Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Diákok: „nem volt nehéz a román szóbeli”

Pál Piroska június 11, 2015 Társadalom

Érettségi 2015

Ötszáz diák híjával az összes tizenkettedikes beiratkozott az idei érettségi vizsgára. Eszerint Maros megyében 4314 végzős a 4800-ból megméretteti magát a június 8-án, hétfőn elkezdődött országos szinten zajló felmérőn – mondta Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes. Ez a szám 250-el több, mint a tavalyi tudásfelmérőn részt vett diákoké.

Erettsegi1

A főtanfelügyelő-helyettes szerint a távolmaradó diákok közül többeknek nem sikerült az összes vizsgája a tanévzáráskor, illetve vannak, akik ősszel fognak pótvizsgázni, de olyanok is, akik nem készülnek egyelőre egyetemre, így az érettségi vizsgával is várnak még. Maros megyében az érettségire beiratkozott magyar középiskolások száma hozzávetőlegesen 1800 – tudtuk meg.

Az írásbelikre fektetik a hangsúlyt a diákok

Bartha Dalma, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum végzőse lapunknak elmondta, hogy változó, mennyit tanul egy diák az érettségi vizsgákra, de a hétfőn és kedden zajló román szóbeli vizsga egy átlagos romántudással rendelkező diáknak nem tűnhetett bonyolultnak. „Számomra a stressz nehezítette meg a vizsgát, hisz bármennyire is szeretnénk azt elkerülni, egy kis izgulás mindig van vizsga előtt, alatt. Ezt leszámítva, úgy vélem, nem volt annyira nehéz, mint ahogy gondoltuk, de könnyűnek sem nevezhető. A szerencse is közrejátszik, hogy éppen milyen tételt kapunk” – mesélte tapasztalatait. Hozzátette, hogy az írásbeli vizsgák több tanulást igényelnek, mint a szóbelik, ezért inkább arra fektetik a hangsúlyt a diákok. Arra a kérdésünkre, hogy mennyi felkészülés szükséges a vizsgákra, elmondta, hogy ez napokban nem igazán mérhető, de egyes tantárgyakra minimum egy hét szükséges, míg másokra néhány nap is elegendő.

Van, aki inkább az egyetemi felvételire koncentrál

Kovács Nóra, Dalma osztálytársa is hasonlóan vélekedett, hogy a román szóbeli nem volt nehéz, és kevés tanulással is lehetett jó minősítést szerezni. „A lényeg, hogy tudjunk helyesen beszélni, logikusan építsük fel a mondatainkat. A legmagasabb, úgynevezett experimentat minősítést kaptam, amit egyébként a diákok zöme könnyen megszerez. Amúgy az érettségi vizsgákra, úgy gondolom, hogy a legfontosabb dolog következetesen tanulni és a felkészülést időben elkezdeni. Sajnos az én esetemben ez nem így történt, mert az egyetemi felvételimre koncentráltam, viszont igyekszem a következő pár hétben bepótolni a lemaradásom” – vallja a végzős Nóra.

Mánya Petra, szintén bolyais diák kifejtette, hogy a román szóbelit sokkal nehezebbnek gondolta a vizsga előtt, de mivel felkészülten vágott neki, gördülékenyen ment. „Tananyag sem volt túl sok, de a tanárnőnkkel is sokat gyakoroltunk az iskolában” – mondta el a végzős, aki szintén a legmagasabb minősítést kapta a hétfői szóbelin. Ami az érettségire való felkészülést illeti, Petra 12-dik osztályban tanult a legtöbbet – májustól intenzíven – de úgy véli, azért is lehetett neki egyszerűbb, mert kilencedikes kora óta következetesen elolvasta és megtanulta a leckéket.  „Most pedig majdnem egész nap azt teszem kisebb-nagyobb szünetekkel. És bár komolyan veszem az érettségit, nem teszem tönkre magam a tanulással, mert a vizsgák eredménye nem számít az egyetemi felvételimhez” – tudtuk meg Petrától.

A java még hátravan

Az érettségi június 10–12. között a magyar felmérővel folytatódik, ezt követi június 15-től a digitális képességek felmérője, majd 22-től az idegen nyelv vizsga. Az írásbeli június 29. és július 3. között zajlik. Maros megyében a dolgozatokat három központban javítják: a Constantin Brâncuși Építészeti Szakközépiskolában, a Mihai Eminescu Pedagógiai Gimnáziumban és a Ion Vlasiu Faipari Szakközépiskolában. Az idei érettségi vizsga eredményeit július 6-án függesztik ki.

Képünk illusztráció.

Share Button
Ennyien olvasták: 872

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.