Központ
2017. szeptember 23. szombat, Tekla, Líviusz
Eső
Ma
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Dr. Bernády György iskolája

Központ január 31, 2013 Társadalom

2esDr. Bernády György iskolája

A marosvásárhelyi 2-es Számú Általános Iskola névváltoztatásának a gondolata már 2011-ben megszületett. Ekkor ugyanis az iskola magyar ajkú diákjainak szülei egy akciócsoportot alakítottak azzal a céllal, hogy a tanintézet a Dr. Bernády György nevet vegye fel. Annak ellenére, hogy a helyi tanács már 2011 decemberében elfogadta és jóváhagyta a névmódosítást, hosszú hercehurca vette kezdetét az ügy kapcsán. 

 

Az iskola román pedagógusai aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a tanintézetet, Ceauşescu egykori udvari költőjéről, Adrian Pănescuról nevezzék el, egy non profit szervezet pert indított a Polgármesteri Hivatal ellen, a román igazgatónő a kétnyelvű iskolanévtábla adományozásakor visszaélt hatalmával, és így tovább. Hosszan sorolhatnánk az akadályokat, amelyeket a névadási eljárás útjába gördítettek. Mindezekkel szemben a Bernády iskolanévért küzdők folytatták harcukat és 2012 novemberében saját költségükön készíttettek iskolanévtáblát, amit a szülői bizottságnak adományoztak. A tavalyi év utolsó fejleményeként a névadást kezdeményezők és az RMDSZ politikusai arra a megállapodásra jutottak, hogy a névváltoztatási procedúrát újra kell kezdeni.

A tanintézet kéri, hogy felvehesse a Dr. Bernády György  Általános Iskola nevet

„Első” lépésként 2013. január 24-én a tanintézet iskolaszéke ülésezett, ahol 5–4 arányban elfogadták, hogy az iskola felvegye hajdani építtetőjének, dr. Bernády György polgármesternek a nevét. Az itt elért eredményről és a további teendőkről Csegzi Sándor, Florea polgármester tanácsosa és az ügy megbízottja számolt be lapunknak:  

„Amit ígértünk Benedek István doktor úrral, sikerült megvalósítani. A szülők, illetve a tanár kollégák segítségével, támogatásával az iskola vezetőségi tanácsában megtörtént a döntés, és a tanintézet kéri, hogy felvehesse a Dr. Bernády György Általános Iskola nevet. A dokumentumot én már eljuttattam a Polgármesteri Hivatalba, de ez hivatalosan is meg kell érkezzen az iskola vezetőségétől. Következő lépésként a névadó bizottságoknak városi és megyei szinten is tárgyalniuk és véleményezniük kell a kérést. Ezeknek nincs döntő jellege, csak véleményezések, amelyeknek a figyelembe vételével dönt a helyi tanács. Az lesz a végleges döntés, amit a képviselő-testület hoz. Remélem, nem adódnak akadályok, és az iskolában is feloldódnak a feszültségek. Azt ígértük, hogy ha problémák merülnek fel ebből adódóan a diákok, tanárok, vagy szülők között, mi segítünk a konfliktus kezelésében.”

A névváltoztatás formailag a jövő tanévtől válhat hivatalossá  

„A következő tanácsülésen az kerül majd terítékre, hogy az új tanügyi törvény értelmében minden marosvásárhelyi iskolára helyezzenek kétnyelvű táblát. A Bernády név felvétele formailag még nem kivitelezhető, mert két bizottságnak kell azt még véleményeznie. Leghamarabb a jövő tanév szeptemberétől viselheti az iskola a Bernády nevet. Nem akarjuk húzni az időt, de a törvény által előírt lépéseket rendre meg kell tennünk, hogy semmi ne legyen utólag megtámadható” –nyilatkozta lapunknak Csegzi Sándor.


Share Button
Ennyien olvasták: 272

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.