Központ
2020. július 10. péntek, Amália

Digitális műveltség terén Románia az utolsó az EU-ban

Központ február 25, 2015 Társadalom

Románia zárja a sort a 28 EU-tagország mezőnyében a digitalizáltság foka szempontjából – derül ki az Európai Bizottság által kedden közzétett statisztikai adatokból.

digit

A felmérésben azt vetették össze, hogy az egyes tagországokban mennyire elterjedt, gyors és megfizethető a széles sávú internet; rendelkeznek-e a polgárok az internethasználathoz szükséges készségekkel; mennyire fejlettek a legfőbb digitális technológiai eljárások (e-számlázás, felhőalapú szolgáltatások, e-kereskedelem), valamint a digitális közszolgáltatások (e-kormányzat, e-egészségügy).

Az adatok szerint az európai polgárok nagy többsége rendszeresen használja az internetet: 2014-ben az uniós átlag 75 százalék volt. Az első helyen Luxemburg állt 93 százalékkal, míg a sort Románia zárta 48 százalékkal.

A digitális közszolgáltatások egyes országokban a mindennapok szerves részét képezik, míg másokban szinte teljesen ismeretlenek. Az uniós internetfelhasználók átlagosan 33 százaléka töltött már ki online hivatalos űrlapot. Dániában nem kevesebb, mint 69 százalékuk élt ezzel a lehetőséggel, míg Romániában mindössze 6 százalékuk. Az EU egészét nézve a háziorvosok 26 százaléka juttatott el elektronikus formátumú receptet az interneten keresztül gyógyszerészekhez, de itt még nagyobbak a tagállami eltérések: Észtországban ez az arány 100 százalék, szemben Máltával, ahol 0 százalék.

Az egyes országok összesített eredményének kiszámolásához az Európai Bizottság szakértői súlyozták az egyes mutatócsoportokat és alcsoportokat. Az összekapcsoltságot és a digitális készségeket tartják a digitális gazdaság és társadalom alapköveinek, így ezek 25-25 százalékát adják az összesített eredménynek. A digitális technológiák integráltsága 20 százalékot nyom a latban. Végül az online tevékenységek és a digitális közszolgáltatások külön-külön 15 százalékot érnek.

Az összesített, súlyozott lista élén Dánia, Svédország és Hollandia, a végén Görögország, Bulgária és legvégül Románia áll.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 547

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.