megye polgárai állnak, akiknek bizalmára, s szavazataira számítunk, s akiknek szavazatai által megvalósíthatjuk az erdélyi magyar politikai rendszerváltás. Hangsúlyozom: erre, s nem kevesebbre vállalkoztunk.

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.