Központ
2020. január 23. csütörtök, Rajmund, Zelma

„Dr. Benedek Imre a konferencia szíve és lelke”

Pál Piroska július 10, 2015 Társadalom

XV. Cardio NET

Szűkösnek bizonyult közönsége számára a Maros Megyei Sürgősségi Kórház amfiteátruma, ahol az idén 15. alkalommal megszervezett, nemzetközi részvétel mellett zajló Cardio NET nevet viselő kardiológiai konferencia kapott helyet. A hivatalosan szerda reggel kezdődő eseményen zsúfolásig telt a terem orvosokkal, diákokkal és a szakma iránt érdeklődőkkel, akik a dr. Benedek Imre és csapata által megszervezett konferencia ünnepélyes megnyitójára voltak kíváncsiak.

DSC06980

Dr. Benedek Imre a jelenlévők köszöntése után kisfilmmel mutatta be az általa vezetett szívkórház tevékenységét, amelyben kollégái mellett elismert hazai, magyarországi, osztrák és cseh orvosok méltatták a vásárhelyi intézményt és a kardiológusok munkáját. „Tevékenységünk célkitűzése, hogy az erdélyi, romániai páciensnek lehetőséget teremtsünk az ugyanolyan minőségű ellátásra, mint az Európai Unió bármelyik országában” – foglalta össze munkájuk krédóját Benedek professzor.

A megnyitón Leonard Azamfirei, az Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora elmondta, hogy nagy szükség van erre a konferenciára, amely az orvosok szakmai fejlődéséért, egymással való kapcsolattartásáért kiemelt szerepű.

DSC06981

Jó kapcsolat a Petru Maior Egyetemmel

Calin Enachescu informatikus, a Petru Maior Tudományegyetem rektora beszédében elmondta, hogy bár nem orvos, szakmája közel áll a kardiológia digitalizált részéhez, és szorgalmazza az általa vezetett egyetem jó munkakapcsolatát a MOGYÉ-val, emiatt a Petru Maior olyan mesterképzést is indít, amely kapcsolódik a számítógépesített orvosláshoz. „Benedek professzor már 15 éve e rangos konferencia szíve és lelke, és gratulálok neki a rendezvény megszervezéséhez” – fejtette ki a rektor.

„Multikulturális egyetem legyen a MOGYE!”

A meghívottak asztalánál ült Dávid László, a Sapientia EMTE rektora is, aki amellett, hogy elismerő szavakkal illette Benedek Imrét és a szervezőket – hisz nemzetközi kapcsolati hálózatot alakítottak ki, amelyet e konferencia által ápolnak és gyarapítanak –, az orvosi egyetem magyar karának létrehozását sürgette. „Arra kérem önt, Azamfirei rektor úr, és az ön által képviselt közösséget, hogy együtt gondolkozzunk, hisz jogos és civilizált kérésünk az, hogy a MOGYE multikulturális tanintézmény legyen. Aggódva, de reménnyel tekintek a magyar diákokra, akik remélem, a jövőben megtalálják a helyüket az egyetemen” – intézte szavait elsősorban a MOGYE rektorához Dávid László.

DSC06984

Dr. Dan Dobreanu, a kórház professzora, a Romániai Kardiológusok Társaságának alelnöke pozitívan méltatta a konferenciát, amelynek biztos a sikerében.

Florin Buicu Maros megyei képviselő, a Képviselőház Egészségügyi Bizottságának titkára statisztikákra hivatkozott, miszerint 2030-ra a világ igen jelentős része kardiovaszkuláris megbetegedések folytán veszti életét, emiatt nagyon fontos szakma a szívsebészet. „Egy volt egészségügyi minisztert – Hajdú Gábor – parafrazálok, aki 2006-ban épp ezen konferencia megnyitóján nyilatkozta, hogy Benedek Imre professzor nagy energiát belefektetve és kitartással védi az egészséget. Ugyanezt teszi 2015-ben is, emiatt pedig elismerés illeti” – mondta el.

„A fiatal orvosokat itthon kell tartani!”

Peti András alpolgármester a hazai egészségügyi intézményekben dolgozó fiatalok alacsony számát emelte ki, és úgy vélte, hogy olyan infrastruktúrát és körülményeket szükséges kialakítani, amely a frissen végzett orvosokat számára vonzóvá teszi az országban való boldogulást.

Van, aki továbbvigye a hagyatékot

Dr. Benedek Theodora professzor, a konferencia koordinátora az elmúlt 15 év szervezői tapasztalatait elevenítette fel, és az idei esemény kulissza mögötti részleteit emelte ki, emellett arról biztosította Benedek Imre professzort, hogy továbbviszi a tőle megtanult szakmát.

Bel- és külföldi professzorok

A CardioNet konferencia szervezésében a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Román Kardiológusok Társasága, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Marosvásárhelyi Sürgősségi Klinikai Kórház, a Kardiomed Egyesület, a parlament képviselőházának egészségügyi szakbizottsága működött együtt, az egyhetes rendezvényen a szakemberek a kardiovaszkuláris betegségek legújabb kezelési módjairól, képalkotási eljárásokról, a szívelégtelenségben alkalmazott eszközös terápiákról lesz szó, a konferencián – a gyakorlati képzés keretében – több szimulációt is bemutatnak.

A rangos szakmai rendezvényre neves kardiológusok érkeznek bel- és külföldről, a résztvevők között lesz dr. Daniela Bartoş professzor, dr. Şerban Bălănescu professzor, dr. Benedek Theodora professzor, dr. Gabriel Tatu Chiţoiu professzor, a Román Kardiológusok Társaságának elnöke, dr. Mircea Cinteză professzor, dr. Maria Dorobanţu professzor, dr. Csanádi Zoltán professzor, dr. Édes István professzor, dr. Kiss Róbert Gábor professzor, a Magyar Kardiológusok Társasága elnöke is.

Share Button
Ennyien olvasták: 1211

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.