Központ
2017. december 14. csütörtök, Szilárda
Eső
Csütörtök
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Szombat
Borús

„Csak az évek múlnak el…”

Központ január 16, 2014 Társadalom

feco„Csak az évek múlnak el…”

Exkluzív interjú Balázs Fecóval

A 62 éves zenész a Neoton Familia, Taurus, Korál hajdani, a Balázs Fecó Band énekeseként, billentyűseként vált ismertté. A Kultúrpalota fennállásának századik évfordulójára szervezett ünnepségsorozat egyik meghívottjaként 2013. november 23-án fergeteges koncertet tartott.

– Hányadik alkalommal van Marosvásárhelyen?

– Az elmúlt tíz évben négyszer voltam Erdélyben, Marosvásárhelyen, mindenhol szeretettel fogadtak, ismerték a dalokat és együtt énekelték velem. Ennél nagyobb boldogság nem kell egy olyan előadónak, aki negyvenvalahány éve van a színpadon.

– Milyen volt a marosvásárhelyi koncert?

– A zene valóban kicsit hangos volt, de ezt a fajta zenét nem lehet halkan „művelni”, mert van egy határ, amit a dobhangzás elér, annál alacsonyabb nem lehet. A közönség szerette és értette a zenénket, végig énekelt velünk.

– A zenei pályafutását a Neoton együttesben kezdte, 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, amely 1974-ben felbomlott.  Ezután két évet külföldön dolgozott. Hazatérése után, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korál együttest. Milyen volt a kezdet, amikor megalakult a Korál?

– Az egy őszinte időszak volt, a zene akkor másról szólt, egy életérzést szólaltatott meg. Ma már bulvár és manipuláció az egész, gyártják az embereket, a „sztárokat” pedig egy idő után eldobják, aztán jöhet az új. Nekünk életérzés volt hosszú hajat növeszteni, farmerben járni, és én örülök, hogy ennek a generációnak a részese lehettem.

– A Korál első, igazi sikere az 1981-es Táncdalfesztiválon bemutatott Homok a szélben című számuk óriási sikert aratott…

– Ezzel a számmal, még az idősebb generáció is elfogadott minket, a szívébe zárt.

– 1979-1984 között ön hatszor volt az év billentyűse, de sajnálatos módon 1986-ban felbomlott a Korál. Miért?

– Nem bomlott fel, csak egy ideig leálltunk. Volt egy generációváltás, és a magyar könnyűzeneipart befolyásoló tényezők, a rádió és a lemezgyártás átalakította a rockzenét. Helyette a diszkó és a könnyebben fogyasztható, a társadalomra veszélytelenebb szöveggel megáldott, kimondott szórakoztatóipari zene (Neoton, Hungária stb.) érvényesült.

Leállt a Hobo Blues Band, a P. Mobil, Korál, akkor jött fel a Dolly Roll, az R-Go, a Hungária, Komár Laci, ezt erőltették a televíziók meg a rádiók is. De kérdem, hogy lehet összehasonlítani a Neoton Sandokán vagy Yo-yo című számát a Korál Kőfalak leomlanak című dalával, ami másról szól, más gondolatokat juttat el a rajongóknak? Mi nem akartunk beállni ebbe a „sorba”, így inkább leálltunk egy ideig. Nekem szerencsém volt, mert rátaláltam a Sitkei Kápolnára (Vass megye), amit rendbe hoztunk, a mai napig ápoljuk, és minden év augusztusának utolsó szombatján tartunk ott egy rock koncertet, ahol felcsendülnek a legismertebb zeneszámaink.

Idővel megszerveztem a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet, amelynek elnöke is lettem, koncerteket rendeztem, és a bevételekből álltuk a felújítás költségeit, a teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be.

– Bárhova is mennek, a rajongók együtt éneklik önökkel a legismertebb Korál számokat (Évszakok, A csönd éve, Hazafelé, Gyertyák a téren, Anyám vigasztalj engem, Ne állj meg soha, Maradj velem). Ez boldogsággal tölti el önt?

– Persze! Hál’ Istennek ezek a zeneszámok őszinték, megérintik a hallgatókat.

– 1997-ben Huszka Jenő Életműdíjjal, 1998-ban Liszt Ferenc állami kitüntetéssel, 2001-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével, 2011-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. 2011-ben Horváth Attila szövegíró, az ön 60-ik születésnapjára írt egy különleges duett albumot, amelyen a magyar zenei élet legnagyszerűbb előadóival és alkotóival dolgozott együtt. A duett címe „Csak az évek múlnak el…”. Az élet ennyire egyszerű Balázs Fecó szerint?

– Abszolút!

– Hol lesznek még fellépései a közeljövőben?

– Több fellépésünk lesz ezután is, amelyeken eljátszom a régi dalokat is és főleg azokat, amelyek hozzám igazán közel állnak.


Share Button
Ennyien olvasták: 204

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.