Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Diáknapok a kulisszák mögül

Pál Piroska április 28, 2017 Társadalom

Négy nap alvás nélkül

A vásárhelyi diáknapok nem csupán az egyetemistákat megszólító játékos megmérettetésként írta be magát a fiatalok határidőnaplójába, hanem kisebb fesztivállá nőtte ki magát az elmúlt években. Idén huszadik alkalommal, május 3-6-a között zajlik a Maros-parti Gokart-pályán, 37 csapat nevezett be, közel 1500 személlyel. Nappal változatos próbákat teljesítenek a diákok, esténkét dupla koncert, hajnalig pedig lemezlovasok szórakoztatják a résztvevőket. Bardócz-Veres Zsuzsát, aki már nyolc éve tagja a szervezőcsapatnak az esemény mögötti munkáról, sztorikról, együttesekről, kihívásokról kérdeztük.

– Hogyan néz ki egy szervező napja az utolsó 100 méteren?

– Már a végső simításokat végezzük, nyomdába küldjük a programfüzeteket, bannereket, listázzuk és megvásároljuk a kellékeket, és a játékok „főpróbáját” tartjuk, hogy minden a terv szerint alakuljon. Egész nap dolgozunk, és az elmúlt napok szeszélyes időjárása okozta kellemetlenségekre is kerestük a megoldást. Amennyiben esni fog az eső, vagy hullni a hó a diáknapok alatt, egy cég készenlétben áll, és sátrat húz fel a Gokart-pálya fölé, úgyhogy az időjárásért sem kell aggódni.

– Hányan dolgoztok a diáknapok megrendezésén?

– Hozzávetőlegesen ötvenen vagyunk, ami kevesebb, mint a tavaly, ezért olykor nehézségeink is adódnak emiatt. Alighogy megbirkózunk a feladatokkal, minden szervező egész nap talpon van és helytáll, az utolsó leheletünket is beleadjuk. Bár szükség lenne több segítségre, a diákok nagy hányada résztvevőként akar diáknapozni, a másik fele pedig tanulás okán kihagyja az eseményt. Idén viszonylag sok sapientiás egyetemista kapcsolódott be a szervezésbe, aminek nagyon örülünk.

– Idén húsz évet tölt a Marosvásárhelyi Diáknapok. Milyen újdonságokra számíthatunk?

– Alapjaiban nem változik a program – maradnak a csapatépítő, illetve kocsmajátékok, sport, kincskeresés stb. –, mert újdonságok beépítése már nem férne bele a négy napba a sok csapat miatt. A koncertek száma viszont nőtt, minden este két-két fellépő lesz, utána pedig DJ-buli, emellett a versenyzők hamarabb kapják meg a karszalagjukat, de a pontozási rendszeren is változtattunk, hogy mindenkinek megfelelő legyen. Igazából a szervezésen próbáltunk csiszolni, hogy gördülékenyebben működjön, és ezzel diákbarátabbá tegyük az eseményt.

– Mi a legnagyobb kihívás a diáknapok megrendezésében?

– Jómagam a koncertekkel, fellépőkkel foglalkozom többek között, idén elég nagy érvágás volt, hogy az Irie Maffia a néhány hete lemondta a fellépést. A rajtunk kívülálló, ám igencsak kritikus pont mindig az időjárás, illetve kihívás áthidalni a kisszámú szervezőből adódó problémákat.  Így mindannyian minden helyszínen jelen vagyunk, nincs időnk hazamenni, enni, zuhanyozni, ez pedig terhelő tud lenni. Az esemény előtt pedig a támogatók felkutatása, meggyőzése állított nagy feladat elé, hiszen a cégek nem mindig adakozóak. Idén – többéves próbálkozás után – a Hell energiaital-gyártóval sikerült megegyezésre jutni. A fennmaradó költséget a csapatok nevezési díja állja, illetve a koncertekre való belépőkből próbáljuk finanszírozni.

Diáknapok 2003

– Mi egy diáknapos szervező legfontosabb kelléke?

– A telefon és külső akkumulátorok. Az utóbbiból nálam biztosan lesz három is. Ezt szorosan követi a sorban a meleg ruha.

– Idén fellép a Quimby, Kowalsky meg a Vega, a Bagossy Brothers Company. Szívesen jönnek fellépni a zenekarok erre az eseményre?

– Abszolút. A Quimby nagyon hamar beleegyezett, de mielőtt igent mondtak volna, felhívtak néhány zenekart, akik már koncerteztek nálunk, és akik biztosították őket a megbízhatóságunkról, illetve a minőségi hangosításról és jó hangulatról. Jómagam 3-4 éve foglalkozom a zenekarokkal, és soha nem volt panasz, igaz, mi is kiteszünk magunkért, hogy jól érezzék magukat.

A Veteránok

– A fiatalok számára ez az esemény 4 nap önfeledt szórakozás. A szervezők életében hogyan néznek ki ezek a napok?

– Nyilván az első és az utolsó nap a leghúzósabb. Szerdán elő kell készíteni a terepet, felépíteni a színpadot, de közben zajlik már a csapatok felvonulása, ami koordinálást igényel. A szombati nap a legbulisabb, akkorra már mindenki annyira fáradt, hogy nincs hőbörgés a pontok miatt, és mindenki nagyon jól érzi magát. Általában vasárnapra már olyan állapotba kerülünk, hogy a nevünk sem tudjuk, valamint a diáknapok lejártával biztosan keddig csak aludni fogunk. Mindemellett úgy vélem, hogy a kialvatlanság, fáradtság ellenére minden szervező nagyon szereti ezt a négy napot. Jól szórakozunk mi is a csapatok bénázásain, rácsodálkozunk az ügyességükre, kreativitásukra, és jó látni, hogy mennyire különbözőek vagyunk, hiszen 1500 ember eltérő módon oldja meg a kiadott feladatokat.

A Skótok egy része   

– Nyolc éve szervezed a diáknapokat. Milyen érdekes sztorival gazdagodtál?

– Az évek alatt rengeteg vicces megoldást láttam. Emlékszem, egyik esztendőben az éjszakai harácsolás tárgylistáján szerepelt, hogy a versenyzők szerezzenek egy kereket. Egy csapat igen kreatívan, és nem kevésbé illegálisan: egy hídlábat lopott el és hozott be, amit aztán a rendőrök szállítottak vissza. De az is előfordult, hogy szombaton ellopott menyasszonyt hoztak a buli helyszínére. Ám aminek igazán örülök, hogy a diáknapok hatására igazi csapatok alakulnak ki, erős emberi kapcsolatokkal, barátságokkal, akik az esemény előtt is után is összejárnak, sőt, testvércsapatok is létrejönnek.

– A lakosok panaszkodtak a diáknapok után összegyűlt szemét miatt. Ezt miként oldjátok meg?

– Idén a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség környezetvédelmi szakosztálya szemétgyűjtést szervez az esemény után, azaz úgy hagyjuk a terepet, ahogyan kaptuk.

Fotók: Facebook

Share Button
Ennyien olvasták: 1241

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.