Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Digitális város politikai manipulációval?

Központ május 9, 2013 Társadalom

Digitális város politikai manipulációval?

sapi

– beszélgetés dr. Dávid László professzorral, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorával –

A Digitális Város egy az alkalmazott orvosi informatikára alapuló kompetencia központ. Létrehozása azonban nem megy zökkenőmentesen. Sokan nem szavazták meg a projekt megvalósítását.  Dr. Dávid László professzor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora szerint mindennek megvan az ára és előnye. Nagyon fontos, hogy végre el lehessen dönteni azt, hogy Marosvásárhely miben szeretne, vagy miben tudna jobb lenni, mint más város.

– Rektor úr, megkérem, foglalja össze, mit is kell érteni, tudni a Digitális Város projektről?

– A Digitális Város egy, az alkalmazott orvosi informatikára alapuló kompetencia központ lenne. Szerves részét képeznék a marosvásárhelyi egyetemek (Orvosi és Gyógyszerészeti, Petru Maior, Dimitrie Cantemir, illetve a Sapientia EMTE), továbbá olyan cégek, amelyek kompetenciái megfelelnek a fenti célkitűzésnek, valamint a Polgármesteri Hivatal által mesterségesen létrehozott „The Science City for Research and Medical Informatics” cég, amely összefogja a szereplőket.


– Mit kell tudni a projektről?

– Több, pontosabban 11 olyan javaslatot tartalmaz, amelyek kötődnek az orvosi, informatikai kutatásokhoz, illetve célja egy nagyteljesítményű szuperszámítógép beszerzése, és működési infrastruktúrájának megteremtése. Ezek lebontása a következő: 5 orvosi, informatikai fejlesztéseket megcélzó kutatási javaslat. Ezek megpályázott összértéke kb. 4 millió euró, amiből a város hozzájárulása az általa létrehozott SC Science City cégen keresztül kevesebb mint 500 ezer euró. Meg kell azt is említenünk, hogy a Dimitrie Cantemir egyetem által javasolt diabétesz beteg menedzsment, illetve a Sapientia egyetem által javasolt krónikus betegek távoli adatgyűjtő programjaihoz a városnak nem kell anyagilag hozzájárulnia. Ezek részei a közös javaslatnak, de sikerült olyan partnereket bevonni, akik biztosítják a megfelelő önrészt. A legnagyobb értéket egy szuperszámítógép és a megfelelő infrastruktúra kialakítása jelenti. Ennek megpályázott összértéke 13.3 millió euró, amiből a városnak, a területen kívül, valamivel több mint 7.3 millió eurót kellene biztosítania. Ezek mellett olyan tételek is szerepelnek, amelyek egyfelől a kivitelezési menedzsmenthez, az előtanulmányokhoz, másfelől a központ stratégiájának kialakításához kötődnek.   


– Mit nyerne vele az egyetem?

– Egy olyan lehetőséget, amely segítségével kiszélesednének a képzési feltételek. Itt kifejezetten az informatika, az alkalmazott informatika, valamint számítástechnika szakos hallgatóinkra gondolok. Általa lehetőségünk lenne olyan tervekben gondolkodni, amelyek igénylik ezt a kapacitást, hallgatóink élőben gyakorlatozhatnának egy ilyen központban, ami alapvetően járulna hozzá a szakmai képzésükhöz.


– Április 30-án, a szavazáskor nem született pozitív döntés, határozat. Miért?

– Véleményem szerint a tanácsosok nem látták tisztán a pályázat lényegét.  Elfogadták a hozzájárulást a kisebb összegeket igénylő kutatási tervekhez, de elutasították a nagy összeget igénylő szuperszámítógépet. Ezzel pedig az egész pályázatot leszavazták, mert ez itt és most csatolt termék.


– A szavazás eredményét emberi rosszindulatnak, avagy politikai manipulációnak tudja be?

