Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Dr. Benedek Imre: „Megelőzhető a szívinfarktus!”

Központ június 20, 2013 Társadalom

benedekimreDr. Benedek Imre: „Megelőzhető a szívinfarktus!”

A hagyományoknak megfelelően június 19-e és 22-e között zajlik Marosvásárhelyen a XII. Kardiológiai Konferencia. A rangos eseményt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Román Kardiológusok Társasága és a Kardiológia Klinika közösen szervezi. Az előadásoknak a Maros Megyei Sürgősségi Kórház I. Előadóterme ad otthont, a belépés pedig díjtalan.

A konferencia tudományos értekezletként indult, viszont a szervezők az évek során az igényeknek megfelelően alakítottak a programon, a nyelvezeten, hogy körzeti orvosok, diákok és laikusok számára is közérthetőek legyenek az előadások.

Az eseményen a szív- és érrendszeri betegségek kezelésének legégetőbb problémáiról tartanak előadást neves európai és hazai szakemberek, továbbá a kardiológiai képalkotás, az aritmológia, az akut miokardiális infarktus kezelési stratégiájának aktualitásait tárgyalják. „Azért is különleges az idei konferencia, mert család- és körzeti orvosoknak szóló előadássorozaton informáljuk őket arról, hogy mit ajánlanak a neves kardiológiai társaságok a betegségek gyógyítására. Jómagam a Magyar Kardiológiai Társaság vezetőségi tagja vagyok, és csapatommal a munkánk során értékes kapcsolatrendszereket építettünk ki, így sikerült olyan neves kollégákat, szaktekintélyeket meghívni a konferenciára, mint Maurovich Horváth Pál, Nicolas Amabile, Glogar Dietmar, Hlinomaz Ota, Frederic Marty, Bartha Elektra, Édes István, Kerkovits András, Gellér László, Kiss Róbert. Varga Albert, Radu Ciun, Ivănică Gabriel, Szili Török Tamás, Merkely Béla” – mondta el Benedek Imre kardiológus, a konferencia szervezőbizottságának elnöke.

Hozzátette: „Tudni kell, hogy csapatunk első helyen áll az akut infarktus megelőzésében, európai, amerikai köz- és elismert szakfolyóiratok idézik munkáinkat, a szakma elfogadta tudományos közléseinket, és erre nagyon büszkék vagyunk. Munkásságunkat Amerikában is méltatják, és példaértékűnek tartják tevékenységünket. Kiemelten értékelik, hogy az 1 millió összlakosságú székelyföldi városokban az infarktusok okozta mortalitást 23%-ról 6.7%-ra sikerült csökkentenünk. Mindezt ellenvélemények, az egyetem elutasítása, politikai ellenszél kereszttüzében valósítottuk meg. Egyszóval a kutatási tevékenységünk és a mindennapi munkánk egyaránt meghozta a gyümölcsét. Együttműködve a világ jelentős orvosi intézeteivel, a marosvásárhelyi klinika az élvonalban van” – fejtette ki a kardiológus.


Európai kutatási projektet nyertek el

Benedek Imre és csapata az európai Discharge-projekt nyertesei. „A világon az elsők között vagyunk, akik kardiológiai képalkotási technikát dolgoztunk ki, és sikeresen használjuk az infarktus prevenciójában, erre pedig európai szakmai berkekben is felfigyeltek. Az eljárásról azt kell tudni, hogy ha a páciens idejében jelentkezik a tünetekkel a kórházban, CT-tomográfiás képalkotási vizsgálat segítségével a szívinfarktust meg tudjuk előzni” – hívja fel a figyelmet Benedek.


Share Button
Ennyien olvasták: 791

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.