Központ
2020. február 26. szerda, Géza

Digitális Város: A bíróság elutasította az önkormányzat felfüggesztési kérelmét

Központ július 4, 2013 Társadalom

Digitális Város: A bíróság elutasította
az önkormányzat felfüggesztési kérelmét

dm

A Digitális Város projekt körüli hercehurcának már történelme van. Marosvásárhely önkormányzati képviselői több hónapja vitatkoznak azon, hogy támogassák-e vagy sem. A terv az lenne, hogy a város felhúz egy épületet az út- és hídépítő katonai alakulat egykori laktanyájának helyére, ahova elhelyeznének egy nagyon drága, nagyteljesítményű „szuperszámítógépet”, és kialakítanának egy orvosi információs és kutatóközpontot. 2012 nyarán ezt a tervezetet városatyáink elfogadták, de amikor szóba került ennek a költségvetése, többen visszaléptek, és ellenezni kezdték. Mai állás szerint a PDL-s tanácsosok támogatnák a tervet, az RMDSZ-es és USL-s kollegáik viszont ellenezik. Az sem elhanyagolandó, hogy szakértők, egyetemi tanárok – többek között a Sapientia rektora, Dávid László – is javallottnak látják a projekt mihamarabbi megvalósulását.

A Digitális Város projekt 11 olyan javaslatot tartalmaz, amely kötődik az orvosi és informatikai kutatáshoz. Ezek közül öt orvosi és informatikai fejlesztéseket megcélzó kutatási javaslat, a többi pedig a kivitelezési menedzsmenthez, az előtanulmányokhoz, illetve a központ stratégiájának kialakításához kapcsolódik. A megpályázott összérték hozzávetőleg 4 millió euró, amiből a város önrésze kevesebb mint 500 ezer euró. A legnagyobb összeget a szuperszámítógép és infrastruktúrájának a kialakítása jelentené. Ennek is van megpályázott értéke, ami kb. 13 ezer euró lenne, amiből a város, a területen kívül, hozzávetőlegesen 7,3 ezer eurót kellene biztosítania. A Digitális Városnak szerves részét képeznék a marosvásárhelyi egyetemek, az olyan cégek, amelyek megfelelnek a célkitűzéseknek, valamint a Polgármesteri Hivatal által életbe léptetett Digitális Város a Kutatásért és az Orvosi Információért Rt, amely összefogná a szereplőket.


Az RMDSZ és az USL bíróságon támadta meg a határozatot

A 2013. május 21-én tartott rendkívüli tanácsülésen városatyáink felfüggesztették az úgynevezett Digitális Város a Kutatásért és az Orvosi Információért Rt. május 7-én megtartott Részvényesek Közgyűlésén megszavazott határozatot. Azon az ülésen ugyanis csak hat PDL-s tanácsos vett részt, akik a Digitális Város projektet elfogadták, és egy következő fázisba léptették. A jelenlegi formájában lévő tervet ellenző RMDSZ-es és USL-s városatyák a bíróságon támadták meg a szerintük törvénytelen határozatot.


A bíróság elutasította  az önkormányzat felfüggesztési kérelmét

Pénteken, június 28-án a Maros Megyei Kereskedelmi Törvényszéken megszületett az első ítélet a Digitális Város-per kapcsán. A bíróság elutasította a marosvásárhelyi önkormányzat azon kérését, hogy felfüggesszék a Digitális Város Részvényeseinek Közgyűlésén május 7-én hozott határozatát, addig, amíg döntés születik a perben. Így az akkor csak a PDL-s tanácsosok által jóváhagyott határozat továbbra is érvényben van.


„Indokolt újraelemezni a projektet“

Peti András alpolgármestert, RMDSZ-s önkormányzati tanácsost arra kértük, értékelje a bíróság ítéletét. „Szeretném hangsúlyozni, és egyértelművé tenni, hogy nem az alapperben utasítottak el bennünket, ez tovább folytatódik. Az történt csupán, hogy a bíróság valószínűleg úgy gondolta, hogy ameddig a Digitális Város projekt pályázata elbírálás alatt áll, addig nem függesztheti fel a részvényesek tanácskozásán hozott határozatot. Mi továbbra is következetesen kiállunk amellett, hogy a döntés a törvény előírásainak be nem tartásával született, hat tanácsos nem hozhat határozatot 23 helyett. Azt kértük, hogy a bíróság függessze fel ezt a szerintünk törvénytelen döntést, ameddig a per véget ér. Ezt utasították el, de a mi álláspontunk továbbra is az, hogy indokolt újraelemezni, újraértékelni a projektet. Ebben a formájában ugyanis óriási pénzeket vonna el a város kasszájából”– mondta Peti András az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke.


Nem az érdemi tárgyalásra került sor

Gogolák Csongor, a helyi tanács megbízott ügyvédje lapunknak elmondta, hogy pénteken nem az érdemi tárgyalásra került sor. Hogy arra mikor lehet számítani, még nem tudni. A marosvásárhelyi önkormányzat azért fordult a törvényszékhez, hogy semmisítse meg a részvényesek által május 7-én hozott határozatot. Tudni kell azt is, hogy az április 28-i tanácsülésen, amelyen részt vettek az RMDSZ-es és USL-s tanácsosok is, nem szavazták meg a határozat minden pontját. A városatyák egy része támogatja ugyan a projektet, de nem a jelenlegi formájában. Azt kifogásolják sokan, hogy a várost igen megterheli egy nagyteljesítményű számítógép vásárlása. Mint ismeretes, május 7-én a részvényesek újabb gyűlést tartottak, amelyen csak a PDL-s tanácsosok vettek részt, és a projekt minden pontját elfogadták.


Nem dőlt el, hogy kinek van igaza

„Pénteken annyi történt csupán, hogy a törvényszék visszautasította a felfüggesztési kérelmünket. Ez csak egy technikai kérdés volt, nem dőlt el, hogy kinek van igaza. Ez a visszautasítás még nem jelenti azt, hogy az érdemi perben nem születhet kedvező döntés számunkra. A bírósági döntés indoklását még nem kaptuk kézhez. Egyelőre csak találgatni lehet, miért döntöttek így. Megítélésünk szerint a május 7-én hozott határozat nem okoz közvetlen anyagi kárt a városnak, és mint ilyent, nem szükséges felfüggeszteni. De ezt megítélni eléggé komplex feladat lenne, nehéz meghatározni, hogy ez valóban így van-e” – nyilatkozta lapunknak Gogolák Csongor ügyvéd.

Share Button
Ennyien olvasták: 410

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.