Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Cipő

Központ március 14, 2013 Társadalom

Cipő

cipo

Ötven. Ezt válaszolta nemrég ama riporteri kérdésre, hogy hány évig akar élni. Ha valakinek, akkor Neki lett volna miért, mitől „elszállnia magától”. A Republic kis híján negyedszázados töretlen népszerűsége sikersztori a javából. Talán az egyetlen a Nagy Generáció óta. Nem tette.

Sose pózolt, sose „játszotta a fejét”, sose voltak sztárallűrjei. Sose láttuk az Activity-ben bohóckodni, a Szombat esti lázban botladozni, A nagy duettben valamilyen celebnek titulált szénalapú életforma mellett statisztálni, a Vacsoracsatában kotyvasztani vagy egyéb ízlésellenes műsorban idétlenkedni.

Dalainak zöme a halálról szól. Ez csak most, utólag tudatosult bennünk. Most, hogy elment.

A világot – saját bevallása szerint – misztikus helynek látta. Pedig a világ nem az. A világ egyáltalán nem misztikus hely. A világ mocskos, a világ borzalmas. De az ő dalai hallgatása közben mi is annak látjuk, véljük, érezzük. Általa azzá válik. Általa válik azzá. Egy jobb, tisztább, élhetőbb hellyé.

Súlyos szívbetegségét eltitkolta. Még a legközelebbi barátai elől is. Szívátültetés, mondták az orvosok. Nem kért belőle. Az már nem ő lenne, mondta. Igaza lehetett. Az Ő szívét kellene átültetni belénk, mindannyiunkba. Magunkba, szeretteinkbe, utáltjainkba. Az ő egyszerűségét, tisztaságát, emberségét. Azt, amit a dalain keresztül próbált átadni nekünk.

Éjszaka írta a dalszövegeit. Éjszaka, amikor csend van. Amikor elcsitulnak a külső zajok, és meghalljuk a belsőt. A belső csendet. Amit szóba önteni, dallá írni nem egyszerű. Neki sikerült.

„Elbúcsúzom, de ott leszek…”. Nem búcsúzott el. De itt lesz. Itt van. Mindig is velünk lesz. És mi vele.

Share Button
Ennyien olvasták: 460

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.