– Nem hiszem, hogy rosszindulat lenne, inkább információhiány. Egyszerűen nem merték vállalni a döntés felelősségét. Véleményem szerint fel kell őket készíteni erre. Tisztán kell látniuk ennek minden előnyét és esetleges hátrányát. Azt is, hogy bár jelentős összegről van szó, de ez lényegesen befolyásolhatja a város jövőjét. Egy hasonló jelentőségű beruházásra az EU-ban számottevő összegeket áldoznak. Pontosabban egy-egy kutatási projektben jelentős összeget lehet egy szuperszámítógép beszerzésére is megpályázni.


– Ha mégsem valósulna meg a Digitális Város, mennyivel lenne szegényebb az egyetem?

– El kell dönteni, hogy Marosvásárhely miben szeretne, vagy tudna jobb lenni, mint más város. Ezzel számos olyan kutatásba tudna bekapcsolódni, amely ilyen infrastruktúrát igényel. Egyébként maradunk ott, ahol most vagyunk, és nem csodálkozhatunk azon, ha egy-egy tehetségesebb fiatal nyugaton próbál szerencsét…  


– Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy elháruljanak az akadályok a projekt elől?

– Időben készüljön el a mindenki számára átlátható és megérthető előtanulmány. Átlátható mind a szükséges pénzösszegeket, mind a felhasználást, mind a működést és a várt eredményeket illetően.


– Sokszor úgy tűnik, mindenre van pénz. Néha talán szükségtelen dolgokra is. Értesülésünk szerint eme a projekt esetében nagyon szorosra fogják a gyeplőt…

– Mindennek megvan az ára. Ez érvényes a kultúrára, a sportra, a tudományra egyaránt. Sajnos társadalmunk még nem elég érett arra, hogy ugyanúgy gondolkodjon a sport és a tudomány tekintetében. A tudományt művelők nem mindig tudják a köznép előtt érthetővé, megfoghatóvá tenni elméletüket. Talán az nem annyira elbűvölő, mint egy parádés gól. Ezért engedékenyen mondom azt, hogy a tanácsosok nem értenek ehhez, a javaslattevők pedig nem tettek meg mindent, hogy ezt az akadályt leküzdjék. 

Az RMDSZ és az USL távolmaradt a tudománytól

Lapzártakor érkezett hír a projekttel kapcsolatban. Sokan bíztak abban, hogy a soron következő részvényesi ülésen közösen születik meg a pozitív döntés. Ez azonban nem így történt.

Ahogy azt Csegzi Sándor, Marosvásárhely volt alpolgármestere lapunknak elmondta, sem az RMDSZ, sem a Szociálliberális Unió képviselői nem jelentek meg a keddi gyűlésen. Csupán a demokrata-liberálisok várakoztak, számszerűen hatan: Claudiu Maior, Ioana Roman, Dumitru Matei, Gheorghe Urcan, Ioan Fărcaş és Lucian Gujan.

Rövid várakozás után arra az elhatározásra jutottak, hogy szavaznak. A folyamat eredménye: nyolc perc alatt voksoltak, és elfogadták a hat határozattervezetet.

A jelek arra mutatnak, hogy teljesítették a feltételeket, így a dokumentumokat a részvényesi ülést követően el is küldték a szaktárcához. Így most már bizakodni lehet abban, hogy pozitív elbírálásban részesülnek, és a szükséges pénzösszeg bizonyos részét más alapokból fedezik.

Csegzi a Központnak még hírül adta, hogy a szabályosan elindított pályázat már a megfelelő helyen van, és reméli, hogy ezután ez a jövőbe mutató elképzelés, a Digitális Város projekt nem fog újabb erőltetett kifogásokba ütközni a tanács részéről.

Tovább rávilágított meg arra is, hogy a többször említett projekten már több mint két éve dolgoznak, és ebben az ügyben már az előző tanácsnak is voltak döntései. Épp ezért, értelemszerűen a Digitális Város megvalósítását maximálisan támogatja. Véleménye és hozzáállása szerint mindez nem ütközhetne politikai akadályokba.


 Share Button
Ennyien olvasták: 309

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.